Blagostanje u životnom prostoru

Svi žele imati u svom domu ovu biljku. Zaslužna je za bujicu dobre energije, izgleda egzotično, a uspijeva i u tamnim prostorima poput tavana ili kupaonice

 /SHUTTERSTOCK

Sretni bambus (Dracaena sanderiana) jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka, prije svega zato što ne zahtijeva puno njege. Princip njege ove biljke zapravo je vrl ojednostavan. Kao i rezano cvijeće, čuva se u vazi s vodom koju je potrebno doliti jednom u dva tjedna.Voda koja se dodaje mora biti prethodno prokuhana, mekana, bez klora i s niskim udjelom soli. Može se koristiti i destilirana voda.

image
/SHUTTERSTOCK

Sretni bambus znantno doprinosi ljepoti zatvorenog prostora. Svojim jednostavnim izgledom, a još jednostavnijim načinom uzgoja unosi mir i pozitivnu energiju u okolinu. I sam naziv "Sretni bambus" govori o značenju ove biljke u životnom prostoru. Prema vjerovanju i drevnom kineskom umijeću uređenja prostora Feng shuiu, sretni bambus je biljka koja povezuje glavne životne elemente – vodu, zemlju, vatru metal i drvo, te ih dovodi u ravnotežu. Isto tako, prema Feng shuiu važno ga je smjestiti na pravo mjesto u prostoru. Postavite li ga na istočni dio doma donijet će zdravlje u obitelji, a na jugoistočnom dijelu donijet će pozitivnu energiju i blagostanje.

image
/SHUTTERSTOCK

Važno je napomenuti i da iako izgledom podsjeća na pravi bambus, nije mu rođak, već pripada obitelji ljiljana. Super stvar je i ta da je ovo jako prilagodljiva biljka. Ne zahtijeva puno svjetla pa uspijeva u tamnijim prostorijama kao što su tavani i kupaonice.

No, morate znati da mu lišće može požutjeti od previše izravne svjetlosti ili klorirane vode.

KAKO POSADITI SRETNI BAMBUS?

Sretni bambus, zapravo uopće nije bambus, nego vrsta dracene, vrlo zahvalne za uzgoj. Najbolje uspijeva uzgaja li se u staklenoj posudi, okružen kamenjem i korijenjem u vodi. Koristite uvijek destiliranu vodu koju jednom tjedno mijenjajte u potpunosti.

Zašto destilirana voda?

Sretni bambus izuzetno je osjetljiv na sol i klor u vodi iz slavine, što uzrokuje pojavu žutih listova.

Iako sretni bambus može preživjeti u sjenovitom dijelu prostorije, najviše mu odgovara mjesto bliže prozoru, ali podalje od direktnog sunca.

Idealna temperatura za uzgoj je od 18 do 25C, ali izbjegavajte propuh, izvore topline poput radijatora i klima uređaje.

Pojava žutih listova popraćena je prevelikim količinama svjetlosti ili dodavanjem prevelikih količina gnojiva. Prihrana je poželjna jednom mjesečno u vrlo maloj količini, a ukoliko pretjerate sa gnojivom i biljka počne žutjeti, presadite je u novu zemlju i ne prihranjujte je nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:31