Neka vam zavide

Kako stvoriti savršen mali rustikalni vrt? Primijenite sljedeće savjete i rezultat neće izostati

 PIOVESEMPRE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ako volite organsko uređenje krajolika, mali rustikalni vrt je najbolja opcija

Postoji ulomak iz poznatog romana Poskoci, Julia Cortázara, koji kaže: „Ovako poredano cvijeće, koje se miješa i prelijeva jedno preko drugog kao da je spontano izraslo, dat će vašem vrtu seoski i prirodan izgled.” Suptilan i poetičan opis koji savršeno definira duh rustikalnog vrta.

Kako možemo oblikovati našu malu oazu, a da ljudska ruka ne utječe previše? Strpljenjem i dobrim ukusom - a ponekad čak i dobrim pejzažnim arhitektom.

Ako se želite upustiti u izradu jednog takvog, sljedeći savjeti za stvaranje vašeg malog rustikalnog vrta bit će vam od velike pomoći.

1. Uzmite u obzir veličinu vrta

Ako želimo udahnuti prirodnost svom malom vrtu, previše pokrivanja nije baš preporučljivo, jer će djelovati previše isforsirano. Iz tog razloga je bitno planirati dizajn vrta, bilo da se radi o urbanoj terasi ili o malom komadu zemlje na moru. Razmislite o prostoru koji možete urediti, odgovaraju li mu fontane i lonci, i analizirajte sunčevu pojavu prije nego poduzmete bilo koji korak.

2. Koje biljke odabrati

Ako, primjerice, želite projicirati šarm rustikalnog mediteranskog vrta, odabirite primjerke autohtone vegetacije kao način proširenja same prirode i stvaranja idealne okućnice na vjerodostojan način. Izbor biljaka je ključan kada je u pitanju unos duše u prostor ovih karakteristika.

3. Ne podcjenjujte šljunak ili kamenje

Još jedno od obilježja rustikalnog vrta je prisutnost kamenja i šljunka prilikom nasipanja staze. U ovom slučaju, možete odustati od simetričnih uzoraka slaganja kamenja na neuredan i vijugav način, kao poziv da uronite u samu prirodu, a da rezultat ne bude previše forsiran.

4. Glina i keramika kao saveznici

Keramika nije samo produžetak same prirode kroz glinu, već i sjećanje i vlastita prošlost. Oblikovanje ovog materijala bio je prvi "znak" manipulacije okolinom, pa će uvođenje keramičkih posuda uvijek unijeti određenu osobnost u set. Uz to, riječ je o svestranim materijalima koje možete unijeti u obliku lonaca ili terakota pločica, na primjer.

5. Snaga palete boje

Ako vam nijedan od prethodnih koraka ne odgovara za vlastiti rustikalni vrt, fokusirajte se na najjednostavnije pravilo: pogledajte paletu boja. Skup zemljanih tonova, zelenih i svijetlih boja sunca evocira prirodu i služi kao referenca pri dodavanju ljubičaste boje lavande, bademasto ružičaste ili žute boje suncokreta, da spomenemo samo nekoliko prostornih primjera ovisno o regiji u kojoj se nalazi vaše malo utočište.

6. Oživite prošlost kroz vodu

Postoji li bazen s vodom? A bunar za koji ste mislili da je napušten na kraju parcele? Mnogi vrtovi imaju svoje tajne i jednostavno ih moramo oživjeti kada je u pitanju integracija prošlosti i povijesti nekog teritorija u sadašnjost. Dodamo li ovome prisutnost zvuka vode, njezino slobodno strujanje ili kontakt s usjevima, rekreirat ćemo vlastitu priču.

7. Ne propustite drvo

Drvo je najbolji saveznik kada je u pitanju rekreacija određenih prostora za druženje i mir usred prirode, bilo da se radi o starom namještaju, drvenim ogradama, gredama ili onoj hrpi cjepanica ispod drva. Ostali materijali koje također možete koristiti u svom malom rustikalnom vrtu su pletena pruća ili tkanine zemljanih boja kroz tende ili pergole.

8. Ne zaboravite na održavanje svog malog rustikalnog vrta

Priroda ima sposobnost regeneracije, čak i brige o sebi, ali kada je mijenjamo, moramo pridonijeti i njenom održanju. Sljedeći kalendar rezidbe i presađivanja, pravilno navodnjavanje ili provjera stanja voćaka ili naših biljaka od vitalne je važnosti kako bismo osigurali održivost naše male oaze i omogućili prirodi da napravi svoj put prirodno, organski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:40