ODLIČAN PROJEKT

U Slavonskom Brodu planira se gradnja jedinstvenog botaničkog vrta vrijednog čak 20 milijuna eura

 Sangrad

Grad Slavonski Brod u zadnjih nekoliko godina osigurao je značajna europska sredstva za obnovu brodske Tvrđave, a zahvaljujući kojima će tamo biti smješteni Muzej tambure te Centar za nematerijalnu baštinu u kojemu će se na poseban način isticati buduća zvjezdarnica. Osim ove kulturno-turističke ponude, Tvrđava Brod u budućnosti će biti privlačna i brojnim znanstvenicima te ljubiteljima biljnog svijeta. Naime, Grad Slavonski Brod izradio je idejno rješenje za botanički vrt koji bi bio smješten u Tvrđavi Brod, a za koji je dobivena i potrebna suglasnost konzervatora. Budući botanički vrt bio bi energetski samodostatan, a njegova svrha bit će višestruka. Naime, osim što će biti dostupan javnosti, služit će i znanstvenim istraživanjima te doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti.

image
Sangrad
image
Sangrad

Saznajemo kako je već potpisan i ugovor o javnoj nabavi usluga pripreme projektne dokumentacije projekta Botaničkog vrta u Slavonskom Brodu od strane tvrtke Sangrad i gradonačelnika Mirka Duspare. Nagrađivani arhitekti iz tvrtke Sangrad Vedran Pedišić i Erick Valascko Farrera predstavili su u velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda izgled budućega Botaničkog vrta.

image
Sangrad
image
Sangrad

Botanički vrt jedan je od najkompleksnijih projekata zelene infrastrukture koji će se protezati na oko 200.000 m², a koji za krajnji cilj ima rješavanje problema onečišćenja zraka, ali dakako i uljepšavanje cjelokupne vizure grada Slavonskog Broda. Uredit će se zapadni dio kompleksa brodske Tvrđave tako što će se izgraditi, urediti i opremiti Botanički vrt uz prateću građevinu – botanički paviljon te će se krajobrazno urediti povijesna zona tvrđave biciklističkom stazom i drvoredom koji će fizički, vizualno i zvučno biti zelena barijera od graničnoga prijelaza (koji se nalazi zapadno od tvrđave). Pješačke će staze povezivati raznovrsne hortikulturalne sadržaje, a u sklopu samoga Botaničkog vrta bit će smješteni i drugi objekti (staklenik, zimski vrt), prenosi Gradonacelnik.hr

image
Sangrad
image
Sangrad

Na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu projekta "Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije" prijavljen je projekt pripreme projektne dokumentacije Botaničkog vrta u Slavonskom Brodu. Gradu su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 331.807,02 EUR, što je ujedno najviši mogući iznos sufinanciranja ukupnih prihvatljivih troškova. Predmetni ugovor sufinancira EU iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:33