Minijaturna jezerca

Uživajte u pogledu na vodu i potočiće: Napravite vrtnu bajku po uzoru na ovu u Čepinu

 Berislava Picek/CROPIX
Zrcaljenje okoliša i nježni zvukovi žuborenja vode sasvim sigurno stvorit će atmosferu u kojoj ćete se osjećati maksimalno opušteno

Učimo vas kako oblikovati jezerce po vašoj mjeri na kojem će vam zavidjeti svi prijatelji i susjedi.

Voda kao element u vrtu ima posebnu ulogu u stvaranju prirodnije atmosfere prostora u kojem se odmaramo. Zrcaljenje okoliša ili nježni zvukovi žuborenja vode podražavaju osjetila uvodeći nas u meditativno stanje uma i tijela. Koliko snažno može voda utjecati na atmosferu vrta, pokazuju upravo japanski vrtovi, u kojima je ona jedan od osnovnih elemenata, uz kamen i bilje.

Estetika je jednako važan element vodenih vrtova, posebno privlačan u krajobraznoj arhitekturi, i često se koristi u kreiranju vrtnih oaza, bilo da se radi o ribnjacima, vodoskocima, potocima, slapovima ili močvarnim vrtovima. Mirna voda djeluje smirujuće, a voda koja teče unosi u vrt zvukove i pokret.

Minijaturna jezerca jednostavno je održavati. Redovito treba dolijevati vodu ili je povremeno promijeniti ako postane mutna zbog rasta algi. Ti vodeni organizmi prirodno rastu u vodi i njihova nazočnost nije nepoželjna, no treba pripaziti jer se alge u mini jezercima zbog visoke temperature vode pojačano stvaraju

Za oblikovanje vodenih vrtova nije važna veličina površine jer će i sasvim malo jezerce ili vodeni vrt u bačvi sigurno oplemeniti prostor u vrtu, na terasi ili balkonu. Izrada takvih vrtova sasvim je jednostavna, no prije nego što uzmete lopatu ili korito u ruke, potrebno je razmisliti o nekoliko ključnih čimbenika kako biste izabrali najbolju opciju koja odgovara uvjetima na terenu.

image
Berislava Picek/CROPIX

ODABIR POLOŽAJA

Pri određivanju mjesta, nemojte smještati vodeni vrt ispod krošnji stabala, nego na otvorene i sunčane lokacije. Listopadno drveće u jesen gubi lišće koje će prekriti površinu jezerca i vrlo brzo ugušiti vodene biljke. Uzmite si vremena i promotrite poziciju s više strana tijekom dana i navečer kako biste bili sigurni da će se iskoristiti maksimalni vizualni doživljaj vodenog vrta.

Kod prirodnih vrtova najbolji efekt imat će ukopani ribnjaci čiji se rubovi mogu kamufliratii materijalima poput kamena, cigle ili šljunka. Dok se u formalnim vrtovima najčešće koriste uzdignuti ili ukopani bazeni pravokutnog geometrijskog oblika, koji više dolaze do izražaja na većim prostorima.

OBLIK I VELIČINA

Dimenzija jezerca neće biti uvjetovana samo veličinom prostora nego i biljkama koje će rasti u njemu. Lopoč, najpopularnija vodena biljka, zahtijeva dubinu od 60 cm, pa ako ga sadite, birajte patuljaste sorte prikladnije za plitku vodu.

Na tržištu postoje različiti kalupi nepravilnih ili pravilnih oblika vodenih vrtova i većina ima “policu” za uzgajanje biljaka. Jezerca srednje i veće veličine uglavnom se izraa?đuju od savitljivih podloga koje tvore nepropusnu branu izme?u tla i vode.

image
Berislava Picek/CROPIX

IZRADA VODENE POVRŠINE

Vrtna jezerca mogu se postaviti brzo i bez puno problema. Posjetili smo vrt Maje i Ranka Čerića, akademskih umjetnika i učitelja borilačkih vještina, koji su odlučili premjestiti mali ribnjak na novu lokaciju u svojem vrtu zbog toga što se na starom mjestu izrasloslo drvo japanske voćke kaki i krošnjom potpuno sakrilo jezerce od pogleda. Na novoj poziciji u neposrednoj blizini terase, koja ljeti služi kao vanjska blagovaonica, ljepota ribnjaka ponovo će doći do izražaja, a vodene biljke uživat će u suncu.

image
Berislava Picek/CROPIX

1. Prvi korak je odrediti najveću dužinu, širinu i dubinu ribnjaka ili jednostavno kalup okrenite naopako, položite ga na zemlju, pa pijeskom ili pepelom posipajte pažljivo oko ruba kako biste obilježili veličinu jame koju trebate iskopati.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

2. Zatim ako se radi o premiještanju ribnjaka treba pažljivo izvaditi posudu s bilhjkama.i isprazniti do kraja plastični kalup.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Sad je vrijeme da iskopate rupu koja je 5 cm dublja od dubine kalupa, slijedeći označeni oblik i proil polica te dna kalupa.

image
Berislava Picek/CROPIX

4. Kada je jama pripremljena, stavite kalup te libelom provjerite jesu li svi rubovi na istoj razini. Zatim viškom zemlje od iskopavanja popunite prazan pro- stor oko jezerca i provjerite stoji li kalup čvrsto, odnosno je li dno dobro izravnato.

image
Berislava Picek/CROPIX

5. Ispunite kalup vodom.

image
Berislava Picek/CROPIX

6 Jezerca nesimetričnog oblika mogu biti obrubljena prirodnom materijalima - ciglom, oblucima ili kamenom. Maja i Ranko odlučili su se za ciglu, koja je postavljena tako da prekriva rub kalupa, čime odražava naturalistički pristup cijelom vrtu.

image
Berislava Picek/CROPIX

7. Budući da je jezerce dublje od 30 cm, u njemu je moguće saditi biljke za duboku vodu poput vodenog zumbula (Ecihhornia crassipes), šaša (Carex pseudocyperus) ili lopoča (Nymphaea), a u police koje su pliće može se saditi močvarna kaljužnica (Caltha palustris). Najvažnije je držati se podalje od bujnih biljaka koje mogu u kratko vrijeme zagospodariti minijaturnim vodenim vrtovima.

