PILOT PROJEKT

Zagreb se priključio europskoj inicijativi: ‘Na devet lokacija vodimo terenska istraživanja‘

Cvjetna livada kod Veslačke ulice

 Damir Krajač/Cropix
Odabrani travnjaci postaju ‘cvjetne livade‘, odnosno staništa za oprašivače. Na njima se neće saditi novo bilje, a manje će se i kositi

Na devet lokacija diljem Zagreba livade se ne kose iz jednog sasvim opravdanog razloga. Naime, Gradska je uprava pokrenula pilot projekt "Cvjetne livade", koji je nastao u sklopu Inicijative EU za oprašivače - politike kojoj je cilj povećati znanja o divljim oprašivačima, osvrnuti se na negativne čimbenike koji utječu na njih i očuvati njihovu populaciju, između ostalog i u urbanim ekosustavima. To je prepoznao i Grad Zagreb koji je u sklopu svoje zelene tranzicije te u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja razradio i provodi ovaj pilot-projekt. Za njegovo provođenje zadužen je Gradski ured za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost.

image

Cvjetna livada kod ulice Srednjaci

Damir Krajač/Cropix
image

Cvjetna livada kod ulice Srednjaci

Damir Krajač/Cropix
image

Cvjetna livada kod ulice Srednjaci

Damir Krajač/Cropix

- Gradski travnjaci staništa su siromašna nutrijentima u tlu, a učestalom se košnjom često zagrijavaju i isušuju. Ovim projektom odabrani travnjaci postaju "cvjetne livade", odnosno staništa za oprašivače koji su izuzetno važni za očuvanje bioraznolikosti, a na čiju brojnost populacije negativno utječe učestala košnja javnih zelenih površina u urbanim sredinama kao i klimatske promjene. Na cvjetnim se livadama razvijaju cvatuće biljne vrste karakteristične za to područje ili za održivo gospodarenje travnjacima. Na njima mogu biti prisutne jednogodišnje i višegodišnje vrste, a glavna uloga ovakvih ploha odgođene košnje jest povećanje bioraznolikosti osiguravanjem dostupne hrane i skloništa za kukce, ali i uspostava staništa za rast i razvoj različitih biljnih vrsta tijekom cijele sezone cvatnje. Također, cvjetne livade osiguravaju stalnu zalihu nektara i peludi, što su i više nego povoljni kriteriji za održavanje populacija divljih oprašivača, a pozitivno utječu i na estetsku vrijednosti krajobraza - pojašnjavaju u Gradu.

image

Cvjetna livada kod Veslačke ulice

Damir Krajač/Cropix
image

Cvjetna livada kod Veslačke ulice

Damir Krajač/Cropix

Pilot-projektom obuhvaćena je površina od 5850 kvadrata javnih zelenih površina na području Grada Zagreba, u šest gradskih četvrti na devet lokacija, i to GČ Stenjevec, Trešnjevka - jug, Trnje, Podsused - Vrapče, Peščenica - Žitnjak, Maksimir.

- Na tim plohama nije predviđeno obrađivanje tla niti sadnja bilja, nego će se dopustiti rast autohtone vegetacije uz prilagođenu košnju, ovisno o sezoni, te ručno uklanjanje zeljastih i grmolikih invazivnih biljnih vrsta. Cvjetne livade planiraju se na koridorima rijeka i potoka, u parkovima, površinama nedostupnijima za košnju i onim na kojima se već nalazi grmlje koje privlači oprašivače - navode u Gradu.

image

Cvjetna livada blizu Jarunske ulice kod potoka Črnomerec

Željko Puhovski/Cropix

Cvjetne livade bit će trajno označene obavijesnim pločama, a trenutno su označene kolčićima i žutim trakama, što će se maknuti kad se razrastu i kad se provedu terenska istraživanja. Građanima nije zabranjeno približavati se cvjetnim livadama, iako bi, u početku, bilo poželjno poštivati označene perimetre dok se vrše terenska istraživanja. Također, rezultati monitoringa i praćenja režima odgođene košnje dat će smjernice za poboljšanje gospodarenja cvjetnim livadama u idućoj sezoni - vidjet će se je li potrebno dodatno zasijavanje sjemenskom smjesom djeteline ili drugog sjemena za uspostavu cvjetne livade s obzirom na režim košnje, pojavnost i uklanjanje invazivnih vrsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 12:47