CAMBRIDGE CALLING

Par iz Zagreba preselio u Englesku s djecom: ‘Oduševljeni smo arhitekturom, pubovima i školama, a najviše nam se sviđa ovo...‘

 Ustupljena fotografija/iStock
Otkrivamo što posjetiti i vidjeti u svjetski poznatom sveučilišnom gradu dobrih vibracija

Zagrebačka četveročlana obitelj - majka Maja, tata Lovro, kći Mija i sin Franko - zbog poslovnih obveza često putuju i sele se. Protekle dvije godine poslom su vezani uz Englesku, a odnedavno su se i obiteljski privremeno preselili u lijepi Cambridge. Sveučilišni engleski grad svjetske reputacije svega 90-ak kilometara udaljen od Londona osvaja na prvi pogled, a već nakon nekoliko koraka početka šetnje starom jezgrom imate osjećaj da ste dobili vlastitu pozivnicu za Hogwarts Harryja Pottera. Impresivne vizure ovog multikulturalnog grada smještenog na rijeci Cam svjedok su bogate povijesti i kulturne baštine koja tako sjajno očuvana ostaje kulisa novog, modernog Cambridgea koji, dok nastavlja biti svjetski centar akademske izvrsnosti, izrasta u razvojno-istraživački centar inovativnih svjetskih korporacijskih divova.

image
POOHZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image

Obitelj Bojanić, mama Maja, tata Lovro i djeca Mia i Franko

Ustupljena fotografija

Ako vas put dovede u Englesku i imate vremena vidjeti i istražiti još nešto povrh Londona, svakako odvojite dan za jednodnevni izlet u Cambridge. Bilo da putujete u paru, sami ili s obitelji, dan u proveden u Cambridgeu pravi je zgoditak. U nastavku donosimo nekoliko nezaobilaznih punktova i zanimljivosti grada koje otkriva Maja Bojanić.

1. PARKER’S PIECE

Ovaj veliki zeleni punkt koji se prostire na gotovo deset hektara zemlje najbliži je centru grada i pokazni je primjer lijepe, savršeno održavane engleske travnate površine ispresijecane šetnicama, koja je zelenija nego igdje na svijetu. Glavno je mjesto održavanja svih važnih društvenih, sportskih i kulturnih događanja u gradu, ali i omiljeno mjesto za piknik i predah uz kavu. Još od 18. stoljeća na Parker’s Pieceu u kriketu snage odmjeravaju momčadi poznatih rivala Sveučilišta u Cambridgeu i Sveučilišta u Oxfordu. Veći dio godine tu je smješten Cambridge Eye, veliki panoramski “kotač” koji omogućava pogled od 360 stupnjeva na cijeli grad i okolicu. Zanimljivost ove prekrasne zelene površine je veliki kameni spomenik na kojem je isklesano 11 pravila nogometa kakvog igramo i gledamo danas. Naime, davne 1848. upravo na ovoj livadi su ih prvi put usuglasili i zapisali studenti Sveučilišta u Cambridgeu. Više na www.cambridgerules1848.com.

image
Ustupljena fotografija
image
/SHUTTERSTOCK

2. CAMBRIDGE PUNTING

Grad koji se nalazi, ali i živi na rijeci Cam najbolje je razgledati ploveći rijekom. Ovo je najpopularniji i najbolji način uživanja u ljepotama grada i upoznavanja najvećih znamenitosti koje ne obožavaju samo turisti, nego i lokalno stanovništvo. “Punting” je pomalo neobična tehnika vožnje u posebnom, širokom i plitkom kanuu koji se pokreće tako da “punter”, odnosno vozač stojeći na vrhu kanua odguruje plovilo velikim štapom nalik veslu upirući se njime o dno rijeke. Sama vožnja traje otprilike sat vremena, prolazi se ispod brojnih starih mostova koji povezuju obale grada i jedini je način da se vide skrivena dvorišta i pročelja starih sveučilišta i dvoraca. Vozači su mahom studenti i studentice, po našem iskustvu s uvijek sjajnim smislom za humor, koji tijekom ture turistima ne prenose samo suhoparnu povijest, već i one manje poznate zanimljivosti života grada. Primjerice, koliko inače traje poslijediplomski studij na King’s Collegeu, a za koliko ga je uspio završiti Stephen Hawking ili koliko će vas stajati želite li se oženiti u kapelici prestižnog Trinity koledža. Sam King’s College prekrasno je, velebno zdanje i jedna od najfotografiranijih građevina na svijetu. Vožnju možete rezervirati kao dio veće grupe, privatno s izborom hrane i pića (npr. Afternoon buzzy tea tour) ili čak iznajmiti kanu i sami se upustiti u avanturu vožnje.

