Najljepša kuća na drvu

Kućica kojom se ponosi Koprivnica

Čarobna kućica na drvu

Najljepša kuća na drvu u Koprivnici ima devet kvadrata i nalazi se na tri metra visine. Njezin vlasnik je simpatični Aki Petran koji nam je ispričao kako je krenula priča o ovoj bajkovitoj kućici. – Skice su jedno, a u praksi se puno toga mora mijenjati i prilagođavati. Naprimjer, ja sam htio da krov bude šatorastog oblika, na četiri vode, ali zbog grana koje prolaze kroz krov bilo bi ga mnogo teže izvesti pa sam se odlučio za jednostavni jednostrešni krov – objašnjava Aki.

Inače, kućica se gradila spontano. Kako je dolazio materijal tako se gradilo i bila je gotova kroz dvije godine. Cijela kućica zapravo nigdje ne dodiruje stablo trešnje na kojem se nalazi. Čitava konstrukcija stoji na pet stupova, kroz krov prolaze dvije grane, a kroz pod jedna. Tijekom građenje odlučio sam pojednostaviti neke stvari pa sam umjesto kućice sa zatvorenim zidovima napravio samo terasu koju okružuje krošnja.

Za takvu izvedbu treba mnogo manje materijala, a i sama težina objekta je u konačnici mnogo manja. Uz to, estetski je možda čak ljepše i prirodnije – priča Aki koji nam je otkrio i što je najvažnije znati kada se gradi kućica na drvu. – Najvažnije je da ne oštetite drvo. Moja preporuka je da koristite stupove koji idu do zemlje umjesto da konstrukciju čavlima zabijate u drvo. Profesionalci se često koriste okovima koji idu oko drva, ali se oni trebaju prilagođavati, a sve je to dosta nezgodno kada drvo brzo raste.

Nadalje, kada gradite kućicu normalno je da odrežete nekoliko grana, ali je važno da završetke premažete nekim sredstvom koje možete nabaviti u poljoprivrednim trgovinama. Isto tako, nakon što je kućica gotova obavezno je obojite jer će joj to produljiti vijek. Što se tiče odabira drva preporučio bih neko široko drvo, ali je dobro da u sebi ima prazninu gdje bi se mogao smjestiti objekt. Može se napraviti i kućica između dva manja drveta. Budući da je svako drvo drugačije tako je i svaka kućica specifična i ne postoje neka stroga pravila- zaključuje Aki.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:33