NEOČEKIVANO

Znanstvenici mjesecima testirali kako med utječe na naš organizam: “Rezultati su šokantni”

 /SHUTTERSTOCK

Istraživanje je pokazalo kako med utječe na organizam, prije svega na šećer u krvi, kao i koliko meda dnevno je dovoljno za konzumaciju.

Znanstveni časopis "Nutrition Reviews" nedavno je proveo istraživanje o utjecaju med na naš organizam. Rezultati istraživanja su pokazali da med može poboljšati razinu šećera i kolesterola u krvi.

Prema pisanju portala Oxford Academic u istraživanju je sudjelovali 1.110 ljudi te je cijeli proces trajao oko dva mjeseca, u konačnici su dokazali da med pozitivno utječe na zdravlje srca te da povoljno djeluje na razinu šećera u krvi i kolesterol.

Sudionici su konzumirali oko dvije pune žlice meda dnevno, također je uočeno da je sirovi med onaj koji pruža mnogo više koristi, dok prerađeni med nije toliko efikasan kada su u pitanju dobrobiti za organizam.

"Ovi rezultati su iznenađujući, s obzirom na to da je med otprilike 80 posto šećer. Med je i složena kompozicija šećera, proteina, organskih kiselina i drugih uobičajenih i rijetkih bio aktivnih kombinacija koje su veoma korisne za zdravlje. Med je bogat antioksidansima koji su dobri za zdravlje srca. Sadrži flavonoide koji imaju sposobnost sprječavanja stvaranja krvnih ugrušaka" rekla je Catherine Gervacio za "Nutrition Reviews".

U konačnici, stručnjaci su se složili da su jedna do dvije žlice sirovog meda na dan dovoljne kako biste dobili hranjive materije koje su potrebne za zdravlje, prenosi Oxford Academic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 10:37