preslatko

Vrijeme je da posadite najsimpatičniju biljku na svijetu: Lubenica, krastavac i limeta u jednome

@bulimba_farmer/
 Bulimba Farmer
Mali meksički krastavc izgleda poput sitnih lubenica, ali okusa je poput krastavaca s primjesom limete. Evo kako ih uzgojiti

Vjerujemo da ćete se svi složiti da voće i povrće obično uzgajamo zbog okusa, zapravo nam je izgled manje bitan, iako priroda kao čudo sama od sebe uvijek stvara i zanimljive oblike. Moramo priznati da nam je jedan od takvih zanimljivijih oblika i ovaj mali hibrid krastavca i lubenice kojeg ne znamo bi li radije uzgajali radi izgleda ili radi okusa. Što god odlučili u nastavku saznajte kako ga udomiti u svome okruženju.

Što je mali meksički krastavac?

Slatki, hrskavi mali meksički krastavac ili još poznatiji kao krastavac - lubenica (Melothria scabra) najpopularnije je voće svakog vrta. Ovi simpatični plodovi veličine grožđa izgledaju poput sitnih lubenica, a imaju okusa su poput krastavaca s primjesom limete. Mislimo da ne može bolje od ovoga.

Kada saditi krastavac – lubenicu?

Mali meksički krastavac se može uzgajati iz sjemena ili sadnica. U zonama od 4 do 6 posijte sjeme u zatvorenom prostoru 4 do 5 tjedana nakon što temperature počnu rasti. U toplijim krajevima posadite sjeme odmah nakon završetka proljeća. Presadite posađene krastavčiće u vrt kad vrijeme bude stabilno i poprilično toplo, što bi bilo otprilike krajem proljeća i početkom ljeta – odnosno sada.

Gdje saditi ovo preslatko povrće?

Sadnja i uzgoj te odličan rast malih meksičkih krastavaca najbolji je na mjestima gdje dnevno imaju najmanje 8 sati sunca. Prije sadnje, zemlju dopunite kompostom, hranjivim tvarima i šakom organskog gnojiva s usporenim otpuštanjem. Ako pak nemate vrt to nije nikakav problem. Male meksičke krastavce možete uzgajati i u posudama. Odaberite spremnike širine najmanje 16 centimetara tako da biljka ima dovoljno prostora za rast.

Stvorite potporu za rast

Budući da ovi krastavci - lubenice tvore duge loze, najbolje je pružiti im snažnu potporu. Koristite rešetke i šipke, ali možete ih uzgajati i uz ograde ili vrtne mreže. Uzgoj biljaka vertikalno također olakšava berbu ovih simpatičnih sitnih plodova.

Kada je vrijeme branja?

Plodove možete očekivati ​​otprilike 75 dana nakon presađivanja sadnica u vrt. Krajem srpnja mali krastavčići poprime sitne žute listove, a 7 do 10 dana kasnije prvi plodovi su spremni za branje. Krastavci – lubenice se beru kada su duge oko 4 centimetra, berite ih često kako biste potaknuli dobar razvoj biljke. Biljke nastavljaju davati plodove sve do prvih hladnoća, a pred kraj sezone ostavite nekoliko da sazriju i skupite i spremite sjeme za iduću godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 16:06