I dok se za plaćanja u Engleskoj gotovina gotovo uopće ne koristi, sve rezervacije i plaćanja provode se isključivo online, punting tura je jedna od rijetkih za koju se možete na licu mjesta cjenkati, odnosno postići cijenu koja je gotovo uvijek skoro upola manja od standardne. Konkurencija tvrtki koje se bave ovim unosnim poslom je velika i doslovno se bore za svakog turista. Informirajte se na www.cambridgepuntcompany.co.uk i www.cambridgepunters.com.

image
Ustupljena fotografija
image
/SHUTTERSTOCK

3. STARSHIP

Uočite li bijelog simpatičnog robota na kotačima na ulicama i cestama Cambridgea koji izgleda kao da nekamo juri s jasnim ciljem, ne brinite. Radi se o uspješnom projektu robotske dostave. Ovaj strogo kontroliran i navođen robot već je poznata faca u gradu, no ponekad se dogodi da “zaglavi” na nogostupu i slično. I dok ga turisti vole fotografirati i snimati, lokalno stanovništvo koje poznaje njegove slabe točke rado mu pomogne ako negdje “zapne”, tako da uvijek uspješno nastavi putanju i ispuni svoju misiju. Detalje saznajte na www.starship.xyz.

image
Ustupljena fotografija

4. GOOD FOOD… MARKET SQUARE// FRANCO MANCA// PILGRIMS// FIVE GUYS// YORI// SALA THONG// TWENTY TWO DINING ROOMS// WAGAMAMA// LA RAZA

U Cambridgeu na svakom koraku možete čuti drugi jezik. Relativno manji grad dom je ili prolazna postaja ljudi iz cijeloga svijeta koji ovdje žive, rade ili se školuju. Ta multikulturalnost jako je vidljiva u raznovrsnosti i bogatstvu gastro ponude, što će se svakom ljubitelju dobre hrane sigurno svidjeti. Svatko će lako pronaći sjajno mjesto po svom guštu. Niže je lista provjerenih i popularnih restorana u centru grada. Uz ove sjajne lokale, glavna tržnica u samom centru, Market Square, ima bogatu ponudu svježe pripremljenih jela iz cijeloga svijeta koja se svakodnevno kuhaju na tržnici u vrijeme ručka, pa nećete nimalo pogriješiti odlučite li preskočiti restoran i pojesti nešto “s nogu”.

Franco Manca i Pilgrims su mjesta gdje se može pojesti najbolja sourdough pizza, imaju dječje menije i odličan izbor predjela talijanske kuhinje. Five Guys je poznati lanac britanske brze hrane s možda najboljim burgerima u zemlji. Yori je sjajan korejski restoran koji je specijaliziran za jela s roštilja, dok je Wagamama raj za sve ljubitelje azijske i japanske kuhinje. Sala Thong je naš favorit, a nudi gotova sva jela izvorne tajlandske kuhinje, uključujući sjajne deserte. Adresu najboljih tapasa pronaći ćete ako u navigaciju utipkate La Raza, dok će sve ljubitelje fine dininga oduševiti atmosfera i delicije restorana Twenty Two smještenog u tradicionalnoj obiteljskoj viktorijanskoj kući.

image
/SHUTTERSTOCK

5. CAMBRIDGE PUBS

Englezi, kako je poznato, ne uživaju na terasama barova i kafića ispijajući kave poput ostalih Europljana. Njihove kave većinom su u “to go” varijanti i ne podrazumijevaju socijalni značaj zajedničkog druženja. Slavi se i druži u pubovima. Pub je kao svojevrsni zaštitni znak Britanije dio engleske kulture druženja, zabave i proslava. Gotovo svaki nudi sjajan izbor engleskih craft piva i viskija, no, možda je manje poznato, u pubovima također možete uživati u autohtonoj engleskoj hrani (Wellington steak, Shepherd’s pie, Fish and chips). Sam Cambridge ima popriličan broj pubova. Za ljetnih mjeseci posebno su atraktivni oni smješteni na obali rijeke, dok oni u centru grada nerijetko imaju prekrasno uređena skrivena dvorišta i vrtove te nude dodatne sadržaje poput raznih koncerata ili večeri nastupa stand-up komičara. Granta, Towns & Gowns, Eagle i Fort St. George jako su popularni i drže status jednih od najboljih u gradu.

image
/SHUTTERSTOCK

6. THE FITZWILLIAM MUSEUM

Ovaj gradski muzej umjetnosti i antikviteta svakako vrijedi posjetiti. Nalazi se blizu samog središta grada i glavni je muzej Sveučilišta u Cambridgeu. Osim remek-djela starog Egipta, Grčke i Rima, ovdje ćete vidjeti jedinstvenu zbirku keramike (poznata “English pottery”), kao i impresivan postav iz gotovo svih bivših britanskih kolonija. Ulaz je besplatan (osim za posebne postave), a svoju besplatnu kartu potrebno je rezervirati online s točnim vremenom planiranog posjeta. Posebni postavi su jako popularni, često se mijenjaju i uvijek su svojevrsni izraz trenutačnih društvenih promišljanja ili aktivizma. Čak 31 fakultet u gradu dio je prestižnog Sveučilišta u Cambridgeu i njihovi studenti su aktivni sudionici gradskog društvenog života uključujući politiku, znanost i umjetnost. Muzej ima sjajnu suvenirnicu/knjižaru i bar s restoranom. Više na www.fitzmuseum.cam.ac.uk.

