Dobra briga

Neka vaše stablo izgleda bujno sve dok i zadnji ukras ne bude spakiran uz ove savjete

 Unsplash
Želite svježe i zeleno božićno drvce tijekom cijelih blagdana? Ovako ćete to postići

Umjetnim božićnim drvcima je možda porasla popularnost, ali za one dosljedne i dalje samo pravo stablo igra ulogu. Koliko god realno izgledalo, umjetno stablo ne može se natjecati s mirisom i osjećajem koje daje prav zimzelen. To je živi dio prirode kojem za kratko vrijeme dajemo počasno mjesto u našim domovima.

I bez obzira na to o kojoj se vrsti stabla radi - smreka, jela, bor ili čempres - nakon što je u zatvorenom prostoru, cilj je održati stablo svježim i zelenim. To znači držati iglice savitljive i na drvetu sve dok ne prođu praznici. A jedina stvar koja to čini je voda, u punoj količini, svaki dan.

image
Unsplash

Stavite drvo u vodu odmah

Kada donesete svoje drvce kući, stavite ga u vodu što je prije moguće, u roku od osam sati. Ako deblo nije svježe posječeno na mjestu gdje ste kupili stablo, tada ispilite centimetar ili dva od dna debla i stavite ga u stalak napunjen svježom vodom. Ako ga niste spremni postaviti, stavite ga u kantu vode na hladnom mjestu. Temperatura vode nije bitna.

image
Unsplash

Koristite pravo postolje

Nakon što se odlučite izložiti svoje stablo, da bi ono ostalo zeleno tijekom cijelih praznika potrebno je da ga stavite u pravo postolje koje može sadržavati vodu, svakako se potrudite da taj rezrevoar za vodu bude dovoljno velik jer ovakva stabla zahtijevaju dosta vode. Stablo može upiti i do 5 litara vode u prvih nekoliko sati u postolju.

image
Unsplash

Voda, voda, voda

Velika stabla znače puno vode. Pazite da odrezani dio debla ostane ispod vodene linije. Dodavanje aspirina, soka od limuna ili drugih izmišljotina u vodu neće produžiti život stabla, ali može naškoditi vašim kućnim ljubimcima ili djeci ako se slučajno napiju iz tog rezervoara.

Jednom u zatvorenom prostoru, žive grane drveća će se opustiti i otvoriti. Ostavite dovoljno prostora za stablo da se najniže grane otvore i ne ometaju promet kroz prostor.

image
Unsplash

Držite drvo hladnim

Za zimzelenu biljku koja je godinama rasla u polju, vaša je kuća suha kao pustinja. Postavite stablo dalje od sunca i dalje od izvora topline. Održavajte temperaturu u prostoriji što je moguće nižom.

Koliko god se činilo čarobnim da se vratite kući svjetlucavom stablu, ne ostavljajte lampice na drvcu upaljenima preko noći ili kada nikoga nema u kući.

Čak i uz svakodnevno zalijevanje, posječena stabla će se na kraju osušiti. Kada iglice počnu opadati kada ih dodirnete, a grane se spuste tako nisko da ukrasi dodiruju pod, vrijeme je da skinete svjetla i ukrase, umotate stablo u staru plahtu i iznesete van.

Možete otpiliti neke od grana stabla i pokriti njima vrtne gredice kako biste zaštitili biljke ili ih pretvoriti u malč pomoću drobilice. Ako imate dovoljno prostora, stavite stablo na mjesto izvan puta za ptice i životinje koje će ga koristiti kao zaklon. Većina zajednica sada skuplja istrošena božićna drvca i od njih pravi malč ili kompost, koji vraćaju stanovnicima. Najtužniji kraj za stablo je odvući ga na deponiju, umjesto da bude pretvoreno u tlo – dopustiti da se razgradi i nahrani živa bića, onako kako je priroda zamislila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:17