Zahvala FUNGi PERFECTi (www.fungi-perfecti.hr) koji su nam posudili gljive, a kod kojih se može nabaviti i micelij
Korak po korak do uzgoja gljiva na kuhinjskom pultu
1. Najbolji medij ili supstrat na kojem ćemo uzgajati gljive je pšenična i zlatno žuta slama. Ako živite u gradu, možete je pronaći u nekim pet shopovima, kao podlogu za glodavce, dok se karton može nabaviti svugdje, s time da se treba izbjegavati obojeni ili tretirani karton!
2. Slamu i karton usitnite na komade duge 2-5 centimetara.
3. Supstrat stavite u toplu vodu i pustite 24 sata da se napije.
4. Nakon 24 sata u velikom loncu zagrijte vodu do 80°C. Supstrat stavite u neku staru, ali čistu jastučnicu ili vreću za krumpir, koju zatim stavite u kantu ili veliku plastičnu posudu (nešto veće, oko 20 litara). Prelijte zagrijanom vodom (supstrat treba biti potpuno uronjen). Pustite da se pasterizira 60-90 min, zatim izvadite jastučnicu i objesite je negdje te pustite nekoliko sati da se ocijedi i ohladi.
5. Pripremite plastičnu vrećicu/vreću/kantu pa stavljajte red supstrata, red micelija i tako do vrha. Obavezno sve to dobro pritisnite da se micelij može lakše širiti. Kada ste potrošili sav materijal, vreću opet stisnite i zavežite vrh.
6. Čistim predmetom na vreći probušite 7 rupa širine 0.5 cm, jednu iznad supstrata za zrak (kako bi gljiva mogla disati) te ostale raspoređene po donjoj polovici vreće (ovdje će izlaziti plod u daljnjoj fazi). Rupu za zrak prekrijte medicinskom trakom, a ostale selotejpom. Stavite na kolonizaciju (temp. 20-24°C), dalje od direktnog svjetla sunca.
Najbolji medij tj. supstrat za uzgajanje gljive je pšenična i zlatnožuta slama. Možete je pronaći u nekim pet shopovima, kao podlogu za glodavce
7. Kada je medij potpuno koloniziran micelijem, maknite selotejp s vreće i stavite je na terasu, u vrt ili kuhinju. Bitno je da temperatura bude oko 20°C.
8. Gljivu bi nakon toga trebalo svaki dan prskati sitnim vodenim kapljicama (pumpica za vodu), tri puta po mjestima gdje će gljive rasti, i kada nastave razvijati plod osigurati da gljiva ima dovod svježeg zraka te paziti da uberemo plod prije nego nam uvene.
Saznajte i koje su to najpopularnije jestive gljive.
Foto: Berislava Picek/Hanza Media
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....