RIJETKOST NA TRŽIŠTU

Zašto jagode više nemaju okus kao nekada prije i kako pronaći one "prave"?

 /SHUTTERSTOCK

Fungicidi prskani po kemijski uzgojenim jagodama smanjuju njihovu kvalitetu okusa, prema istraživanju objavljenom u Journal of Agricultural and Food Chemistry. Ovo istraživanje donosi objašnjenje svima onima koji se možda sjećaju kad su jagode prodavane u maloprodaji imale dubok i složen okuse. Budući da poljoprivredna kemijska industrija tvrdi da su opasni pesticidi potrebni za uzgoj hrane kojom će se prehraniti svijet, očito je da te prakse ugrožavaju zdravlje i okoliš, ali također utječu na kvalitetu uzgojene hrane, prenosi Beyond Pesticid.

Kao što vješti kupci i vrtlari već znaju, kupnja i uzgoj organskih proizvoda rješavaju ovaj niz problema, poboljšavajući okus uz zaštitu divljih životinja i javnog zdravlja.

Znanstvenici su razvili svoju studiju kako bi bolje razumjeli mehanizme koji dovode do pogoršanja okusa uzgojem jagoda u stakleniku s kemijski intenzivnim postupcima, uključujući upotrebu sintetičkih gnojiva. Jedna skupina tretirana je fungicidom boskalidom, druga fungicidom difenkonazolom, a kontrolna skupina nije prskana. Voće je prskano počevši od faze zelenih, malih plodova, ukupno dva puta, a kolekcije iz svake skupine su uzete u fazi bijelih, zelenih i crvenih plodova. Beyod Pesticide prenosi kako je analiza provedena na nizu varijabli, uključujući težinu i veličinu ploda, ukupnu topljivu krutu tvar, omjer voćnog šećera i kiseline, sadržaj flavonoida, fenola, dokaze o biomarkerima stresa i hlapljivim spojevima. Crveno zrelo voće iz svake skupine također je bilo slijepo testirano od strane panela od 30 pojedinaca za niz atributa okusa.

Nadalje objašnjavaju da tretirane jagode pokazuju niže razine sadržaja flavonoida i manji broj ukupnih fenola u usporedbi s kontrolom. Analizom su pronađeni dokazi da tretirane jagode također imaju višu razinu oksidativnog stresa. Što se tiče hlapljivih spojeva koje proizvodi voće, ono koje je tretirano fungicidom samo je pokazalo više razine povezane s kiselinama. Mjerenja estera, aldehida, furanona i terpena pokazuju značajno smanjenje nakon primjene fungicida.

Panel za testiranje okusa općenito odražava nalaze znanstvene analize. Međutim, skupine tretirane fungicidom imaju niži rezultat na aromu, a intenzitet kiseline prskanih jagoda ocjenjuje se višim.

Istraživanje je dokazalo da kod jagoda tretiranih fungicidom, šećeri se pretvaraju u kiseline, smanjujući slatkoću, a promjene u hlapljivim spojevima dodatno smanjuju aromu i okus.

Ovi podaci dodaju još jedan razlog za izbjegavanje kemijski uzgojenih proizvoda. Na mnogo načina, ovo je tema kemijskog uzgoja – pokušaju da se sve pojednostavi umjesto da se prihvati složenost okoliša i uvjeta uzgoja, ovaj pristup čini bljutav i dosadniji svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 15:08