Žive svoje snove

Vrt ljekovitog bilja u Svetoj Ani: Vlasnici smatraju da je snove lakše ostvariti ako su zdravi

 Berislava Picek/ CROPIX
Osim ljekovitom bilju, posebnu pažnju posvećuju pčelarstvu, brinu se za 15 košnica s medonosnim pčelama

Danica i Juže Kolarič brinu se za 15 košnica s medonosnim pčelama, za čiju je pašu posađen cvjetni vrt u kojem rastu melisa, žednjak, lavanda, ehinacea, izop, artičoka, piskavica...

Kreiranje bajkovitog vrta u Svetoj Ani u Sloveniji za obitelj Kolarič značilo je nastavak učenja o prirodi i ljekovitom bilju svojih roditelja. Potpuno posvećeni stvaranju zdravog okoliša za sebe i svoje pčele, Danica i Jože Kolarič bave se pčelarstvom i uzgajaju oko 250 vrsta ljekovitog bilja na predivnom imanju za čije je uređenje korišten samo prirodni materijal, poput starih čokota od vinove loze, šiba i obične gline. Moto im je "Živimo svoje snove" jer smatraju da snove možemo lakše ostvariti ako smo zdravi, zbog čega vjeruju u moć prirode. "Nama nije važno koliko biljaka znamo prepoznati, nego da biljke koje uzgajamo znamo koristiti u svakodnevnom životu. Poput vrkute (Alchemilla vulgaris), koja je blagotvorna za ženske organe, a koju životinje u prirodi, primjerice srne nakon okota, jedu po instinktu", poručuje Danica Kolarič.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Osim ljekovitom bilju, posebnu pažnju posvećuju pčelarstvu, Joža Kolarič brine se za 15 košnica s medonosnim pčelama, za čiju je pašu posađen cvjetni vrt u kojem rastu melisa, žednjak, lavanda, ehinacea, izop, artičoka, piskavica, a na livadi pored uzgajaju suncokret i heljdu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Za svoje pčele Jože se ne brine da će biti otrovane pesticidima: "Okruženi smo šumom, a i u ovom kraju nema intenzivne poljoprivrede. Naravno, treba znati da se pčele udaljavaju oko 3 kilometara od košnica, a mi smo se pobrinuli da mogu pronaći dovoljno hrane na našem imanju za svoje kolonije".

image
Berislava Picek/ CROPIX

Za ostale oprašivače, poput solitarnih pčela, nema brige jer su za njihove potrebe po cijelom imanju postavljena staništa za kukce. Imanje s prekrasnim pogledom na okolicu Bregača otvoreno je za sve zaljubljenike u prirodu, a više informacija možete saznati na www.cajnica.si.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:47