ŽIVOT PIŠE PRIČE

Ovo malo selo skriva niz misterija o kojima piše i Dan Brown, a njegova arhitektura otkriva tajne

 /SHUTTERSTOCK

Rennes-le-Château, neriješena misterija

Na cesti od Carcassonnea prema jugu, u smjeru Limouxa i Quillana, naći ćete izlaz za Rennes le Château između Limouxa i Quillana. Ovo malo selo sa oko 100 stanovnika poznato je u cijeloj Francuskoj i daleko šire. Mjesto je to jedne od najvećih legendi koje već desetljećima inspiriraju mnoge u zemlji i inozemstvu. Neslužbene informacija kažu da se Da Vincijev kod Dana Browna temelji na njemu.

image
MARGOUILLAT PHOTO/SHUTTERSTOCK

Rennes le Château

Uskom cestom vozite se uz planinu prema selu, na pola puta imate pogled na ruševine dvorca. Uz dvorac je groblje i mala seoska crkva, a s druge strane crkve je velika vila, prevelika u odnosu na crkvu i druge zgrade. Kuću je sagradio pastor Bérenger Saunière, koji je živio od 1852. do 1917. i ovaj pastor čini središte legende. Krajem devetnaestog stoljeća iznenada je postao bogat.

Tijekom razdoblja kada je Saunière bio pastor u Rennesu, seoska je crkva bila u lošem stanju. Saunière počinje restauraciju s puno energije, a budući da ima malo financijskih sredstava, to ide jako sporo. Tijekom ove obnove pronašao je nešto u crkvi što mu je iznenada dalo veliku količinu novca.

image
MEHDI EL KHATTABI/SHUTTERSTOCK

Misterij

Priča kaže da je u jednom od stupova oltara (koji još potječe iz vremena Zapadnih Gota) pronašao blago: zlatnike, dragulje i neke pergamente s iznimno tajnom mističnom porukom. Prema riječima njegova biskupa, crkva je htjela da se ta tajna nikada ne otkrije pod svaku cijenu. Saunière umire 1917., a njegova domaćica Marie Dénarnaud nasljeđuje njegove stvari i spomenutu tajnu.

Marie je ostatak života živjela u luksuzu i obećavala da će tajnu otkriti na samrti No, doživjela je moždani udar te je umrla u 85. godini života i ponijela tajnu u grob.

image
PHILIPPE PATERNOLLI/SHUTTERSTOCK

Arhitektura

Nakon što je pastor stekao velik novac, crkva je u sljedećih 15 godina potpuno obnovljena. Uz to je dao sagraditi veliku luksuznu vilu i kulu: Magdala tur. Pastor je tada imao godišnju plaću od oko 100 franaka, ali je preračunato potrošio oko 2,5 milijuna eura.

Mistični dokumenti doveli su Saunièrea u kontakt s okultnim društvima u Parizu. Velikim novcem koji je tada posjedovao sagradio je među ostalim i vilu Bethaniu. Posebnost je što ova vila ima nastavak koji vrlo podsjeća na masonsku ložu s plavim stropom sa zvijezdama i specifičnim oltarom. Vila svjedoči velikom luksuzu u vrijeme kada je izgrađena: ima veliki, lijepo uređeni vrt s fontanom. Vila je još uvijek tu, na krajnjem uglu sela te je danas muzej.

Saunière je također sagradio kulu na rubu svog vrta koju je nazvao La Tour Magdala, a s te kule gledate na Pic de Bugarach, mističnu planinu. Ova planina se doživljava kao mistična jer su vrhovi stariji od slojeva ispod njih. Saunière je prvotno koristio Tour Magdalu kao knjižnicu, a upečatljiv detalj je da se čelična vrata tornja mogu zaključati samo iznutra.

image
/SHUTTERSTOCK

Znakovi

Crkva koju je obnovio Saunière sadrži razne detalje. Ovo su sve stvari koje bi bile povezane s misterijom:

Na ulazu u crkvu stoji natpis "Terribilis est locus iste" (ovo mjesto je strašno). Kad uđete, odmah ste oči u oči s Asmodeusom, vragom koji nosi svetu vodu

Na oba bočna zida prikazano je Isusovo raspeće na kojem postoje neki zagonetni detalji u različitim fazama, baš kao u vitrajima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:21