Spomenik kulture

Obišli smo legendarno zdanje na Gornjem gradu koji se upravo obnavlja: ‘Koristit ćemo brzo i efikasno rješenje‘

Obnova stare povijesne kuće Wienerberger opekom.

 Biljana Blivajs/Cropix
Kuća će se vratiti u izvorno stanje, ali novim materijalima. Ovih dana, dok još nije dobila pročelje u oker boji, vide se Wienerberger opeke

U tijeku je faksimilna obnova kuće Mlinarich na Gornjem gradu, legendarne kuće Jurjevske ulice smještene na samom križanju s Mlinarskom, koja se izvodi opekom tvrtke Wienerberger. Riječ je o kući koja je bila sagrađena početkom 19. stoljeća i zaštićeni je spomenik kulture. Teško je stradala u nedavnim potresima, a i prije njih nije bila u najboljem stanju. Za obnovu je investitor od konzervatora dobio dozvolu za faksimilnu rekonstrukciju, što znači da će ona biti ista kao prije, vratit će se u izvorno stanje, ali novim materijalima. Ovih dana, dok još nije dobila pročelje u oker boji, vide se opeke.

image

Obnova stare povijesne kuće Wienerberger opekom.

Biljana Blivajs/Cropix

- Opeka Porotherm IZO Profi specifična je po tome što u sebi već ima integriranu toplinsku izolaciju u vidu kamene vune. Zbog povijesne vrijednosti ovog objekta i posebnih konzervatorskih uvjeta na njemu nije bilo dopušteno postavljanje vanjske toplinske izolacije. U takvim okolnostima primjena opeke koja već ima izolaciju bila je odlično rješenje - kaže Josip Klarić, projektno-tehnički savjetnik tvrtke Wienerberger Hrvatska, s kojim smo obišli ovo gradilište.

image

Obnova stare povijesne kuće Wienerberger opekom.

Biljana Blivajs/Cropix

Osim toga, kako je objekt posljednjim potresima na neki način dokrajčen, posebna pozornost prilikom izvedbe rekonstrukcije morala je biti posvećena ispunjenju protupotresnih zahtjeva. U tom je kontekstu bitno da se gradnjom opekom Porotherm IZO Profi zadovoljavaju najviše propisane europske norme.

image

Obnova stare povijesne kuće Wienerberger opekom.

Biljana Blivajs/Cropix

- Kada govorimo o ovoj kući, još jedan važan segment koji je uvelike utjecao na organizaciju gradilišta i radova jest njegova lokacija. Objekt je na samom raskrižju i bez dodatnog prostora za odlaganje građevinskog materijala pa je korištenje ovog sustava suhog zidanja pomoću ljepila Dryfix.extra olakšalo cjelokupnu organizaciju utoliko što miješalica i prostor za pohranu sirovina više nisu bili potrebni - objasnio je Klarić.

image

Obnova stare povijesne kuće Wienerberger opekom.

Biljana Blivajs/Cropix

Kuća se sastoji od dva povezana visokoprizemna objekta s krovom različitih visina. Istočni je dio stariji, iz prve polovine 19. stoljeća. Krilo prema Jurjevskoj bilo je 1883. godine dograđeno prema dvorištu. Ispred kuće se nalazi bista Vatroslava Lisinskog, rad kipara Vanje Radauša. Kako je kuća u gradskom središtu i nalazi se na uskom raskrižju, pristup gradilištu je ograničen.

I u Berlinu sam koristio ovakvu opeku i bio sam jako zadovoljan

Razgovarali smo i s vlasnikom kuće Vladimirom Rušnovom, direktorom tvrtke REKON Zagreb, koji nam je ispričao kako je još prije nekoliko godina razgledavao ovu zgradu koja se dugo prodavala i bila je u lošem stanju, a onda su došli i potresi.

- Inače volim stare kuće, već sam ih obnovio nekoliko, to sam radio u Berlinu, kupio bih takve objekte i vratio im stari sjaj, svidjelo mi se to. Imam građevinsku firmu u Njemačkoj. Izabrao sam Porotherm opeku tvrtke Wienerberger debljine 38 cm, ispunjenu vunom jer sam takvom radio i jednu vilu u Berlinu. Dobra je za postizanje potrebnog energetskog koeficijenta, naročito kad se ne smije staviti izolacija izvana, kao ovdje, jer to nije dozvoljeno prema konzervatorskim propozicijama. Kako je kuća na raskrižju odlično je što takva opeka ima i visoku zvučnu izolaciju, a uz to će biti i prozori u tri sloja, a bit će dupli kao i ranije - rekao je Vladimir Rušnov, te dodao da se radi o zahtjevnom projektu.

- Kuća se izvodi kao omeđeno ziđe od opeke koje je povezano vertikalnim armiranobetonskim serklažima - objasnio je Klarić.

Ova je opeka, kako kaže inženjer građevinarstva Ivan Bakšić, voditelj radova izvođača radova tvrtke Graditelj iz Jastrebarskog, jako dobre kvalitete te ima odlične karakteristike. Jedna je od velikih prednosti brzina gradnje, zbog suhe gradnje ljepilima.

- Da smo ovaj projekt radili klasičnom gradnjom, ona bi bila barem 50 posto dulja, ako se gleda utrošeno radno vrijeme. Osim toga, za klasičnu gradnju trebali bismo barem još jednog pomoćnika i zidara - rekao je Bakšić.

image

Obnova stare povijesne kuće Wienerberger opekom.

Biljana Blivajs/Cropix

Pokazala se idealnom i za objekte koji su spomenici kulture jer na njima izvana nisu dopuštene nikakve termičke izolacije, kamena vuna ili stiropor.

- Kako je kuća zaštićena kao spomenik i prije je imala klasičnu žbuku, sad će sve biti kao na starom objektu. To znači da je nemoguće imati zid s visokim termičkim svojstvima dok je vani na pročelju vapneno-cementna žbuka sa štukaturama, osim ako se radi opekom koja ima ovakvu ispunu kao Porotherm IZO Profi 38 - dodaje Bakšić.

Projekt obnove izradio je arhitektonski ured Urbane tehnike.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Wienerbergerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 17:59