SPAS

Stavite karton u vrt i samo gledajte što se događa: Nećete vjerovati, ali korov rješava u trenu

 MARSBARS/GETTY IMAGES

Početak jeseni pravo je vrijeme da primijenite savjete iskusnih vrtlara i pripremite gredice s cvijećem i povrćem za sljedeću sezonu.

Ova metoda za pripremu vrtnih gredica se radi u jesen ili zimi. To je jeftin način za stvaranje sterilne gredice spremne za sadnju cvjetnjaka ili povrtnjaka. Ova metoda izvrsno funkcionira za postojeće ili nove vrtne gredice kako bi se poboljšala struktura vašeg tla i smanjio rast korova, piše rootsandrefuge.

Koraci koje treba poduzeti prije pripreme vrtne gredice

Ako ste novi u vrtlarstvu, može biti primamljivo odmah započeti sa sadnjom. Međutim, važno je prvo sve istražiti i naučiti o sezonama rasta, zonama, nabavi sjemena te što i koliko saditi.

Je li priprema vrtne gredice s kartonom dobra za tlo?

Vrtni prostori su idealni kada su očišćeni od svega što raste kako bi se eliminiralo natjecanje s drugim biljkama. Priprema vrtne gredice s kartonom čini idealno okruženje za biljke koje namjeravate uzgajati.

Karton hvata toplinu i zadržava vlagu u tlu te tjera svako postojeće sjeme da klija. U isto vrijeme, karton blokira bilo kakvo svjetlo za proklijale sjemenke uzrokujući njihovu smrt. Ovo stvara sterilno okruženje za sadnju.

Proklijale sjemenke koje se raspadaju vraćaju organsku tvar u tlo, a kako se karton raspada, dodaje i strukturu. Posljedično, tlo se ujedno poboljšava.

image
JONAS RöNNBRO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

KARTON VS FOLIJA

Folije za silažu su velika plastična pokrivala koja blokiraju sunčevu svjetlost. Crna boja dodaje dodatnu prednost jer upija više topline ubrzavajući proces klijanja sjemena.

Silažne folije sprječavaju korov i obično stvaraju sterilnu podlogu za oko 3 tjedna po vrućem vremenu, ali može potrajati i do 6 tjedana po hladnijem vremenu. Oduzimaju nešto manje vremena, a koristiti ih možete u vrtu ili drugim velikim prostorima kada nemate dovoljno kartona za pokriti.

Glavna mana silažnih folija je trošak. Osim toga, silažne folije potrebno je ukloniti prije sadnje, a potrebno im je i mjesto za skladištenje.

Naizmjenična priprema vrtne gredice za sadnju s kartonom općenito je besplatna (pod pretpostavkom da imate onoliko kutija koliko je potrebno), ne treba ih uklanjati prije sadnje i ne zahtijeva skladištenje izvan sezone.

image
TONI JARDON/GETTY IMAGES

POTREBAN MATERIJAL

Karton – najbolji je obični smeđi karton. Izbjegavajte korištenje jako tiskanog ili premazanog kartona (s glatkom površinom). Skinite sve trake ili naljepnice i slomite karton. Preporučujemo da skupljate kutije od dostavljača, od susjeda koji su se nedavno preselili ili potražite od lokalnih trgovina namještaja, uređaja ili prehrambenih proizvoda njihov otpadni karton.

Vrtno crijevo – Ovo je najučinkovitiji način za ovlaživanje kartona, ali dobro će poslužiti i kanta za zalijevanje ili kante s vodom.

Vrtna lopata – Traktor se preporučuje za velike vrtove, ali ručni alat za manje prostore savršeno funkcionira.

Zemlja i kompost – možete naizmjenično ukloniti karton nakon što sve sjemenke izumru. Međutim, dok okrećete tlo, to će potencijalno obraditi svako sjeme koje je bilo dublje u tlu, iznijeti ga na površinu i omogućiti mu da proklija. Iz tog razloga koristite metodu no-till vrtlarstva koja gradi vaše tlo na početnom sloju kartona. Trebat će vam 15 - 20 cm zemlje i komposta da prekrijete karton.

Stručni savjet: Kako biste maksimalno iskoristili svoj bogati kompost, koncentrirajte ga na područjima gdje namjeravate saditi, a staze ispunite zemljom, malčem, šljunkom ili što god vam je pri ruci.

KORACI ZA PRIPREMU VRTNE GREDICE S KARTONOM

Pokrijte cijelu vrtnu površinu kartonom tako da se rubovi preklapaju i da korov i trava ne mogu rasti između kartona. Ako ne stavljate zemlju odmah, opteretite karton nečim teškim poput dasaka ili kamenja da ostane na mjestu. Kada slijedite ovu metodu opteretite karton kako ga vjetar ne bi otpuhao, pričekajte najmanje 6-8 tjedana, uklonite karton i obradite/posadite sjeme kao i obično.

Ako planirate sadnju sjemena slijedite korake u nastavku.

  1. S pomoću vrtnog crijeva potpuno natopite karton vodom. Zalijevanjem kartona započinje proces razgradnje. U idealnom slučaju, na njega ćete isti dan staviti zemlju. Ako to ne možete učiniti, zalijevajte karton svaki dan dok ne budete spremni za sipanje zemlje.
  2. Vrtnom lopatom dodajte debeli sloj komposta (oko 15 - 20 cm) na vrh kartona. Dobro je odrediti gdje će biti redovi i staze u vrtu tako da kompost dodajete samo u područja za sadnju kako bi izbjegli njegovo rasipanje na stazama. Ako želite uštedjeti, sada je dobro vrijeme da je i zaobiđete.
  3. Priprema tla sa slojem malča dodatni je korak za dobru mjeru. Dodavanje sloja malča trebalo bi spriječiti rast sjemenki koje bi mogle biti u tlu i kompostu.
  4. Nastavite zalijevati sljedećih nekoliko tjedana kako biste pomogli da se sve nastavi raspadati.
  5. Za samo nekoliko tjedana trebali biste moći kopati ravno kroz karton kako biste počeli saditi. Na kraju će se karton raspasti i postati velika organska tvar u vašem tlu.
image
BGWALKER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ČESTA PITANJA

Kada trebam staviti karton u vrt?

Idealno vrijeme za pripremu gredice je najmanje 6-8 tjedana prije sadnje. Međutim, što dulje karton, kompost i malč imaju priliku da se razgrade, to ćete imati bolje rezultate. Zbog toga je ovaj proces idealno započeti odmah nakon jesenske berbe.

Pokrivanje vašeg vrta zemljom ili malčem zapravo može pomoći u zaštiti vašeg vrta i tijekom zimskih mjeseci.

Koliko je potrebno kartonu da se razgradi u vrtu?

Ako se ne zanemari dodavanje zemlje i zalijevanje, možete očekivati ​​da će se karton početi razgrađivati ​​u roku od nekoliko tjedana.

Hoće li korijenje rasti kroz karton?

Da! Za razliku od silažnih folija, karton se razgrađuje u tlo što ga čini savršenim elementom za korištenje u metodi no-till.

Je li karton dobar za podignute vrtne gredice?

Budući da se pristup no-till gradi prema gore, priprema vrtne gredice s kartonom izvrsno funkcionira u podignutim gredicama. Isti se koraci mogu primijeniti kada prvi put započnete s podignutim gredicama, kao i kada ponovno sadite iz godine u godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 17:58