KALENDAR RADOVA

Što sve možete raditi tijekom svibnja u vrtu doznajte od vrtlarice Marije Martinović

 CDC/Unsplash
Iako je svibanj već počeo, još traje sjetva i sadnja, ali i sve veća borba protiv korova

Zapravo, tek sada započinje “ono pravo” u vrtu. Doznajte što vam je činiti ovog mjeseca

U CVJETNJAKU

Vrijeme je za sređivanje. Zeljaste trajnice, poput hosti, razdijelite, te im na taj način dajte više snage za rast. Niske cvjetne puzavice, poput gromotulje i jastučca, orežite nakon što ocvatu i na taj ih način potaknite na ponovni cvat. Nemojte doći u iskušenje odrezati lišće ocvalih proljetnih lukovica tulipana, narcisa i zumbula. Neka prirodno uvenu i na taj se način pripreme za mirovanje.

image
Laura Seaman/Unsplash

Reznicama razmnožite fuksije i pelargonije. Mladi izboji ovih trajnica također se mogu koristiti za razmnožavanje.

Prihranjujte tlo u cvjetnjaku svaka dva do četiri tjedna kako biste osigurali zdrav i kvalitetan rast bilja. Redoviti pregled biljaka na vrijeme će otkriti moguću pojavu štetnika i bolesti.

image
CDC/Unsplash

U POVRTNJAKU

Ovo je savršen mjesec za sadnju krumpira i rabarbare. Rabarbara je vrlo zahvalna višegodišnja biljka, a prilikom berbe valja imati na umu da se bere samo trećina ukupne količine stabljika. Prorijedite posijano povrće na vrtnim gredicama kao što su špinat, mrkva i zelena salata, a kupusnjače možete presaditi na stalno mjesto u vrtu. Tjedan dana prije presađivanja na otvoreno vrijeme je za privikavanje rajčica, paprika i krastavaca na vanjske uvjete. Presađujte ih u drugoj polovici svibnja, odnosno tek kada prođe opasnost od kasnog mraza.

Zaštitite usjeve od nametnika pokrivajući ih agrotekstilom, naročito gredice s mrkvom, lukom i kupusnjačama. Kako biste smanjili pojavu korova te uštedjeli vodu, malčirajte tlo. Svibanj je idealno vrijeme za sjetvu cikle i endivije, a želite li kvalitetan i sočan urod, ne zaboravite na zalijevanje. Začinsko bilje voli tople uvjete pa će posijani u svibnju vrlo brzo narasti. Isprobajte ove sezone mali začinski vrt u tegli.

Budući da su temperature sve više, salata će vrlo brzo potjerati u cvijet. Želite li uživati u njezinoj svježini tijekom ljetnih mjeseci, okušajte se s uzgojem u posudama. Kupusnjače za prijesadnice možete posijati izravno na vrtnu gredicu, a nakon sjetve tlo obavezno održavajte vlažnim. Ne zaboravite gredicu zaštititi agrotekstilom od napada štetnika.

image
Andrew Petrischev/Unsplash

U VOĆNJAKU

Slamom malčirajte tlo oko jagoda i na taj način spriječite truljenje ploda, ali i moguću pojavu puževa. Ne zaboravite na opasnost iz zraka. Naime, ptice će se vrlo rado osladiti plodovima pa nasad jagoda prekrijte zaštitnom mrežom.

Mlade, tek posađene voćke redovito zalijevajte i uklanjajte cvjetove i plodove. Na taj način će voćka snagu usmjeriti na ukorjenjivanje, što je vrlo važno tijekom prve godine rasta. U voćnjaku koristite žute ljepljive ploče kao pomoć u suzbijanju napada štetnika poput muha, moljaca, ušiju i buhača.

U STAKLENIKU

Staklenik redovito prozračujte te upotrijebite zaslone kako biste izbjegli naglo zagrijavanje i velike razlike u temperaturi. Ne zaboravite na zaštitu od štetnika, kojih je sve više, naročito u zatvorenim prostorima.

image
Unsplash

NA TRAVNJAKU

Potaknite kvalitetan rast travnjaka prihranom dušičnim gnojivima. Tijekom vrućih sunčanih dana ne zaboravite na zalijevanje, a želite li lijep travnjak, ne dopustite da se tlo sasvim osuši. Osušene i oštećene dijelove popravite mješavinom sjemena trave i komposta, uz redovito zalijevanje.

OSTALI POSLOVI KOJE MOŽETE RADITI OVAJ MJESEC

Vrijeme je za uređenje živice. Odrezane izbojke iskoristite za razmnožavanje, odnosno popunu osušenih dijelova postojeće živice. Započinje sezona borbe protiv korova. Spriječite ih da se prošire po vrtu i nadvladaju tek posađeno bilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:16