KORAK PO KORAK

Kako sigurno ukloniti gnijezdo stršljena ili osa? Ključno je točno vrijeme u danu...

 WILDPIXEL/GETTY IMAGES

Iako svaki put kada ugledamo neku vrstu ose u nama se probudi određena nervoza, većina vrsta su uglavnom bezopasne te samo nekoliko njih predstavlja opasnost za ljude. Dakle, samo zato što vidite osu ne znači nužno da morate posegnuti za nekim alatom za uništavanje.

"Ako je gnijezdo na vašem imanju, ali u području s niskim prometom, možete razmisliti o tome da ga ostavite na miru", kaže Rocky Beninato, certificirani istrebljivač i osnivač Quality Affordable Pest Control za Familiy Handyman "Međutim, ako se radi o gnijezdu stršljena i vi ste ili vaša obitelj alergični na ubode, trebali biste ih ukloniti bez obzira na mjesto."

Ako imate osinje gnijezdo (ili gnijezdo stršljena) koje je preblizu za ugodu, evo kako ga sigurno ukloniti

Ose i stršljeni su obično vani u potrazi za hranom kada je toplo, pa je najbolje prskati gnijezda u hladnije vrijeme, poput ranog jutra, kasne večeri i kada temperatura padne ispod 15 stupnjeva. Tada će biti letargični i okupljeni u svojim gnijezdima.

Počnite tražiti gnijezda koja se grade u rano proljeće, kada nisu veća od loptice za golf, kaže Tom Dobrinska, entomolog iz Terminixa. "Rana mala gnijezda imaju manje osa i lakše ih je brzo tretirati", kaže on.

Sprejevi protiv osa su insekticidi u obliku aerosola koji obično sadrže kemikalije poput piretrina ili piretroida koji ometaju živčani sustav insekta nakon kontakta. Većina je dizajnirana da ima veliki doseg, tako da se mogu primijeniti iz daljine.

"Ključ je izravan kontakt s letećim odraslim osama", kaže Emma Grace Crumbley, entomologinja u Mosquito Squadu. Inače, prskanje vanjskog dijela gnijezda neće nužno ubiti ličinke, kukuljice i odrasle ose u njemu.

Prvo pokušajte otkriti s kojom vrstom osa imate posla, kaže Crumbley. Sprej je najučinkovitiji na vidljivim nadzemnim gnijezdima, poput onih koje prave ose i stršljeni. No, možda neće biti tako učinkovit za stanovnike na tlu poput osa kopača.

Stavite osobnu zaštitnu opremu koja će vas zaštititi od uboda, pčelinje odijelo ili debelu odjeću s dugim rukavima, naočale, rukavice, zaštitnu opremu za glavu i cipele. Pripremite opremu za hitnu prvu pomoć, uključujući automatski injektor epinefrina (EpiPen), zavoje, maramice za anesteziju i hidrokortizonsku kremu. Nikada nemojte prskati kada je vjetrovito. Pokrijte područje ispod ceradom kako biste ga zaštitili od prskanja. Pročitajte i slijedite upute na naljepnici kako biste znali važne čimbenike poput dosega limenke i trebate li je prvo protresti.

Gnijezdo temeljito poprskajte, ciljajući u otvor. "Kada se ose krenu izlaziti van, poprskajte što je više moguće sprejom i ose", kaže Crumbley. "Nakon ciljanja ulaza i osa u blizini, vaš bi cilj trebao biti temeljito natopiti gnijezdo proizvodom."

Ostavite gnijezdo na miru sljedećih dan ili dva, prema etiketi proizvoda. Provjerite aktivnost osa, ako još ima živih osa, ponovite gornje korake.

Kako sigurno ukloniti osinje gnijezdo nakon prskanja

Prvo provjerite upute za sprej i ponovno stavite svoju zaštitnu opremu. Zatim drškom od metle uklonite gnijezdo i stavite ga u vreću za smeće, kaže Beninato. Zavežite vrećicu, stavite je u vanjsku kantu za smeće, zatim deterdžentom i vodom ili razrijeđenim izbjeljivačem očistite područje gdje je bilo gnijezdo.

Budući da ose mogu biti agresivne, mnogi ljudi odlučuju pozvati stručnjaka, osobito ako:

Alergični su na ose ili ne znaju jesu li jer ih nikad nisu ubole.

Gnijezdu je teško pristupiti ili je blizu vode ili električnih utičnica.

To je posebno agresivna vrsta, kao što su ćelavi stršljeni, divovski azijski stršljeni.

To je veliko gnijezdo ili ono je skriveno u zidovima vašeg doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2024 08:02