BILJKE ZA PLITKU VODU

Otkrijte koje sve biljke možete imati u svom savršenom vodenom jezercu. Izbor je zaista divan. Pogledajte ga!

VRBICA (Lythrum salicaria)

Vrbica je izrazito visoka i lijepa trajnica koja slobodno raste u vlažnom močvarnom tlu. U visinu može narasti do metar i pol, a na vrhovima stabljika nosi cvatove prekrasnih ljubičasto-ružičastih cvjetova bez mirisa.

PATULJASTI ROGOZ (Typha minima)

Odlična biljka za mala i velika jezerca. Patuljasti rogoz raste na riječnim staništima, poput šljunčanih sprudova, pokazatelj je zdravih rijeka. Višegodišnja vodena biljka koja može narasti u visinu do metra, cvjeta od svibnja do kolovoza.

PATULJASTI LOPOČ (Nymphaea)

Lopoč je jedna od čestih biljaka u vrtnim jezercima. Cvjetovi plutaju na vodi ili su uzdignuti iznad vode u tropskim vrstama te uspijevaju u mirnoj vodi. Cvijet traje nekoliko dana, a otvara se u jutarnjim satima i zatvara u poslijepodnevnim.

SUHOPERKA (Eriophorum angustifolium)

Višegodišnja močvarna biljka iz porodice šaša. Uzgaja se u ribnjacima radi pamučno bijelih čuperaka sjemena na vrhu stabljike koji dolaze do izražaja u kontrastu sa zelenilom u okolišu. Voli kisela tla i mnogo sunca.

VODOLJUB (Butomus umbellatus)

Trajna močvarna biljka čija stabljika naraste do jedan i pol metar visine. Biljka je vrlo dekorativnog izgleda, posebno kad je u cvatu od početka svibnja. Sadi se na sunčanom mjestu u plitkim jezerima, na dubini od 20 do 30 cm.

MOČVARNA POTOČNICA (Myosotis palustris)

Biljka za močvarnu zonu i plitku vodu koja stvara gusti tepih šatiranih listova s nebesko plavim cvjetovima koji krase biljku tijekom cijelog ljeta. Nekomplicirana biljka za sva staništa uz rub jezerca ili potoka.

image
Berislava Picek/CROPIX

VRTNA BAJKA U ČEPINU

Samo desetak kilometara od Osijeka, u mjestu Čepin obitelj Matagić kreirala je mali botanički i zoološki vrt, predivnu “Vrtnu bajku” zaljubljenika u prirodu, hortikulturu, bilje i životinje. Vrt ima nekoliko zasebnih tematskih cjelina povezanih u skladnu zajedničku priču, a njegova žarišna točka upravo je vodeni vrt. Osim što plijeni poglede, ovaj dio vrta pruža i smirujući bijeg od stvarnosti. Vodenu površinu ukrašavaju vodene perunike i lopoči dok uz jezero rastu japanski javor, gaura, tradescantia, bergenia, hoste i paprat.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

“Ovdje obitavaju zlatne ribice i šarani koi, a društvo im prave pokoja barska žabica i vodeni kukci. To je pravi mali čarobni botanički i zoološki raj”

image
Berislava Picek/CROPIX

- Dok sjedimo u sjenici, uživamo u pogledu na mirnu površinu vode i slušamo zvuku žuborenje potočića - kaže Zdenka Matagić te napominje da voda unosi dodatni život u vrt i privlačenjem životinjskog svijeta. - U jezercu obitavaju zlatne ribice i šarani koi, a društvo im prave pokoja barska žabica i vodeni kukci. Za komarce se ne brinemo jer prisutnost riba i stalno cirkuliranje vode kroz protočnu pumpu uspješno rješava problem komaraca odnosno njihovih larvi - dodaje Zdenka.

image
Berislava Picek/CROPIX

Jezero je smješteno na južnoj strani koja mu osigurava dovoljno sunca u prijepodnevnim satima, a zasjenjenost potrebnu za ograničavanje raz- množavanja algi pruža stablo albicije, koje svoju raskošnu, a istodobno prozračnu krošnju nadvija nad cijelim jezercem. Vrtna bajka u Čepinu otvorena je i za javnost, a sve informacije možete saznati preko njihove Facebook stranice - Vrtna bajka.

image
Berislava Picek/CROPIX

Voda, ribe i komarci

Ako u jezercu postoji i najmanja ribica, možete odahnuti po pitanju komaraca jer su im njihove ličinke omiljena hrana. Većina ribica živjet će skladno u zajednici s vodenim biljkama i bit će zadovoljne čak i u vrlo malim ribnjacima. Nakon nekog vremena stvorit će se mali ekosustav te ćete imati priliku upoznati vretenca svih vrsta, žabe, kao i ptice koje će privući prisutnost kukaca, ali će doći i utažiti žeđ za ljetnih vrućina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 21:55