NIJE NEMOGUĆE

Uzgojite drvo banane u vlastitom domu - evo kako

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li znali da mini drvo banane možete iz sjemenke uzgojiti u vlastitom domu i to tijekom cijele godine? Musa sikkimensis je vrsta banane koja dobro uspijeva i u unutrašnjim prostorima, prije svega u svijetlim dijelovima stana. Njihovi veliki listovi i stabljike prošarani su crvenom bojom, a uz malo sreće, dat će i grozdove plodova banane. Međutim, zbog kratkog vegetacijskog razdoblja u srednjoj Europi uglavnom nisu za jelo. Banana svake godine postaje sve gušća i nastavlja se razvijati kroz nove izdanke svake godine.

image
/SHUTTERSTOCK

Uzgoj u zatvorenom prostoru moguć je tijekom cijele godine. Kako bi se povećala klijavost sjemena, potrebno ga je najprije izbrusiti brusnim papirom ili turpijom, a zatim ostaviti da se namače u vodi sobne temperature 12 sati. Utisnite sjemenke u vlažnu zemlju za posude i samo ih lagano prekrijte zemljom. Posudu s kulturom prekrijte prozirnom folijom koju ste opremili rupama. To štiti tlo od isušivanja. Svaka dva do tri dana skinite foliju na dva sata. Time se sprječava stvaranje plijesni na tlu za uzgoj. Stavite posudu za sjeme na svijetlo i vrlo toplo mjesto s 25 do 30°C i održavajte tlo za saksije vlažnim, ali ne mokrim. Ovisno o temperaturi uzgoja, prve sadnice će se pojaviti nakon tri do dvanaest tjedana - prenosi džungla-plants.hr

image
/SHUTTERSTOCK

Musa sikkimensis izuzetno brzo raste i zahtijeva veliku posudu s drenažnim slojem ekspandirane gline u donjem dijelu kada se drži u posudi. Osim toga, njihova potrošnja vode tijekom vegetacije je ogromna. Osigurajte redovito, snažno zalijevanje, ali izbjegavajte nakupljanje vode zbog zaostale vode u tanjuriću. Od travnja do listopada, zadovoljna je tjednom primjenom gnojiva za biljke u loncima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:40