ČUDA PRIRODE

Zašto je odabir biljaka bogatih nektarom jako važno za vaš vrt?

 /SHUTTERSTOCK
Neke biljke proizvode veće količine nektara od drugih, dok se kod nekih nektar brže obnavlja

Nektar koji proizvode cvjetnice važan je izvor hrane za mnoga bića s kojima dijelimo prirodu. Oni od nas koji žele privući divlje životinje u svoje vrtove dobro su svjesni da bi cvjetnice trebale cvjetati što je moguće veći dio godine. Odabir biljaka koje su bogate nektarom također može biti dobra strategija jer nam može pomoći da osiguramo insekte i druge korisne oprašivače tamo gdje živimo. I na kraju, pomoći nam da osiguramo i sebe i svoje obitelji.

image
/SHUTTERSTOCK

U interakcijama između biljaka i životinja i zajedničkim, simbiotskim odnosima koje su mnoge razvile jedna s drugom, možemo početi uviđati međusobno povezanu složenost života. Nektar leži u samom srcu mnogih od ovih odnosa između biljaka i životinja. Biljke su evoluirale da proizvode nektar kako bi privukle oprašivače koji se hrane nektarom i pomažu u oprašivanju. Zauzvrat, oprašivači dobivaju izvor energije iz nektara bogatog šećerom koji konzumiraju.

Sokovi su obično prisutni u cvjetovima biljnih vrsta koje oprašuju divlje životinje, a obično ih nema u onim biljkama koje se oprašuju vjetrom i stoga ne moraju privlačiti divlje životinje za oprašivanje. Ponekad biljke proizvode i nektar kako bi privukle insekte koji ih štite. U tim slučajevima skovi možda neće uvijek biti unutar cvijeta. Druga funkcija nektara može biti zaštita od patogena, a u nekim biljkama određeni proteini imaju antimikrobna i antifungalna svojstva.

image
/SHUTTERSTOCK

Prepoznavanjem odnosa koji su se razvili između biljaka i životinja, možemo dobiti bolji uvid u čuda prirode i, naravno, cijeniti uloge koje mi sami možemo igrati u omogućavanju većeg broja korisnih interakcija.

Neke biljke proizvode veće količine nektara od drugih, dok se kod nekih nektar brže obnavlja. Neki pružaju obje ove prednosti divljim životinjama koje se hrane ovom slatkom tvari. Boražina (Borago officinalis) je jedan primjer. Nektari boražine pune se puno brže nego oni mnogih drugih vrsta, što znači da ima više nektara.

Sadnjom biljnih vrsta bogatih nektarom u naše vrtove kako bismo osigurali što više različitih vrsta oprašivača, možemo povećati broj korisnih interakcija u ekosustavima oko nas i potaknuti biološku raznolikost. A kada povećamo broj korisnih interakcija unutar sustava, povećavamo otpornost i stabilnost sustava u cjelini.

Osiguravanjem prisutnosti biljnih vrsta bogatih nektarom tijekom cijele godine možemo pomoći mnogim populacijama oprašivača koje su ugrožene ljudskom aktivnošću i klimatskim promjenama te pomoći u zaustavljanju gubitka bioraznolikosti.

image
/SHUTTERSTOCK

U vrtovima za proizvodnju hrane, uključivanje domaćih oprašivača omogućit će nam da osiguramo dobivanje voća, bobičastog voća i druge hrane oprašene kukcima koju tražimo i koju želimo, osiguravajući da se oprašivanje odvija bez problema. Ovisno o vrstama bogatim nektarom koje sadimo, potencijalno možemo privući oprašivače kao što su (ovisno o tome gdje živimo) niz različitih vrsta pčela, muha, osa, leptira, moljaca, komaraca, kolibrića, medonoša i šišmiša.

U organskom vrtu također je vrlo važno privući predatorska stvorenja kako bi se broj štetočina smanjio. Neki grabežljivi kukci također koriste nektar kao primarni izvor hrane. Grabežljive ose, muhe lebdilice i čipkarice samo su neki od primjera.

Odabir biljaka bogatih nektarom

Kada birate biljke bogate nektarom za svoj vrt, uvijek je dobra ideja prvo pogledati vrste koje su autohtone u vašem području. Istražite cvijeće koje je autohtono u mjestu gdje živite i koje bi trebalo uspijevati u vašem vrtu, i sigurno ćete pronaći mnogo biljaka bogatih nektarom koje biste trebali razmotriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:36