Zelena oaza hrvatskog turizma

‘Uz svu raskoš biljaka sada imamo i 1000 maslina, a ulje darujemo gostima‘

 Kampu Stobreč Split
Kamp Stobreč Split jedini je kamp na širem splitskom području, a zbog svojeg hortikulturnog uređenja nosi epitet jednog od najzelenijih u Europi

U Kampu Stobreč Split zasađeno je tijekom višegodišnjeg hortikulturnog procesa više od 1000 stabala maslina, a što ovaj turistički kompleks sada čini hrvatskim unikatom budući da na površini od svega pet hektara ima najveću koncentraciju biljaka i stabala po četvornom metru. Inače, ovaj kamp i prije sadnje maslina obilovao je biljnom raznolikošću i vegetacijom po čemu je oduvijek bio poznat i zbog čega je plijenio pažnju gostiju iz svih dijelova svijeta.

image
Kampu Stobreč Split
image
Kampu Stobreč Split
image
Kampu Stobreč Split

- Masline nismo posadili odjednom. Sadimo ih već godinama bez posebne strategije. Neke su tu od prije, a neke smo posadili isključivo zbog ambijenta i razgraničenja parcela. Međutim, sada smo prošli brojku od 1000 komada što nas čini iznimno ponosnima tim više što su naše masline tek dio jedne zelene priče koju godinama uspješno gradimo. Na maslinu smo se odlučili jer smatramo kako nijedna biljka bolje i autentičnije ne opisuje Mediteran bolje od nje - izjavio je Ivica Tafra, direktor i voditelj Kampa Stobreč Split.

image
Kampu Stobreč Split
image
MARIO ALAJBEG/
image
Kampu Stobreč Split
image
Kampu Stobreč Split
image
Kampu Stobreč Split

Svake godine djelatnici kampa tradicionalnim ručnim branjem i hladnim prešanjem dobivaju nekoliko stotina litara ekstra djevičanskog ulja koje se u obliku poklona dijeli svakom gostu, a za kvalitetu su dobili posebno priznanje.

- Naše ekstra djevičansko maslinovo ulje prošlogodišnji je dobitnik zlatne medalje. Priznanje nam je uručila ugledna Udruga maslinara Oblica iz Žrnovnice - ističu iz Kampa Stobreč Split.

Dodaju kako su masline tek dio njihove zelene priče budući da cijeli kompleks obiluje stotinama biljnih vrsti koje su na istoj lokaciji od pamtivijeka. Od alepskih i crnih borova, čempresa, agruma, raznog cvijeća i mediteranskih biljaka poput lavande,

lovora, ružmarina, agava, palmi…

- Od 2006. traje naše ulaganje u kamp. Tada smo zatekli šikaru, nesređenu šumu bora, čempresa i topole. Vegetaciju smo prepustili prirodi, a mi smo se obvezali na brigu, pažnju i uređenju. Međutim, nakon kultne bure iz 2015. koja je učinila veliku štetu i eliminirala dobar dio zdravih i nezdravih stabala odlučili smo se za potpuno drugu hortikulturu koja se zasniva na mediteranskom bilju i održivom razvoju. Sve je rezultiralo bujnom i raskošnom cjelinom, a u našim zelenim tunelima gosti posebno uživaju tijekom ljetnih mjeseci. Još uvijek niti ne znamo koliko biljnih vrsta raste u našem kampu. Za sada pretpostavljamo da ih je više od stotinu, a do službenog podatka doći ćemo uskoro jer imamo u planu izraditi botanički vodič za turiste - kaže Tafra.

image
Kampu Stobreč Split
image
Kampu Stobreč Split
image
Kampu Stobreč Split
image
Kampu Stobreč Split

Inače, Kamp Stobreč Split jedini je kamp na splitskom području što njihovu zelenu filozofiju čini još važnijom kako za lokalnu i nacionalnu turističku sliku tako i za međunarodni branding Splita i Hrvatske. Kamp Stobreč Split dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja i certifikata, a ovaj je kamp još prije nekoliko godina ispunio sve uvjete te zavrijedio prestižni certifikat Ecocamping koji potvrđuje filozofiju o potrebi očuvanja okoliša, održivog turizma i promicanja svijesti o zaštiti prirode. Priznanje Ecocamping ima poseban kredibiliteti i dodjeljuje se kampovima koji posebnu pažnju posvećuju zelenom poslovanju, sigurnosti svojih gostiju, te kvaliteti svojih sadržaja i usluga. Nije manje važno niti to da je ovaj kamp u siječnju njemački autoklub ADAC uvrstio među najbolje europske kampove koji nose titulu Superplatz, kojom se može pohvaliti 190 kampova u Europi. Za dobivanje titule Superplatz trebali su biti udovoljeni svi kriteriji ADAC-a čiji inspektori, baš poput onih Michelinovih, osobno i bez najave obilaze kampove. Kamp Stobreč Split ostvario je najbolje ocjene u svih pet kategorija: uređenost, mogućnost kupanja, slobodno vrijeme, opskrbljenost sadržajima i gastro ponudom te sanitarije, navodi se u priopćenju.

image
Kampu Stobreč Split
image
MARIO ALAJBEG/

- Lijepo uređene šljunčane plaže, gusta borova šuma, wellness i spa centar s tri vanjska bazena, trgovina, restoran, sportski tereni, ronilački klub, suvenirnica, animacijski centar za djecu, masaže, najam ležaljki i automobila i skutera, fitness dvorana i plažni barovi samo su dio onoga što ovaj kamp nudi", ističu iz Kampa Stobreč Split. Inače, ovaj kamp je otvoren cijelu godinu, prostire se na pet hektara, ima 55 mobilnih kućica od čega su dvije namijenjene osobama s invaliditetom, a tu je ukupno i 208 parcela sa strujom, vodom i odvodnjom te 52 kamp mjesta. S kapacitetom od 1100 gostiju u 2023. godini ostvareno je više od 148.000 noćenja. Strukturu gostiju uglavnom čine srednjoeuropski gosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 15:35