Kalendar radova

Što raditi u veljači u vrtu doznajte od Marije Martinović. Ovih 15 radova treba sada obaviti

 Daiga Ellaby, UNSPLASH
Iako su, zbog vremenskih uvjeta, radovi na okućnici ograničeni, pripreme za novu vrtlarsku sezonu itekako počinje

Razvrstajte sjeme po datumu sjetve, kada ćete koji mjesec što sijati. Ako još niste, napravite plan, a nakon načinjenog plana vrijeme je da krenete u nabavu sjemena i bilja koje će vam ove sezone trebati. Imate li mjesta na okućnici, razmislite o sadnji novih voćaka jer voća nikada dosta. Sada kad još ima vremena za to, razmislite gdje ćete ih i koliko nabaviti, ali i gdje posaditi, savjetuje vrtlarica Marija Martinović.

image
Laura Lugaresi, UNSPLASH

U CVJETNJAKU

1. Vrijeme je za orezivanje glicinije. Do kraja mjeseca, prije nego što počne s pupanjem, orežite i klematis. Vrijeme je i za orezivanje ukrasnih trava. Orežite ih prije početka rasta, i to samo nekoliko centimetara od zemlje.

2. Želite li sljedećeg proljeća imati još više visibaba, nakon cvatnje grmove iskopajte i podijelite.

image
Daiga Ellaby, UNSPLASH

Ako tlo nije smrznuto, a imali ste namjeru premjestiti listopadno drveće ili grmlje, sada je pravo vrijeme da to učinite. Pravo je vrijeme i za sadnju novih ruža.

image
Jan Antonin Kolar, UNSPLASH

U POVRTNJAKU

3. Iako je veljača vrlo varljiva, posla oko povrtnjaka uvijek ima. Ako uzgajate vlastiti krumpir, vrijeme je za naklijavanje gomolja za sadnju. Gomolje koji na sebi imaju 2 do 3 oka, posložite u posude ili kutije od jaja te ih postavite na svijetlo i hladno mjesto. Želite li uzgojiti vlastiti krumpir, a nemate vrt, razmislite o uzgoju u teglama na balkonu.

4. Iako je još rano za sjetvu, neke je biljke zbog duge vegetacije poželjno sijati što ranije. Tako možete početi sa sjetvom poriluka, luka i celera, ali i patlidžana i paprika.

image
Isaac Smith, UNSPLASH

5. Ako se vaš vrt nalazi u hladnijem podneblju gdje se vlaga u tlu zadržava dulje nego inače, a želite ranije početi vrtlarsku sezonu, razmislite o podizanju uzdignutih gredica. U njima će se tlo brže zagrijavati, a samim time biti i manje vlažno.

6. Zbog varljivog vremena ovaj mjesec glavna radnja u povrtnjaku je čišćenje korova, ali i priprema za novu sezonu. Ta priprema odnosi se na gnojenje i kompostiranje.

image
Frank Dudek, UNSPLASH

U VOĆNJAKU

7. Idealno je vrijeme za orezivanje bobičastog voća poput ribiza, malina i kupina, ali i za sadnju novih.

8. Orežite voćke jabuka i kruški dok su još u zimskom mirovanju. Ne zaboravite orezana mjesta zaštititi voćarskim voskom. Tlo oko voćaka dobro je pognojiti zrelim stajskim gnojivom ili jednostavno nanijeti debeli sloj komposta.

U STAKLENIKU

9. Nemojte doći u iskušenje pa prerano početi sjetvu povrća i cvijeća. Zbog premalo svjetla biljke tada postaju izdužene i vrlo osjetljive. Kasnijom sjetvom, odnosno onom u ožujku i travnju, biljke će nadoknaditi “zaostatak” i rast će jednako brzo kao i one posijane u veljači, ali puno zdravije.

10. Za raniju berbu boba i graška dobro je načiniti nekoliko presadnica u stakleniku. Prije sjetve, kako biste ubrzali klijavost, sjeme namočite u vodi preko noći te ga sutradan posijte u za to pripremljene posude.

image
Daniel Watson, ​UNSPLASH

A ŠTO JE S TRAVNJAKOM?

11. S dolaskom proljeća valja polako pripremati i travnjak za sezonu. Razmislite o uređenju rubova travnjaka, koji će dati uredan izgled, ali i olakšati kasnije održavanje.

image
Markus Spiske, UNSPLASH

OSTALI POSLOVI NA OKUĆNICI

12. Orežite listopadne živice prije nego što se ptice počnu gnijezditi u njima. Puzavce poput bršljana sad slobodno orežite ako smetaju prozorima, olucima ili površinama krova.

13. Idealno je vrijeme za okretanje kompostne hrpe, a ako u kompost dodajete orezane grane voćaka i živice, usitnite ih kako bi se što brže razgradile. Ako vam kompostarnik narušava sliku vrta, razmislite o sadnji neke od penjačica poput klematisa ili dragoljuba tik uz njega. Vrlo će brzo od neugledne slike stvoriti zelenilo puno cvjetova.

14. Prazne glinene posude operite vrućom vodom i blagim deterdžentom te time uklonite prljavštinu i moguće bolesti.

15. Zbog prevrtljivog vremena veljača zna biti vrlo hladan mjesec, pa prema potrebi sjemenkama napunite hranilice za ptice, a one će vam zauzvrat vrt čuvati od štetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:12