cvjetni trendovi

Stvorite svoj mali cvjetni raj u vrtu ili u domu: Evo koje cvijeće saditi i kako ga kombinirati

 Unsplash
Saznjate koji su posljednji trendovi kada je cvijeće u pitanju i zasadite najmodernji vrt na koje će vam svi zavidjeti

Čini li se samo nama ili je cvijeće postalo ultimativni trend posvuda ove godine? Od cvjetnih motiva na tapetama i tkaninama do jestivih latica cvijeća koje donose delikatan stil kanapeima, čini se da je sada sezona za slavlje cvijeća. Ipak, najvažnije od svega je kako cvijeće izgleda u vrtu. Ono može transformirati vaš vanjski prostor kao ništa drugo, dodajući boju, strukturu, teksturu i ljupkost da podignuti vašu terasu od obične do uzvišene.

Bilo da vas zanima kako upotrijebiti boju ili kako uzgojiti vlastito cvijeće koje ćete kasnije unijeti u zatvorene prostore, donosimo vam u nastavku kako stvoriti pravi mali cvjetni raj.

image
Unsplash


Pomiješajte mnoštvo boja

Idite na hrabru mješavinu nijansi u svom vrtu i bit ćete u trendu. Najistaknutija cvjetna moda za 2021. je cvijeće jarkih boja.

‘Ne brinite se oko sukoba boja. Samo odaberite ono što vam donosi radost i zabavite se’, kaže Alan Williams, jedan od dizajnera na ovogodišnjoj izložbi cvijeća Chelsea. 'Najdraže su mi prekrasne dalije, bogate nijanse stepsek kadulje, echinacea u tonovima od breskve do duboko ružičaste, i naravno ruže.'

image
Unsplash


Sadite cvijetnjak za rezanje

Uzgoj vlastitog rezanog cvijeća veliki je trend, osobito ako ste ekološki osviješteni. Uzgoj vlastitog cvijeća u posljednje se vrijeme je sve veći zbog brige oko klimatskih promjena. Još jedan faktor su veće cijene uvezenog cvijeća.

Ključ produktivnog rezanog cvjetnjaka je odabir cvijeća koje cvjeta dugo vremena. 'Najdraži su mi mirisni grašak, dalije, meksički suncokret i kozmos', kaže stilistica Selina Lake. 'Ovo su izvrsni izbori jer redovito branje cvijeća potiče cvjetanje više cvijeća, što vam daje stalnu zalihu za rezanje.'

image
Unsplash


Divlje cvijeće

Poljsko cvijeće ove je godine totalni trend prema The Greenhouse People. 'Osim što je elegantno, to je i održiv izbor. Sadnjom poljskog cvijeća stvaramo mikro ekosustave u svojim vrtovima pozivajući divlje životinje da žive u njima '

Plavi lan jedno je od poljskih cvjetova koje je najlakše uzgajati. Sve što trebate je paket sjemenki. Zalijevajte redovito i vaš divlji vrt će početi cvjetati. Druge sorte koje treba uzeti u obzir uključuju ehinaceju, tratinčice, mak i neven.

image
Unsplash


Suho cvijeće

Trend suhog cvijeća je također popularan u posljednje vrijeme i izgleda da će trajati još neki period. Odlično je ako možete uzgajati vlastito cvijeće za sušenje. Planirajte mješavinu sezonske boje i materijala. Cvjetovi larkspura, kukuruza i morske božikovine u nijansama izblijedjele plave boje izgledaju fenomenalno.

'Osušeno cvijeće ušlo je u interijere posvuda zahvaljujući trendu sedamdesetih koji se u posljednjih nekoliko godina uklopio u modu i dom', kaže Katherine Whitchurch.

'Ključ za oblikovanje suhog cvijeća na moderan način je da bude jednostavno', kaže autorica knjige Cut & Dry Carolyn Dunster. 'Razmislite o teksturi, obliku i boji: odaberite teksture i oblike koji su u kontrastu i bojama u istoj nijansi ili pomiješajte svoje boje i držite se cvijeća sličnih oblika i tekstura. Nemojte kombinirati previše različitih elemenata. '

image
Unsplash


Svevremenski trendovi

Svaki vrt treba imati ruže. One su konstanta u vrtnom dizajnu koja nikada ne izlazi iz mode. Osim toga, postoji i bonus što svoju ljepotu donose i u zatvoreni prostor jer izgledaju zapanjujuće u vazama. Birajte mirisne sorte koje su dobre za branje.

image
Unsplash


Kombinirajte boje

Kad razmišljate o tome koje ćete cvijeće posaditi u vrtu, odlučite želite li odabrati nekoliko različitih biljaka u jednoj boji ili se odlučiti za komplementarne nijanse kako biste stvorili privlačan učinak.

'Razmislite želite li da osjećaj bude živahan i energičan pomoću svijetlih i kontrastnih boja ili biste više voljeli opuštajući osjećaj s paletom boja na bazi pastelnih boja', kaže Sue Townsend.

'Drama se može pojačati u vrtu kada spojite biljke koje imaju bliske asocijacije boja', kaže dizajnerica Jane Brockbank.

image
Unsplash


Pomiješajte trave s trajnicama

Zanimljive trave dodaju mješavinu strukture, oblika i teksture u vrt za prirodni izgled. Ljupke i elegantne, kombiniraju se sa šarenim cvjetnicama za slikarski efekt.

Cvjetne trajnice i ukrasne trave dijele svestran i neformalan stil, sa sličnim navikama rasta što ih čini savršenim pratiocima sadnje. 'Kada se uspješno kombiniraju, izgledaju poput divne divlje livade, kaže dizajnerica Sarah Morgan.

image
Unsplash


Idite na visinu i prozračnost

Ako ste ograničeni veličinom prostora, kao što je to slučaj u većini gradskih vrtova, kreativno razmislite o tome da više cvijeće smještate na same rubove i u posude. Idite u visinu jer je nevjerojatno što možete postići ako pažljivo koristite prostor.

'Isprobajte visoku i prozračnu verbenu bonariensis kako biste dobili gracioznu strukturu. Djevojačko oko koje se lako uzgaja i dugo cvjeta, dodaje hrabar i žilav dodatak sunčane boje, dok puzavi plamenac sadrži grozdove prekrasnih mirisnih cvjetova. Kosmos sa svilenim laticama dodaje eteričan stil, a visoki klasovi erizima donose puno liličastog cvijeća. '

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 13:06