NE BIRA USJEVE

Smrdljivi martin izrazito je štetan za sve vrste usjeva. Sad reagirajte kako biste zaštitili urod

 MARCOULIANA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Invazivne stjenice (Smrdljivi martin) oštećuju cijelu biljku, a najveće štete prave na plodovima. Sada je vrijeme da reagirate.

Zaštita usjeva od invazivnih stjenica

Smrdljivi martin nije samo problem kad uđe u naš dom, ova stjenica ne bira usjeve i lako šteti raznim vrstama biljaka od breskvi, nektarina, jabuka, dunja, krušaka, trešanja, malina i vinove loze kao i u usjevima krumpira, kupusa i dr.

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i ličinke koje sisaju biljne sokove iz svih nadzemnih dijelova biljaka, a najveće štete nastaju u plodonošenju gdje dolazi do oštećenja plodova. U toku je migracija odraslih jedinki prezimljujuće generacije u poljoprivredne usjeve i zasade, prenosi Agrosvijet.

Spriječite polaganje jaja

Sada je veoma važno utvrditi njihovo prisustvo u vrtu i prije polaganja jaja provesti mjere suzbijanja. Vrtlarima se preporučuju pregledati usjeve u potrazi za invazivnim stjenicama.

Ukoliko se uoči njihovo prisustvo, s ciljem sprječavanja polaganja jaja i daljeg razvoja stjenica, preporučuje sr primjena insekticida iz grupe piretroida na bazi aktivnih materija cipermetrin ili deltametrin.

Smrdljivi martin nije izbirljiv

Ima ga u usjevima paprike, rajčica, krumpira, soje, kukuruza i u zasadima voća i vinove loze. Štete pričinjavaju ličinke i odrasle jedinke koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Na plodovima rajčice i paprike, na mjestima ishrane dolazi do diskoloracija na kožici te plodovi dobivaju gorak ukus.

Ova stjenica polaže jaja na naličje listova u gomilicama. Svježe položena jaja su bijele boje, a s razvojem dobivaju crvenkastu nijansu. Mlade ličinke se ne hrane, dok u kasnijim fazama razvoja ubacuju svoju sisaljku u tkivo biljke i ispuštaju toksine. Takvi plodovi nisu za upotrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:18