DOISTA FUNKCIONIRA

Zrele biljke koštaju više od sjemena: Jednostavno uzgojite nove uz pomoć kore agruma

 Paolo Chiabrando/Unsplash
Ako ste inače bacali koru od limuna, naranči ili grejpa sada je prilika da im date drugu namjenu

Čini se da svaki iskusni vrtlar ima svoju omiljenu super tajnu kućnu ili vrtnu spravicu ili napitak koji se mogu koristiti za suzbijanje štetočina, gnojenje cvijeća ili na neki drugi način za izvlačenje maksimalne vrijednosti iz stvari oko nas. Međutim, kako se ovi trikovi prenose od jedne osobe do druge, ponekad se učinkovitost i svrha izvornog lijeka izgube u prijevodu. Ipak, kada su agrumi u pitanju to je rijetko slučaj. Vjerojatno ste već u nekoliko navrata naišli na razne benefite kore od agruma, a sada vam donosimo jednu malo drugačiju.

image
Sarah Elizabeth/Unsplash
image
Heather Gill/Unsplash

Ako ste inače bacali koru od limuna, naranči ili grejpa sada je prilika da im date drugu namjenu. Neka postanu posude za vaše biljke, da, dobro ste pročitali. Sadnja biljaka može biti jako zahtjevna i dugotrajna pa obično svi pribjegavamo već zrelijim biljkama koje mogu biti poprilično skupe. Ovo vam je prilika da uz malo novaca popunite svoj dom novim biljkama.

image
Rinck Content Studio/Unsplash
image
Xiaolong Eong/Unsplash

Prepolovite limun, naranču ili grejp na uobičajen način, zatim iscijedite sav sok iz njih pazeći da vam kora ne pukne. Zatim polovice napunite zemljom i posadite jednu ili dvije sjemenke po kori. Postavite na toplo mjesto dok sjeme na proklija, a potom posadite koru izravno u tlo kada sadnica dosegne veličinu za presađivanje. Ako želite, zarežite donji dio kore kako biste pomogli osjetljivom korijenju da brže dospije u zemlju posude. Ove posude s citrusima razgrađuju se brže od posuda s tresetom, ekonomičnije su i daju više hranjivih tvari u tlo kako bi biljke dobile zdrav početak.

image
Paolo Chiabrando/Unsplash

Također, miris citrusnog voća i kore pomaže u obrani od štetnika i životinja, osim toga citrusi sadrže hranjive tvari poput dušika, fosfora i kalija. I na kraju, kore citrusa su relativno kisele, što nudi najbolje okruženje za rast specifičnih presadnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 07:47