DREVNA TEHNIKA

Uštedite na troškovima vrtlarstva korištenjem blokova tla za uzgoj novih biljaka

 Unsplash
Osim početnog ulaganja u alat za stvaranje blokova od tla, malo je troškova, a blokator se obično isplati unutar samo nekoliko godina

Blokovi tla postoje već najmanje 2000 godina, a prvi su ih koristili Asteci za izgradnju takozvanih "plutajućih vrtova" u Mexico Cityju, koji su bili dugi pojasevi zemlje okruženi vodom koja se koristila za uzgoj biljaka i povrća. „Chinampas” sustav uzgoja koristio je tehniku sjetve kojom su komadi tvrđeg tla izrezani iz močvara i korišteni za klijanje sjemena.

Astečka ideja još uvijek odjekuje u modernim blokovima tla, koji su u biti samostojeći, blago stisnuti blokovi tla koji se koriste za klijanje i pokretanje presadnica, eliminirajući potrebu za posudama za sjeme. Pritom se za rezanje blokova koristi neka vrsta alata.

image
Unsplash

MANJI TROŠKOVI

Mnogi vrtlari koriste blokove tla iz jednostavnog razloga što štede novac. Ne trebaju vam lonci ili bilo kakve plastične posude. Osim početnog ulaganja u alat za stvaranje blokova od tla, malo je troškova, a blokator se obično isplati unutar samo nekoliko godina. Blokeri su obično izrađeni od cinka ili nekog drugog čvrstog, nekorozivnog materijala i traju godinama.

Osim uštede na opremi, korištenje blokova vrtne zemlje također vam štedi vrijeme i novac proizvodnjom zdravih sadnica koje se mogu brzo posaditi. Sadnice uzgojene u blokovima tla stvaraju jači korijenski sustav jer dobivaju više kisika, a korijenje se prirodno obrezuje tako da nema pretjeranog rasta. Nakon presađivanja jednostavnim postavljanjem cijelog bloka sa sadnicama u zemlju, sadnice se brže prilagođavaju i manja je vjerojatnost da će biti izgubljene zbog oštećenja ili šoka presađivanja. Izgubljene biljke znače izgubljeni novac.

image
Unsplash

IZRADA VLASTITIH BLOKOVA TLA

Izrada vlastitih blokova tla je jednostavna, ali ključ uspjeha je u recepti za mješavinu tla. Mješavina za blokove mora sadržavati vlaknasti materijal - posebno tresetnu mahovinu - kako bi se vezali svi sastojci i pomoglo zadržavanju vlage, što je bitno za razvoj sadnica.

Trebati će vam:

  • 3 kante smeđe tresetne mahovine
  • ½ šalice vapna (dobro promiješajte)
  • 2 kante krupnog pijeska
  • 3 šalice osnovnog gnojiva (krvni obrok, koloidni fosfat i zeleni pijesak pomiješani u jednakim dijelovima)
  • 1 kanta zemlje (provjerite je li sterilna)
  • 2 kante sterilnog komposta

Koristeći čistu veliku posudu ili plastičnu ceradu na tlu, pomiješajte recept za tlo s dovoljno vode da dobije konzistenciju maslaca od kikirikija. Mješavina bi trebala bi biti mokra, ali ne previše mokra. Zatim uzmite alat za pravljenje blokova od tla, napunite ga smjesom i pažljivo poravnajte tlo pomoću noža za cement ili daske. Gurajući alatom, otpustite blokove okretnim pokretom. Sada ste spremni za sadnju sjemena.

image
Unsplash

DUGOVJEČNOST BLOKOVA TLA

Vrijeme između sadnje sjemena i postavljanja blokova tla u zemlju može trajati oko četiri tjedna ili duže, tako da želite biti sigurni da vaši blokovi tla traju, posebno u ranim danima prije nego što se korijenje stvarno uspostavi.

Radi dugovječnosti, dobro je imati na umu sljedeće:

Eksperimentirajte s mješavinom blokova tla dok ne dobijete pravu konzistenciju vode i zemlje. Ovo je bitno za dobar početak vašeg sjemena.

image
Unsplash

Odaberite veličinu bloka koja je prikladna za vaše sjemenke — blok od 5 centimetara je najbolji za većinu, dok je blok od 10 centimetara dobar za veće sjemenke poput tikve i graha.

Stavite blokove zemlje na udaljenosti od oko pola centimetra i pokrijte prozirnim poklopcem ili plastičnom folijom.

Zalijevajte odozdo, provjeravajte otprilike dva puta svaki dan. To će omogućiti da tlo upije vodu prema potrebi i spriječit će prezasićenost i suhoću. Stalni izvor vlage najbolji je za blokove i biljke.

Potaknite brzo klijanje i rast osiguravajući stalan izvor svjetlosti i topline.

Pokušajte očvrsnuti svoje sadnice tako što ćete ih svaki dan malo ostaviti vani, pazeći da ih zaštitite od gladnih ptica i neželjenih gostiju.

Koristite lopaticu kako biste olakšali presađivanje. Pažljivo podignite blokove iz posude ili s cerade u tek iskopanu rupu, pazeći da se blok ne razbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:18