odlična metoda

Znate li što je zračno raslojavanje biljaka? Otkrivamo najbolji način stvaranja novih ljubimaca

 Taylor Fuller
Zračno raslojavanje je jednostavan postupak koji vam omogućuje širenje vaše biljke dok je još uvijek jedna biljka

Zamislite ovo, svi veliki ljubitelji biljaka: Imate biljku koju stvarno, jako volite i želite je razmnožiti kako biste stvorili novu biljku. Ili imate super skupu ili rijetku biljku koju želite razmnožiti. Sama pomisao na rezanje matičnih biljaka stvara vam jezu. Sjećanja na prošle neuspjele pokušaje razmnožavanja ponovno se vrte i jednostavno se ne možete natjerati da napravite taj rez.

I mi smo to prošli. No jeste li znali da možete značajno povećati šanse za uspješno razmnožavanje drugom metodom koja ne zahtijeva rezanje matične biljke? Da, to se naziva zračno raslojavanje, a mi imamo detaljne upute kako isprobati ovu metodu bez da naštetite biljci, kao i savjete sakupljačice biljaka i YouTuberice, SunnySideUp With Nicole.

Što je zračno raslojavanje?

Zračno raslojavanje je jednostavan postupak koji vam omogućuje širenje vaše biljke dok je još uvijek jedna biljka. Umjesto da ju izrežete blizu čvora, ostavljate čvor na njoj i pokušavate uzgojiti korijenje dok je vaša buduća reznica još uvijek dio matične biljke

image
Taylor Fuller


Zašto je zračno raslojavanje uspješnija metoda razmnožavanja?

Kada se biljke razmnožavaju reznicom stabljike, krajnji je cilj reznicom uspostaviti nove korijene tako da iz nje može izrasti nova biljka. To se ne događa uvijek, ali metoda zračnog raslojavanja potencijalno može povećati tu šansu.
"Zračno raslojavanje ne garantira razvoj korijena", rekla je sakupljačica biljaka i YouTuberica, SunnySideUp With Nicole, dodajući, "ali značajno povećava stopu uspjeha".Na temelju mog iskustva, kada se biljka razmnožava u vodi ili tlu, stopa uspješnosti je 60-70%, dok je stopa uspješnosti zračnog raslojavanja 90% i više. Najveća korist od ova metode je da ako čvor ne pusti korijenje, vrlo vjerojatno je da se neće ukorijeniti ni u vodi, tlu i/ili drugom mediju. Mogu izbjeći ovaj nepotrebni rez i nanošenja štete matičnoj biljci. "

image
Taylor Fuller


Prednosti zračnog raslojavanja

Nema štete na biljci: Nicole je rekla da koristi ovu metodu za razmnožavanje rijetkih ili teško ukorjenjivih biljaka, poput Monstere Standleyane Variegata.

Potencijalno dobivanje korijenja prije rezanja: čak i ako ukorijenite reznicu, Nicole je objasnila da to još uvijek nije jamstvo da će i dalje rasti u zdravu biljku. "Zbog mnogih čimbenika ne postoji jamstvo da će reznica preživjeti nakon rezanja od matične biljke", rekla je Nicole. "Međutim, pomoću ove metode mogu osigurati da će čvor moći imati korijenje prije rezanja. Uz to, ova metoda pomaže korijenju da raste brže i jače", rekla je.

image
Taylor Fuller


Manje stresa na reznici i matičnoj biljci: "Razlog zbog kojeg to volim raditi je taj što zahtijeva samo jedan rez. To znači da se matična biljka i rezanje ometaju samo jednom. Ako to učinim na tradicionalan način, imat ću reznicu koja se stavi u vodu i koja može istrunuti.

"Također će se krhko korijenje premjestiti iz vode u tlo što može izazvati stres. Ovim pojedinačnim rezom metodom zračnog raslojavanja, reznica već ima korijenje i samo jedan rez, što je manje traumatično. "

Pogledajte i video!



Kako se razmnožavati metodom zračnog raslojavanja

Prenosimo vam Nicoleine upute u kojima ona propagira filodendron Horsehead. Evo njezinih koraka koje trebate slijediti kako bi isprobali metodu.

1. Identificirajte čvorove

2. Odaberite i pripremite svoj medij za rast

Kao medij možete koristiti mahovinu sphagnum. Možete odabrati i bilo koji drugi medij. Potom navlažite mahovinu.

image
Taylor Fuller


3. Zamotajte čvor u mahovinu i plastičnu foliju

Drugo, čvor omotajte dobrom količinom vlažne mahovine, a zatim plastičnom folijom stvorite zaštitni pokrov koji će zadržati vlagu.

4. Provjeravajte čvor, vodu i imajte strpljenja

"Ovisno o temperaturi u sobi, odmotajte i jednom tjedno provjerite vlažnost mahovine i napredovanje ukorjenjivanja", rekla je Nicole. "Ako je mahovina suha, poprskajte je vodom i ponovno zamotajte. Tijekom vegetacije obično ne treba više od dva tjedna da biljka počne puštati korijenje.

5. Provjeravajte rast, rez i ponovni uzgoj

Nakon nekoliko tjedana, biljci bi trebao početi rasti korijen duž čvora. Nakon toga odrežite i presadite u zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 04:28