DIVNO

Staklenik kakav još niste vidjeli! Staklene latice se otvaraju prema suncu

 Heatherwick Studio
Inovativna struktura koristi hidraulički mehanizam koji omogućuje otvaranje za samo četiri minute

Kombinirajući funkciju i formu, Heatherwick Studio stvorio je zadivljujuću kinetičku strukturu u Woolbeding Gardensu u Velikoj Britaniji. Smješten na povijesnom imanju u Sussexu, Glasshouse je struktura od stakla i aluminija koja se razvija u krunu. Ovaj prekrasan spoj umjetnosti, arhitekture i inženjerstva inspiriran je viktorijanskim terarijima i središnja je točka imanja koje odaje počast Putu svile.

image
Heatherwick Studio
image
Heatherwick Studio

Inovativna struktura koristi hidraulički mehanizam koji omogućuje otvaranje za samo četiri minute. Kada je zatvoren za hladnih dana, Glasshouse pruža utočište za zaštitu suptropskih biljaka. A u toplim danima, kada su latice otvorene, omogućuje biljkama provjetravanje i izlaganje suncu.

"Prolazite kroz ovaj očaravajuće lijep vrt i otkrivate objekt koji počinje poput dragulja, a završava poput krune, dok se Glasshouse polako razvija - kaže arhitekt Thomas Heatherwick.

image
Heatherwick Studio
image
Heatherwick Studio
image
Heatherwick Studio

"Mislim da to također govori o našoj potrebi da nastavimo stvarati na temeljima nevjerojatne prošlosti. Utkati suvremene izume u tkivo povijesnih okruženja." - dodaje.

Staklenik zauzima središnje mjesto na imanju iz 18. stoljeća, koje je sada u vlasništvu Nacionalne zaklade, dodajući dašak modernosti dok se uklapa u povijesni okoliš. Staklenik okružuje vrt prožet poviješću. Vrt Puta svile počast je drevnom trgovačkom putu između Azije i Europe. Više od 300 vrsta biljaka iz 12 regija ispunjava vrt kako bi ispričale priču o ovoj važnoj trgovačkoj ruti.

image
Heatherwick Studio
image
Heatherwick Studio
image
Heatherwick Studio
image
Heatherwick Studio

U stakleniku se nalazi i rijedak primjerak biljke Aralia Vietnamensis, koja je porijeklom iz jugozapadne Kine, kao i magnolije i banana. U vrt su uključene i sada poznate vrste koje su prvi put uvedene u Britaniju zahvaljujući Putu svile. To uključuje ružmarin, komorač i lavandu među ostalim vrstama.

"Vrtovi i parkovi Nacionalne zaklade isto toliko govore o budućnosti koliko i o prošlosti," dijeli Andy Jasper, voditelj vrtova i parkova za Nacionalnu zakladu. "Nevjerojatni staklenik Heatherwick u novom vrtu Puta svile fantastičan je primjer ovoga – prekrasan podsjetnik na povijesno hortikulturno nasljeđe s kojim smo svi danas toliko povezani u našim vrtovima, a istodobno predstavlja simboličan podsjetnik na našu predanost i vjeru u sutra."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:01