MINI ZEN KUTAK

Vertikalni vrt u lijepom stanu na zagrebačkoj Odri

Kako u kuhinji nemaju prozor, vlasnici lijepog stana u Zagrebu odlučili su prostor ozeleniti okvirima koji su ispunjeni polarnom i ravnom mahovinom te lišajem

Mladi par Tomislav Peša i Sanja Islamović te njihov pas, patuljasti pinch Lola, žive u lijepom stanu na zagrebačkoj Odri. Posjetili smo ih jer imaju zanimljiv element eksterijera u interijeru: vertikalni vrt.

Riječ je o elementima napravljenima od prirodnog stabiliziranog bilja koji podrazumijevaju apliciranje prirodne mahovine, bilja, lišća, paprati i cvijeća na drvene panele. Osim neupitne estetike, imaju izvrsnu moć apsorpcije buke, vlage i loših mirisa. Postavljeni cijelom zidnom površinom ili samo dijelom, ozelenjavaju interijere, a pritom još uvijek raspolažete svakim kvadratom interijera za ostali namještaj ili detalje. Ovakvo rješenje je posebno pogodno za male stanove i uske prostore, a baš takav je slučaj i ovdje. Ova obitelj ima ih u kuhinji, a zašto baš tamo, upitali smo vlasnicu Sanju.

Zagreb, 270218.
Zeleni kutak u stanu obitelji Plese u Odri. Zeleni zid je na pregradi izmedju kuhinje i dnevne sobe.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

- Kako naša kuhinja nema klasičan prozor, nisam mogla staviti nikakvo cvijeće ili začinsko bilje, što bi meni bilo idealno. No, duž kuhinje se proteže pregradni zid sa šankom koji je obložen kamenom i činilo mi se odlično postaviti mahovinu unutar okvira te na taj način dovesti zelenilo u kuhinju. Na tom zidu su prije stajale slike razne hrane, lijepo fotografirane na raznim večerama, i to je bilo lijepo, povezano s kuhinjom, no kada smo stavili kamen, nedostajalo nam je nešto zeleno u kuhinji i tako smo odlučili za vertikalni vrt s mahovinom. Zasad s te strane zida nije kamen u potpunosti do mahovine, ali u planu je ispuniti sve do mahovine kako bi ona izgledala kao da raste unutar zida smije se simpatična Sanja.

Zagreb, 270218.
Zeleni kutak u stanu obitelji Plese u Odri. Zeleni zid je na pregradi izmedju kuhinje i dnevne sobe.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Cijeli okvir se sastoji od tri vrste mahovina: polarne mahovine, lišaja u sredini i ravne mahovine. Pitamo vlasnicu kakvo održavanje zahtijevaju ova mala umjetnička djela.

- Kako su ovakvi vertikalni zidovi stabilizirane biljke, to znači da nema go- tovo nikakve brige: ne zalijevaju se, nije im potrebna svjetlost, no nije baš preporučljivo da ih se dira pretjerano, a kako one izgledaju nestvarno, gotovo svatko ih hoće dodirnuti... Što se tiče održavanja, treba povremeno skinuti prašinu peruškom ili ispuhati hladnim zrakom, što ja još nisam jer me strah da ne napravim kakvu štetu, ha ha ha - smije se vlasnica, ali i ozbiljno dodaje kako bi svakome predložila vertikalni vrt.

Zagreb, 270218.
Zeleni kutak u stanu obitelji Plese u Odri. Zeleni zid je na pregradi izmedju kuhinje i dnevne sobe.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

- Ako uzmete u obzir dokazane dobrobiti koje ljudi imaju od biljaka, kako u prirodi tako i u interijerima, ovakvo rješenje je zaista idealan izbor za zatvorene prostore. Ipak se radi o prirodnom bilju koje godinama ostaje svježe i lijepo bez ikakvih posebnih uvjeta i troškova održavanja - zaključila je Sanja Islamović.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:04