PROVJERENA METODA

Zaštitite svoja stabla od nametnika i naglih promjena temperature na starinski, ali najbolji način

 /SHUTTERSTOCK

Bojanje stabala voća je način borbe protiv mraza i preporučuje se kod stabala koja su osjetljiva na temperaturne promijene.

Zašto se nanosi boja na stabla?

Bojanje stabala voćki sprečava pucanje i cijepanje kore stabla, do čega može doći zimi pri izloženosti izrazito niskim noćnim temperaturama i jakom suncu tokom dana. Bijela boja kojom se stablo premazuje, omogućava refleksiju svjetlosti i odbija sunčeve zrake, pa se bojenjem stabla smanjuje naglo zagrijavanje kore biljke ujutro i usporava kretanje vegetacije za nekoliko dana, što je posebno važno za kasne proljetne mrazeve, koji se očekuju i ove godine.

To je posebno važno za marelice šljive, breskve, višnje koje je posebno osjetljive na pucanje i ukoliko se ne obojaju imaju znatno manje šanse da opstane.

Bojanje je dobro i zbog visokih temperatura, kada se na stablu zbog jakih sunčevih zraka mogu pojaviti oštećenja, a štiti ga i od različitih glodavaca, kao što su miševi i zečevi, koji mogu oštetiti koru stabla.

Premaz za bojenje stabala – recept

U pripremi smjese za bojanje stabala, može se koristiti gašeno ili negašeno vapno (uglavnom se preporučuje gašeno). Također, pored osnovnih sastojaka, u smjesu možete dodati i plavi kamen, ukoliko niste prije toga imali plavo prskanje, piše Agromagazin.

Napominje se da količinu sastojaka možete prilagoditi u odnosu na broj voćaka koje planirate bojati, ali je bitno da razmjer sastojaka ostane ista.

Smjesa za bojenje stabala voća – s gašenim vapnom

Sastojci:

5kg gašenog vapna – u obliku praha

500 g kuhinjske soli

0.5 kg sumpora u prahu

8-10 l vode

100 g plavog kamena kristala

Priprema:

U plastičnu posudu od 15 litara stavite vapno i u njega dodajte sumpor, sol i plavi kamen. Izmiješajte drvenom žlicom, pa postepeno dodajte vodu uz blago miješanje. Pomiješajte sve sastojke da se lijepo sjedine i ostavite da odstoji najmanje dva dana. Što duže stoji to je veća ljepljivost. Prije upotrebe potrebno je procijediti par puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. ožujak 2024 08:19