savjeti za pet

Žena u Facebook grupi otkrila kako je njezina orhideja cvjetala čak 12 godina: Ljudi su ostali šokirani kada su shvatili da je ova jednostavna metoda besplatna

Vlasnica stana u Varaždinu, Silvija Češljaš, ima u stanu 90-tak orhideja, koje većinom sama spašava od bolesti nametnika

 BERISLAVA PICEK/CROPIX

Orhideje mogu biti vrlo zahtjevne biljke za održavanje, ali njihova je ljepota vrijedna svakog truda. Iako su vrlo osjetljive i zahtijevaju da im nađete adekvatno mjesto u domu, odredite točnu količinu tekućine, kao i osigurate dovoljnu količinu svjetla jer će one svojim izgledom uljepšati baš svaki prostor.

Ako ste početnik u njezi orhideja, trebali biste znati da ovo osjetljivo cvijeće obično pati od obilne količine vode, stoga treba biti oprezan u dinamici zalijevanja. Na tu temu vodila se debata i na Facebooku, u grupi "Orchids Tips and Tricks", a ponosni vlasnici najljepših primjeraka orhideja nesebično su podijelili svoja iskustva o uzgoju i njezi ovog cvijeća.

Pravilno i dovoljno zalijevanje je ključni korak u njezi orhideja.

- Svaki tjedan ih namačem pet do deset minuta. Moja najstarija orhideja ima 12 godina, dobro napreduje i uvijek cvjeta - rekla je jedna članica te grupe.

image

Vlasnica stana u Varaždinu, Silvija Češljaš, ima u stanu 90-tak orhideja, koje većinom sama spašava od bolesti nametnika

BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Nikad nisam uspio natjerati svoje orhideje da ponovno procvjetaju dok ih nisam počeo zalijevati jednom tjedno - dodao je drugi korisnik.

- Moje su orhideje stare nekoliko godina i jako su zdrave. Namočim ih i pustim da piju koliko hoće dok korijenje ne bude puno i zeleno - napisala je još jedna žena.

- Sve svoje orhideje držim u prozirnim plastičnim posudama s korom. Namočim ih deset minuta jednom svakih sedam do deset dana - bio je još jedan od zanimljivih komentara.

- Svoje orhideje zalijevam svaki tjedan ili dva, ovisno o tome koliko su lagane. Stavim ih u sudoper i napunim do korijena. Namočim ih 10-ak minuta i onda pustim da se skroz ocijede - komentirali su još ljubitelji orhideja, o čemu je i San pisao.

Za zalijevanje ovog nježnog i osjetljivog cvijeća možete koristiti i običnu vodu iz slavine, no i kišnica će biti vrlo korisna jer sadrži dušik neophodan za rast biljaka. Kako biste povećali šanse da vaše orhideje procvjetaju, možete ih povremeno i prskati, jer biljke vole veću vlažnost. Posude za orhideje obično se uzgajaju u mahovini ili kori drveća, a ne u zemlji kao kod većine tradicionalnih sobnih biljaka, budući da ova vrsta supstrata pruža izvrsnu drenažu, što sprječava natapanje tla i truljenje korijena.

Na kraju sezone cvatnje najbolje je presaditi orhideje: očistite biljku od uvelih listova i dodajte novu, dobro dreniranu zemlju poput treseta ili kore drveta, prenosi Espreso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 06:23