image
Ustupljena fotografija
image
/SHUTTERSTOCK

7. FITZBILLIES & GAIL’S BAKERY

Cjelodnevno istraživanje i obilasci uvijek zahtijevaju predah i barem manji snack. Ugledate li logotip jedne od ovih dviju britanskih slastičarnica i pekarnica sa sjajnim izborom vrućih napitaka, sendviča i slastica, nemojte razmisliti dva puta trebate li kavu, kroasan ili kolač. Fitzbillies je najstariji i najpopularniji lokal ovog tipa u Cambridgeu koji radi već više od sto godina. Osim sjajne kave i tradicionalnih engleskih slastica (Hot cross buns, Sticky Chelsea buns), u ponudi imaju i velik izbor tzv. picnic hampera, popularnih piknik-košara koje sadrže kombinacije njihovih najboljih proizvoda. Ništa manje sjajna i odlična je i Gail’s Bakery, čija se najbolja lokacija s lijepo uređenim, prostranim unutarnjim i vanjskim prostorom nalazi upravo na glavnom trgu - Market Squareu. Uživanje u sadržajima piknik-košarica, kave i hrane za van na prostranim engleskim zelenim površinama kao predah od užurbane svakodnevice ovdje je omiljeni način druženja s prijateljima i popularniji je od boravka u lokalima bilo kojeg tipa. Detalji na www.fitzbillies.com i www.gailsbread.co.uk.

image
Ustupljena fotografija

8. MUSEUM OF ZOOLOGY

Posjećujete li Cambridge s djecom, ovo je neizostavno odredište, stoga svakako odvojite barem sat vremena za posjet ovom muzeju. Postav kompletnog životinjskog svijeta u režiji Odsjeka za zoologiju Sveučilišta u Cambridgeu zbilja je impresivan.

Ovdje je moguće vidjeti gotovo sve vrste i rodove živućeg i izumrlog životinjskog svijeta. Posebno je sjajna kolekcija školjkaša, egzotičnih ptica i riba, kao i rekonstrukcije ostataka kosti mamuta koji su izloženi tako da doslovno, savršeno posloženi, vise sa stropova muzeja. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje i nije potrebna rezervacija i najava posjeta unaprijed. Detalji na www.museum.zoo.cam.ac.uk.

image
/SHUTTERSTOCK
image
Ustupljena fotografija

9. CLIP ‘N CLIMB

Osim Muzeja zoologije, ovo je još jedno “must attend” mjesto za sve koji grad posjećuju s djecom. Igraonica koja to zapravo nije je penjački izazov s preko 20 različitih zidova za penjanje, rangiranih po težini penjanja, koji su djeci i odraslima na raspolaganju tijekom boravka ovdje. Ulaznica uključuje sat i pol vrhunske zabave, savladavanja penjačkih izazova, ali i početnu mini edukaciju o sigurnosnom standardu i korištenju opreme koju je vrlo lako savladati. Ova vrlo uspješna franšiza visokih standarda prvotno je otvorena 2005. na Novom Zelandu, nakon čega se brzinom svjetlosti proširila diljem svijeta, pa tako i Ujedinjenim Kraljevstvom. Informirajte se na www.clipnclimb.co.uk.

image
Ustupljena fotografija

10. THE CORPUS CLOCK

Jedna od najpoznatijih i najupečatljivijih atrakcija u središtu grada je ovaj skulpturalni zlatni sat izložen u izlogu zgrade Taylor knjižnice Corpus Christi Collegea. Projekt na kojem se radilo gotovo pet godina osvojio je 2008. Timesovu nagradu za najbolji izum, a iste godine svečano ga je javnosti predstavio slavni fizičar Stephen Hawking. Ovaj sat ili umjetničko djelo, ili oboje, napravljen je od tri spojena metalna zlatna koncentrična kuga na kojima se nalazi veliki, isto tako zlatni skakavac koji “jede vrijeme”. Skakavac na ovom fascinantnom satu otvara svoja usta sekundu po sekundu simbolično kradući čovječanstvu vrijeme. Na dnu sata ispisana je poruka na latinskom “Mundus transit et concupiscentia eius”. U prijevodu, “Svijet prolazi, zajedno sa svim svojim željama i požudom”.

image
/SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 01:19