NADA DOLINE

Gradsko naslje od 103 male kućice novi je smještaj za beskućnike u Los Angelesu

 Lehrer Architects
Svaka jedinica veličine 20 četvornih metra ima dva kreveta, grijanje, klima-uređaj, mali stol, električne utičnice

U pokušaju da se uhvati u koštac sa krizom beskućništva, grad Los Angeles odlučio je napraviti male kućice za one bez doma. Ovog vikenda u sjevernom Hollywoodu otvoreno je drugo malo gradsko naselje. Poznato kao Alexandria Park Village, ova se zajednica sastoji od 103 skloništa u plavoj, bijeloj, žutoj i ružičastoj boji. Sa svojih 207 kreveta, ovo je nekonvencionalno sklonište službeno najveći objekt za beskućnike u Kaliforniji, navodi se u priopćenju. Možda je i najšarenije – kako prenosi House Beautiful.

image
Lehrer Architects
image
Lehrer Architects


Alexandria Park Village stvoreno je za pružanje privremenog smještaja (četiri do šest mjeseci) za beskućnike u Los Angelesu. Svaka jedinica veličine 20 četvornih metra ima dva kreveta, grijanje, klima-uređaj, prozore, mali stol, električne utičnice i ulazna vrata. Svi stanovnici imaju puni pristup nizu socijalnih usluga, uključujući vođenje slučajeva, navigaciju u stambenim objektima, službe za mentalno zdravlje, savjetovanje o zlouporabi opojnih droga, kao i osposobljavanje i zapošljavanje. Ova se ustanova razlikuje od drugih skloništa jer omogućava parovima da ostanu zajedno. Dobrodošli su i kućni ljubimci.

image
Lehrer Architects
image
Lehrer Architects


U veljači je grad otvorio svoje prvo malo selo, Chandler Boulevard Bridge Home Village, koje je sadržavalo 40 malenih kućnih jedinica. Smješteno u mjestu NoHo, ovo je selo izgrađeno za samo 13 tjedana na napuštenoj i neobično oblikovano lokaciji koja je prije bila zanemarena zbog svog neugodnog oblika. Međutim, odlučivši se za mala skloništa (za razliku od velikih prikolica), grad je mogao učinkovito iskoristiti prostor na lijep način.

image
Lehrer Architects
image
Lehrer Architects


I za Alexandria Park Village i Chandler Boulevard Bridge Home Village grad je angažirao palletshelter iz Washingtona kako bi osigurao jedinice. Tvrtka se specijalizirala za stvaranje trajnih, prijenosnih i pristupačnih skloništa za one koji nemaju dom. Pomogli su uspostaviti niz sličnih zajednica poput ove u Kaliforniji i u nekoliko drugih država širom zemlje.

image
Lehrer Architects
image
Lehrer Architects


Što se tiče dizajna, lehrerarchitects odabrali su živopisnu paletu svakog skloništa. - U projektima poput ovih dizajn je važan kako bi se stanovnici oraspoložili i kako bi se s poštovanjem dovršilo i poboljšalo susjedstvo – izjavila je tvrtka u priopćenju za tisak u veljači. Dalje je objašnjeno da su skloništa iste boje grupirana kako bi se stvorio koherentan osjećaj sela. U međuvremenu, boje korištene na terenu htjele su svakom skloništu dati individualnost.

image
Lehrer Architects


Spasilačka misija Nada doline, neprofitna organizacija koja vjeruje da "svi i sve zaslužuju drugu priliku", upravlja s obje ove zajednice. Nada doline djeluje na sprečavanju, smanjenju i uklanjanju siromaštva, gladi i beskućništva nudeći trenutnu pomoć i dugoročna rješenja. Ovdje možete saznati više o njihovom radu i dvama malenim srodnim selima - hopeofthevalley. Želite li pomoći? Organizacija također trenutno traži ljude koji će "sponzorirati" malene domove. Sredstva koja prikupe sponzori pomoći će u podmirivanju operativnih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:09