OAZA USRED GRADA

Vrt na krovu zgrade je uspio! Unatoč ljetnim vrućinama, pogledajte džunglu koja nas je dočekala!

Danijela Kovačević
Na ravnom limenom krovu jedne zagrebačke zgrade u centru Zagreba, u suradnji s tvrtkom Pevex napravili smo urbani vrt

Projekt D&D tima i tvrtke Pevex u kojem vam pokazujemo kako uz minimalni budžet možete sami na krovu zgrade uzgojiti svoje voće, povrće, začine i druge biljke.

Prošlo je nešto više od četrdeset dana od našeg posljednjeg javljanja i danas vam ponosno možemo reći da je projekt urbanog vrta na limenom krovu zgrade u centru Zagreba uspio. Unatoč ljetnim vrućinama, nakon povratka s godišnjeg odmora na krovu nas je dočekala prava povrtna džungla. Poput oaze usred urbane prašume sivila, naš vrt je postao pravi mali zeleni raj sa sanducima preplavljenim jestivim biljkama. Sadnice začinskog bilja i povrća koje smo sredinom kolovoza posadili, ne samo da su preživjele, već su nevjerojatno velike narasle. Ružmarin, peršin, bosiljak, mentu, limunski matičnjak, timijan, kadulju, rajčicu, slatku papriku, zelje i kelj, sada možemo sami ubrati kad poželimo i koliko želimo i najbolje, znamo što jedemo. Pogledajte tu divotu!

U ovoj relaksirajućoj, a ujedno i korisnoj aktivnost mogu sudjelovati svi - odrasli i djeca, stari i mladi. Uzgajanje vlastite hrane, na opipljiv nas način povezuje s prirodom u gradu, a da ne spominjemo osjećaj ponosa kad na stol servirate obrok u kojem su namirnice koje ste sami uzgojili.

Kod nas doma se puno razmišlja i razgovara o hrani. U stalnoj smo potrazi za novim receptima, okusima, volimo kuhati, eksperimentirati i fino jesti, a dolazak korone i dva mjeseca paralize društva bilo je dovoljno da shvatimo koliko ovisimo o sistemu koji ne funkcionira. Najbitnije je da nismo čekali druge da nešto naprave, zasukali smo rukave i napravili urbani vrt, i sada možemo uživati u plodovima koje smo posadili. Jer što posadite to ćete i jesti. Znamo, mogli smo i bolje, ali bez obzira na pogreške, urbano vrtlarenje budi nadu u održivo sutra, a nama poljoprivreda nikada nije izgledala privlačnije. Ako već sljedećeg proljeća želite jesti povrće i voće koje ste sami uzgojili u nastavku doznajte kako, i to dvaput brže nego u klasičnom vrtu.

image
Danijela Kovačević

VOĆE I POVRĆE IZ DUĆANA? NE HVALA, JEDEM SVOJE.

Danas svatko može uzgojiti jestivu i plodonosnu biljku: u posudama, na balkonima, terasama i krovovima na površinama bilo kojih dimenzija... Mi smo za naš krov odabrali sadnju u drvenim sanducima na paletama, koje smo sami napravilii. Prema preporukama iskusnih vrtlara, ako sadite povrće, dubina sanduka mora biti 60 cm, što se tiče dužine i širine, to prepuštamo vama. Dakle, naši su sanduci veličine: 120 x 80 x 60 cm (dužina, širina, dubina). Na linku pogledajte kako napraviti drveni sanduk.

image
Saša Kavić/Akemi studio

ŠTO POSADITI?

Najbolje je posaditi voće i povrće koje vaša obitelj i vi volite jesti. Mi smo u jedan sanduk posadili začinsko bilje: ružmarin, bosiljak, limunski matičnjak, mentu, citronovac, timijan i kadulju. Drugi sanduk je ispunjen sadnicama kasne rajčice, slatke paprike, bosiljkom i peršinom, a u treći smo posadili zelje i kelj.

image
Saša Kavić/Akemi studio

OSNOVNA PRAVILA

Ako želite da vaš vrt uspije morate usvojiti osnovna pravila, a to je da su najvažniji zrak, sunce, voda i ritam. Najbolji izbor za zalijevanje vrta su kišnica, voda iz otvorenih vodotoka, potoka, rijeka i jezera te izvorska voda. Međutim, ako vam ništa od navedenog nije dostupno, koristite vodu iz gradskog vodovoda. Mi smo odabrali sustav zalijevanja kap po kap, a spojili smo se na gradski vodovod u vešeraju na zadnjem katu zgrade. Tutorijal pogledajte na ovoj poveznici.

Zalijevanjem vrta po principima sustava kap po kap štedi se vrijeme, a biljke dobivaju ravnomjerniji dotok vode. Uz to, karakterizira ga mala i racionalna potrošnja vode i smanjenje gubitka vode isparavanjem. Takvim navodnjavanjem voda prodire u zemlju sve do korijena, do jedan metar dubine. Budući da je u ljetnim mjesecima vrt najbolje zalijevati rano ujutro i navečer, programirali smo navodnjavanju u 6:00 i 18:00 po pet minuta. Tada je tlo hladnije, što znači i da će manje vode ispariti, a biljke će je najbrže upiti.

image
Saša Kavić/Akemi studio

POTREBAN MATERIJAL:

Sanduk veličine: 120 x 80 x 60 cm - 560 litara zemlje (granula za drenažu 25 litara, organsko gnojivo 10 litara i ostalo zemlja za povrtnjak).

Što se tiče dobivanje dozvole za vrt na krovu zgrade, razgovarajte s predstavnikom stanara i prezentirajte ideju. Nemojte u startu razmišljati o tome hoće li netko odbiti vaš prijedlog.

Iako u životu nismo ruke ozbiljnije uprljali zemljom, a o vrtlarenju nemamo blage veze, ideja koja se rodila uz pomoć tvrtke Pevex se i ostvarila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:05