kornatski arhipelag

U oazi čiste netaknute prirode Kornata samoniklo raste jedna od najljekovitijih biljaka na Zemlji

 Berislava Picek/CROPIX
Kornatska kadulja zbog specifične klime i okoliša sadrži eterično ulje s najboljim ljekovitim svojstvima

Danas se puno govori o tome da je hrana uzgojena na konvencionalni način manje kvalitetna u odnosu na onu iz biološkog uzgoja, no kada su u pitanju ljekovite biljke, pravila su još stroža. Monokulturni uzgoj, bio konvencionalni ili biološki, osiromašuje ljekovita svojstva biljaka koja u konačnici gube svoj terapeutski potencijal na čovjekovo zdravlje. Upravo zato samonikle biljke koje rastu u svojem prirodnom, čistom staništu sigurno udaljene od zagađivača i većih gradova stvaraju esencijalna ulja iznimne kvalitete.

image
Berislava Picek/CROPIX

I tu počinje priča o obitelji Skračić i Nacionalnom parku Kornati gdje samoniklo raste jedna od najljekovitijih biljaka na Zemlji - kadulja koja zbog specifične klime i okoliša sadrži eterično ulje s najboljim ljekovitim svojstvima.

Prepoznavši vrijednost te biljke, obitelj Skračić prije nekoliko je godina kreirala brend Salvia Kornati i počela s proizvodnjom hidrolata, eteričnog ulja i čaja od kornatske kadulje s etiketom samoniklog eko certificiranog rasta. Kadulja koju koriste u proizvodnji raste na otocima u privatnom vlasništvu unutar kornatskog arhipelaga, u oazi čiste netaknute prirode.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Obitelj Skračić u berbu kreće već u 4 sata ujutro, a nakon što se pobere, kadulja se u vrećama dopremi do destilerije
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

Berba kadulje za destilaciju eteričnih ulja najčešće se obavlja ljeti kada je u biljci najjača koncentracija eteričnog ulja. Obitelj Skračić u berbu kreće prije zore, već u 4 sata ujutro, a nakon što se pobere, kadulja se u vrećama dopremi do destilerije gdje se usitni i složi u kotao u koji stane 500 litara vode. Prosječno u jedan kotao stane i do 100 kilograma kadulje.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

“Tijekom obrade stvara se para koja prolazi kroz biljni materijal i povlači iz njega eterična ulja”, objašnjava gospođa Lucija proces destilacije u kojem se eterično ulje odvaja od vode plivajući na površini. Voda je hidrolat biljke koji sadrži sitne čestice koje se poslije mikrofiltriraju, a rok mu je dvije godine. Kad je riječ o eteričnim uljima, ona se pohranjuju u staklene bočice tamne boje i dobro zatvorene te se skladište daleko od topline i Sunčeve svjetlosti.

Više na: www.kadulja.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 07:15