Metode zaštite

Zaštitite povrtnjak od gladnih srna i zečeva: Ivan Juratek neke od njih i sam je provjerio

 Shutterstock
Metode zaštite bilja i plodova su, među ostalim, ograđivanje, električni pastir, aparati za strašenje životinja repelenti...

Dizajner permakulture Ivan Juratek neke od njih i sam je provjerio.

Život pokraj šume, livade, rijeke ili drugih oblika "divljine" ima puno više prednosti nego nedostataka. Velika je prednost što ćemo se zasigurno tu i tamo susresti s divljim životinjama i na daljinu uživati u njihovu društvu. Uz to dolazi i taj jedan nedostatak, a to je vrlo velika mogućnost da će te divlje životinje, uz svu hranu koja im je dostupna, neizbježno pokušati pojesti i nešto iz vašeg povrtnjaka, voćnjaka ili polja. U našim krajevima glavni su "štetočine" prije svega srne i divlji zečevi, a zatim divlje svinje i mufloni. Probleme mogu napraviti i kućni ljubimci, odnosno mačke i psi.

image
Berislave Picek/CROPIX

Najveću štetu svakako će napraviti divljač kad pojede povrće, obrsti mlade voćke ili im ošteti koru. Salata, mladi grah i mahune, blitva i mlade kupusnjače pri vrhu su njihova jelovnika i najčešće stradaju mladi izbojci. Nadalje, divlje svinje mogu raskopati cijeli vrt ili oranicu, a to mogu učiniti i psi iz zabave ili kada su u potrazi za glodavcima. Na kraju, dovoljno je velika šteta da životinje samo pregaze tek iznikle biljčice.

image
Berislave Picek/CROPIX

S takvim se slučajevima susreo i dizajner permakulture Ivan Juratek, koji je za novi broj našeg časopisa D&D Vrt pripremio vodič s metodama zaštite vrta i povrtnjaka od divljači i kućnih ljubimaca.

image

Naslovnicu časopisa D&D Vrt, koji se može kupiti na kioscima, krasi fotografija Berislave Picek, a predstavlja temu o malo drugačijem vrtlarenju, na kvadrat, koje podrazumijeva gušću sadnju na površinom malom prostoru i jamči dobar urod

Berislave Picek/CROPIX

Izvori hrane

- Na sve te životinje ne gledamo kao na štetočine niti ih pokušavamo eliminirati iz svoje blizine. Naprotiv, smatramo da je to što živimo toliko blizu jedni drugima blagoslov. Uz pokušaje da ih spriječimo da pojedu ono što uzgajamo, trudimo se omogućiti im dodatne izvore hrane i tako ih preusmjeriti dalje od vrta i voćaka. Uvijek ostavljamo dio nepokošene trave, i vodu kada su izrazito velike vrućine te kukuruz ili zob tijekom najhladnijih zimskih mjeseci - kaže Juratek, a njegove provjerene metode zaštite doznajte u časopisu D&D Vrt, koji se može kupiti na kiosicma.

"Životinje ne pokušavamo eliminirati iz svoje blizine. Naprotiv, smatramo da je to što živimo toliko blizu jedni drugima blagoslov. Uz pokušaje da ih spriječimo da pojedu ono što uzgajamo, trudimo se omogućiti im dodatne izvore hrane i tako ih preusmjeriti dalje od vrta i voćaka"

Tutorijali

Pripremili smo i niz drugih tema, od sadnje i uzgoja graha zrnaša, preko pčelarstva i svih blagodati pčelinjih proizvoda, do raznih tutorijala. Neki od njih su obnova gredice, izrada stalka od otpadnog materijala i vrećica za čuvanje sjemena... Naslovnicu, pak, krasi tema o malo drugačijem načinu vrtlarenja, na kvadrat, koji podrazumijeva gušću sadnju na površinom malom prostoru, ali jamči uspješan urod.

Novi broj Vašeg omiljenog časopisa potražite na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2024 14:37