FRUSTRIRAJUĆE GUGUTANJE

Imamo 7 dobrih trikova za tjeranje golubova s balkona i vrtova. Bacite oko na onaj pod brojem 3!

 /SHUTTERSTOCK

Mnogi ljubitelji ptica pokušavaju privući prekrasne male ptice pjevice pomoću hranilica za ptice, pomažući im da se hrane, dok istovremeno uživaju u prilici da ih promatraju. Međutim, dolazak jedne vrste u naša dvorišta ili na balkona izaziva frustraciju, a ne radost. Da, mislimo na golubove.

Njihova invazija ima neželjene posljedice: oštećene biljke i tragove izmeta dokle god seže pogled. Njihovo kolektivno gugutanje također može ići na živce. Budući da neki od njih mogu čak prenositi i bolesti, postoji mnogo razloga zašto je bolje protjerati golubove sa svog balkona prije nego stvar izmakne kontroli.

image
/SHUTTERSTOCK

Da se razumijemo, tjeranje ptica upotrebom sile na način koji bi ih mogao ozlijediti nije opravdano niti dopušteno. Umjesto toga, isprobajte jednu od brojnih drugih mjera koje su vam dostupne za uspješno rješavanje ovog problema.

Za početak, pokušajte otjerati ptice raznim vizualnim tehnikama. Općenito se smatra da su ptice prilično pametne i neustrašive, pa će vizualne mjere funkcionirati samo kratkoročno. Stoga biste trebali redovito pomicati predmet za plašenje golubova na novi položaj. To će ih zbuniti.

1. Lažne ptice trebale bi funkcionirati. Golubovi se boje gavrana, pa pokušajte pronaći njegovu plastičnu verziju, a ovaj bi trik, piše Gardena.com, trebao funkcionirati i s lažnim jastrebom, sovom... Samo ne zaboravite s vremena na vrijeme premještati taj predmet.

2. Ako imate mačku ili psa na otvorenom, još bolje. Ptice se vole držati na sigurnoj udaljenosti od kućnih ljubimaca i stoga će se držati podalje od vašeg balkona

3. Vjerojatno ste na tuđim balkonima primijetili obješene CD-e ili komadiće aluminijske folije. I to je jedan od provjerenih trikova za tjeranje golubova jer će se preplašiti reflektirajuće površine koje se kreću na vjetru. Trake aluminijske folije možete postaviti na površinu zemlje, oko biljaka i stabala, na ogradu balkona...

4. Većina ptica treba svježu vodu za preživljavanje. Ukoliko u dvorištu imate neke vodene elemente, poput malog jezerca ili fontane, zamijenite slatku vodu slatkom vodom kako ptice ne bi mogle piti iz njih. Ako svoje ljubimce hranite na otvorenom, uklonite ili pokrijte njihove posude s hranom i vodom čim završe s njima, savjetuje Callnorthwest.com.

5. Ako imate bazen koji privlači ptice, pokušajte postaviti žicu za pecanje visoko preo bazena u križnom uzorku. Možete ju vezati za stabla, nadstrešnicu ili neki drugi visoki element u blizini. Pticama se ne sviđa prepreka u njihovom prostoru za letenje i pronaći će neko drugo mjesto za slijetanje. Prednost je i ta što je žica neprimjetna pa neće narušiti estetiku vašeg dvorišnog prostora.

6. Ptice se također vole skloniti u travu, osobito u vjetrovitim ili olujnim uvjetima. Pobrinite se da trava na vašoj okućnici bude pokošena, a da su živice i drveće podrezani. Ako vidite pticu kako aktivno gradi gnijezdo, rastavite je dugim štapom. Nakon što to učinite nekoliko puta, ptica će se preseliti na novo mjesto za gniježđenje. Ako je gnijezdo već izgrađeno ili zauzeto pticom, ne pokušavajte sami ukloniti ptičje gnijezdo. Obratite se udrugama za zaštitu divljih životinja.

7. Vjerovali ili ne, i soda bikarbona se spominje kao jedno rješenje za golubove. Pokušajte ju posuti na mjesta gdje se golubovi okupljaju, smetat će im pod nogama pa će izbjegavati ta područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:56