Prema simbolima

Sjetveni kalendar - kako funkcionira? Naučite vrtlariti prema metodi koja prati kretanje Mjeseca

Unsplash
 Mark Tegethoff
Naučite uspješno vrtlariti prema biodinamičkoj metodi koja prati kretanje Mjeseca, a nju je utemeljila gđa Maria Thun

Mnogi se vrtlari u uzgoju biljaka oslanjaju na biodinamičku metodu koja pati kretanje mjeseca. Njegov utjecaj na rast i razvoj biljaka nije znanstveno ispitan, ali vrtlari vjeruju da je upravo mjesec taj koji utječe na rast njihovih usjeva. Naša suradnica Marija Martinović, koja vodi stranicu www.maricavrtlarica.com, ističe da prema ovom kalendaru možemo razlikovati biljke razvrstane u četiri skupine i dane koji su obilježeni za svaku biljku zasebno, a odnose se na radove vezane uz tu skupinu biljaka.

Prema simbolima označenima na kalendaru, ističe Marija Martinović, valja prilagoditi radove koji se odnose na sjetvu, sadnju, održavanje i berbu. Kako biste se i sami uvjerili u djelovanje mjesečevih mijena isprobajte neke od ovih savjeta: luk i cikla slabije podnose skladištenje ako su posijani u dane lista, želimo li da trava raste brzo i gusto kosimo je u dane lista, međutim, želimo li se manje opterećivati košnjom, onda je kosimo u dane cvijeta, dani ploda povoljni su za izradu mliječnih prerađevina, kiselog zelja i drugog povrća te za pečenje kruha, jagode su ukusnije i duže ostaju svježe ako se beru u dane cvijeta, grašak se sije u vrijeme silaznog mjeseca da bi bio zdrav, grah se sadi u vrijeme uzlaznog mjeseca, krumpir se sadi u vrijeme silaznog mjeseca jer se tako tjera u zemlju, u protivnom se pretvara u zelenilo, zelje se sadi u vrijeme uzlaznog mjeseca kako bi dobro rodilo, jabuke se sade kada je mladi mjesec, rezidba se obavlja u dane uzlaznog Mjeseca jer tako biljke brže narastu, ruže koje cvatu do kasne jeseni orezuju se u travnju za vrijeme punog mjeseca, presađujemo li u vrijeme silaznog Mjeseca, dolazi do boljeg i snažnijeg rasta korijena, za vrijeme uzlaznog Mjeseca snaga rasta biljke usredotočuje se na gornje dijelove, vrijeme silaznog mjeseca pogodno je za gnojenje travnjaka i sjetvu mahunarki...

image
Simboli

BILJKE MOŽEMO RAZVRSTATI U:

1. biljke korijena - u ovu skupinu ubrajaju se sve vrste korjenastih biljaka, gomolji i lukovice (celer, repa, mrkva, pastrnjak, rotkvica, rotkva, crna rotkva, cikla, peršin korjenaš, krumpir, luk, češnjak)

2. biljke cvijeta - u ovu skupinu ubrajamo sve biljke koje uzgajamo radi cvijeta (cvijeće, lukovičasto cvijeće, ljekovite biljke, brokula)

3. biljke ploda - u ovoj skupini nalazi se sve plodovito voće i povrće (rajčica, paprika, mahunarke, tikvenjače, žitarice, jagode, bobičasto voće…)

4. biljke lista - u ovu skupinu ubraja se većina kupusnjača i lisnatog povrća (kupusnjače, salate, matovilac, endivija, cikorija, špinat, blitva, peršin liščar, trava…) te većina začinskog bilja (ono bez eteričnih ulja)

image
Marija Martinović

Prema simbolima označenima na kalendaru valja prilagoditi radove koji se odnose na sjetvu, sadnju, održavanje i berbu.

KAKO BISTE SE I SAMI UVJERILI U DJELOVANJE MJESEČEVIH MIJENA ISPROBAJTE NEKE OD OVIH SAVJETA:

  • luk i cikla slabije podnose skladištenje ako su posijani u dane lista
  • želimo li da trava raste brzo i gusto kosimo je u dane lista, međutim želimo li se manje opterećivati košnjom onda je kosimo u dane cvijeta
  • dani ploda povoljni su za izradu mliječnih prerađevina, kiselog zelja i drugog povrća, te za pečenje kruha
  • jagode su ukusnije i duže ostaju svježe ako se beru u dane cvijeta
  • grašak se sije u vrijeme silaznog mjeseca da bi bio pun i zdrav
  • grah se sadi u vrijeme uzlaznog mjeseca
  • krumpir se sadi u vrijeme silaznog mjeseca jer tako tjera u zemlju, u protivnom se pretvara u zelenilo
  • zelje se sadi u vrijeme uzlaznog mjeseca kako bi dobro rodilo
  • jabuke se sade kada je mladi mjesec
  • rezidba se obavlja u dane uzlaznog Mjeseca jer tako biljke brže narastu
  • ruže koje cvatu do kasne jeseni orezuju se u travnju za vrijeme punog mjeseca
  • presađujemo li u vrijeme silaznog Mjeseca, dolazi do boljeg i snažnijeg rasta korijena, što pospješuje samo presađivanje
  • za vrijeme uzlaznog Mjeseca snaga rasta biljke usredotočuje se na gornje dijelove
  • vrijeme silaznog mjeseca pogodno je za gnojenje travnjaka, te za sjetvu mahunarki za zelenu gnojidbu
  • reznice se trebaju što prije ukorijeniti pa se stavljaju u vodu ili zemlju u dane silaznog Mjeseca, ali tada treba pripaziti na tip biljke (list, plod, cvijet).
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 19:17