KALENDAR RADOVA

Što raditi u vrtu tijekom srpnja?

Sredina je ljeta pa posla u vrtu ima napretek. Dok uživamo u obilju plodova, ne treba zaboraviti pripreme za nadolazeću sezonu. Koje? Saznajte od stručnjakinje Marije Martinović.

U CVJETNJAKU

Vremenska prognoza u ljetnim mjesecima zna biti prevrtljiva. Nenadane nalete jakog vjetra treba preduhitriti pa na vrijeme povezati pasifloru, gliciniju i ruže penjačice. Zalijevanje je imperativ, ali tek navečer ili rano ujutro jer kapljice vode zbog jakog sunca mogu prouzročiti oštećenja na listovima. Biljke zalijevajte tako da vlažite tlo oko njih, pritom ne polijevajući lišće. Tlo u cvjetnjaku poželjno je malčirati i na taj način spriječiti prekomjerno isušivanje vode iz tla. Redovito uklanjanje uvenulih cvjetova potaknut će novi rast i daljnju cvatnju, a prihrana tekućim gnojivima svakih sedam dana osigurat će biljkama dovoljno energije za rast tijekom ostatka sezone.

U POVRTNJAKU

Vrijeme je vađenja mladog krumpira. Ako još nije dozrio, malčirajte površinu oko stabljike jer će u protivnom oni krumpiri bliže površini poprimiti zelenu boju, a samim time izgubiti uporabnu vrijednost. Osigurajte čvrste potpornje za krastavce. Oni će osigurati bujniji i kvalitetniji urod, bez uprljanih plodova. Želite li na rajčicama spriječiti nekontrolirani rast, pojavu bolesti te osigurati dobru cirkulaciju zraka, treba redovito uklanjati zaperke. Kada smo kod rajčica, redovito ih prihranjujte tekućim gnojivom, pa na taj način osigurajte dovoljno snage za stvaranje novih plodova i daljnji rast.

Isto pravilo vrijedi za paprike, krastavce i patlidžane. Ako je nadzemni dio luka i češnjaka počeo žutjeti i savijati se, vrijeme je za berbu. Berite ih tijekom suhog i sunčanog dana, a nakon berbe glavice ostavite nekoliko sati na suncu da se osuše.

Ne zaboravite redovito ubirati, zamrzavati i sušiti začinsko bilje i mahunarke. Ostavljanje mahuna na stabljikama spriječit će daljnje cvjetanje i samim time smanjiti urod. Provjeravajte nasade kupusnjača jer je srpanj vrijeme intenzivne pojave leptira kupusnog bijelca i buhača. Uklonite sve bolesne i napadnute listove biljaka, a ako ste sretnik da se štetnici još nisu nastanili, gredicu s kupusnjačama pokrijte agrotekstilom.

Nadalje, redovito čistite korov u vrtu jer oduzima vlagu ostalom povrću na gredicama. U srpnju još uvijek možete posijati mrkvu, kopar i peršin. Ne zaboravite posijati endiviju i korabicu, a želite li nešto egzotičnije, posijte pak choi. Razmislite i o sjetvi radiča. Kako se na tržištu mogu pronaći sorte raznih oblika i boja, upravo radičem razbijte monotoniju jesenskog sivila.

U VOĆNJAKU

Želite li kvalitetne i pravilne plodove na voćkama, treba ih ručno prorijediti. Kada ste već u voćnjaku, zaštitite krošnje mrežama protiv ptica. Rasadite mlade jagode izrasle na vriježama te si na taj način osigurajte još novih biljaka za iduću sezonu. Tijekom velikih vrućina ne zaboravite zalijevati maline jer su zbog plitkog korijena vrlo osjetljive na dulja sušna razdoblja.

U STAKLENIKU

U stakleniku je tijekom ljetnih mjeseci zalijevanje i više nego potrebno. Ovlaživanjem zatvorenog prostora spriječit će se pojava crvene paukove grinje. Postavite žute ljepljive ploče unutar staklenika. Osim što će se već postojeće štetočine kontrolirati, na vrijeme ćete vidjeti pojavu novih. Otvorite prozore i vrata staklenika kako bi se osigurala potrebna cirkulacija zraka. Upotrebom sjenila na velikim staklenim površinama spriječit će se prekomjerno zagrijavanje tijekom sunčanih dana.

NA TRAVNJAKU

Prihranite travnjak specijalnim gnojivima kako bi se potaknuo zdrav rast. Potrebno je redovito, svakodnevno zalijevanje travnatih površina, naročito tijekom velikih vrućina. Zbog duljeg sušnog razdoblja postavite visinu kosilice na najviše te tako spriječite da sunce spali ionako plitki korijen.

ŠTO JOŠ MOŽETE UČINITI OVAJ MJESEC?

Bilježite aktivnosti u svom vrtu. Tako ćete imati podsjetnik na eventualne promjene koje trebate učiniti iduće godine.

OSTALI POSLOVI OKO VRTA

Nastavlja se borba protiv puževa. Vlažno vrijeme krajem lipnja pogodovalo je njihovu množenju pa je nužno pronaći neki način suzbijanja. Preokrenite kompostnu hrpu te prema potrebi dodajte sredstvo za ubrzavanje kompostiranja kako biste imali spremno domaće gnojivo za jesensku gnojidbu. Pripazite na pojavu lisnih ušiju koje su najaktivnije upravo tijekom srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:07