KORISNI STRAŽARI

Zašto su žabe odličan saveznik u obrani vrta

 /SHUTTERSTOCK

Neki zaziru od toga da u vrtu pronađu žabu, ali ne bi trebali jer su one jedan od naših najboljih saveznika u borbi protiv štetnika. Zapravo bi umjestoda ih tjeraju trebali pronaći način za njihovo privlačenje u vrtove i voćnjake. Naime, žabe se hrane raznim insektima i njihovim ličinkama. Na njihovom meniju su pauci, puževi, skakavci, cvrčci i leptiri, a veće žabe mogu pojesti čak i miša.

image

Muhe su im omiljena stavka na jelovniku

/SHUTTERSTOCK

Žabe se hrane živim, pokretnim plijenom, a veličina plijena ovisi o veličini same žabe i njezinih usta. Neke afričke vrste žaba mogu pojesti i zmije otrovnice, škorpione, velike stonoge, pa čak i druge žabe. Postoji više od 7500 raznih vrsta, a ima ih na svim kontinentima osim na Antarktici.

Odlični su lovci, jedna žaba godišnje pojede i do 10.000 insekata. Tome doprinosi činjenica da imaju pokretne oči koje im omogućavaju da vide ispred, sa strane i djelomično iza sebe. Doduše, dok jedu, ne mogu držati oči otvorenima, a zanimljivost je i da vodu upijaju kroz kožu. Osjetljive su na zagađivače i otrove, posebno na pesticide pa su zato odlični bioindikatori.

image

Žabe su pravi lovci

/SHUTTERSTOCK

Povoljna temperatura i kišno vrijeme dobra je za žablju populaciju. Mnoge kulture, poput staroegipatske i kineske slave žabe, koje su za njih simbol plodnosti i sreće.

U vrtu možemo pronaći žabe i krastače. Razlika je u tome da je žabe ne mogu bez blizine vode, dok krastače žive na kopnu, a vodu koriste za razvoj i razmnožavanje.

image

Postoji više od 7500 vrsta žaba

/SHUTTERSTOCK

I jedne i druge korisne su za vrt pa je dobro u njemu napraviti sklonište u koje se mogu sakriti. Jedan od načina je napraviti jezerce u vrtu, kako bi imale mjesto za parenje i razvoj punoglavaca. Žabe polažu stotine jaja, ali će se zbog brojnih opasnosti koje na njih vrebaju tek rijetke preživjeti do faze razvoja odrasle jedinke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 06:04