Naša suradnica, poznata gastro novinarka Mateja Domitrović, tumači što sve u slobodno vrijeme možete smućkati u moru sezonskog voća i povrća koje mami iz vrta i s tržnica te si na taj način eventualno popraviti loš dan na poslu, naprosto se rashladiti ili uživati uz ukusno piće s prijateljima. Donosimo i jednostavno i brze recepte za najbolje ljetne koktele!
Jagode i šampanjac! Što se mene tiče, jagode uvijek, a ponekad i nešto pjenušavo. Kako kaže sommelierka Jelena Šimić Valentić iz zagrebačkog wine bara Pupitres, dan bi bio puno ljepši kad bismo ga započeli s čašom šampanjca ili pjenušca. Zato je kombinacija mjehurića i tog mirisnog i ne preslatkog voća prilično neodoljiva. Pa kad sam već krenula s tekućim stvarima, nastavit ću s prijedlozima recepata jagoda u čaši. Jagode su stvorene za koktele, u kombinaciji s proseccom ili pjenušcem, bez ikakvih ekstra dodataka, možda samo mente ili melise, čak i timijana. Nadalje, jagode, votka, s mjehurićima ili bez njih u vidu prosecca, mineralne ili soda-vode, te začini, poput bosiljka, pun je pogodak za početak ljetnog ručka ili večere. Ili kombinacija ruma, likera od jagoda i meda, ili gina, svježih jagoda i limunade, a i aperola s rose vinom i svježim jagodama ili sladoledom od jagoda.
A tek mohito, sangria ili margarita s jagodama. Od jagoda se može raditi sok, sirup, liker, a od njihova lišća kuha se čaj koji je izvrstan za ublažavanje i liječenje probavnih smetnji, prehlade te posebice upale grla. Za izradu osvježavajućeg soka od jagoda koji je idealan za proljetne i ljetne dane trebaju vam 2 šalice jagoda, 7 šalica vode, 2 šalice limunova soka, oko pola šalice šećera (slatkoću dozirajte po vlastitom ukusu) i po želji svježe jagode, tanko narezan limun i listići mente ili melise. Jagode izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom s jednom šalicom vode. Ostatak vode prokuhajte sa šećerom i ostavite da se malo prohladi pa pomiješajte s pireom od jagoda i limunovim sokom. Rashladite i poslužite sa svježe narezanim voćem i mirisnim začinskim listovima. Ovo voće pripada porodici ruža (Rosacea), nije ga teško uzgojiti, a uspijeva bez problema i u teglama na balkonima i terasama. A ako se odlučite na jagode mjesečarke, plodova će biti od lipnja do prvih mrazova, dakle u njima se može uživati do kasne jeseni. Jagode sadrže puno vode (60%), šećera (12%), vitamina C, čak više od naranče, te vitamina A. Ta su dva vitamina antioksidansi koji usporavaju starenje, njeguju kožu te ubrzavaju cirkulaciju, zbog čega jagode pomažu u borbi protiv velikog neprijatelja žena - celulita.
Imaju i jako protuupalno i antibakterijsko djelovanje pa se koriste i za snižavanje temperature i ostalih upalnih procesa uzrokovanih virozama i gripom. Mnogo čuda rade te male crvene bobice, a kako dolazi ljeto, za preporuku su svima koji žele biti u formi jer pomažu pri mršavljenju ubrzavajući metabolizam i smanjujući apetit, a imaju vrlo malo kalorija. Mogu se koristiti u svim mogućim verzijama slastica, od torti, kolača, sladoleda, krema, a čak se i suše pa se takve mogu dodati u razne kekse i suhe kolače. No osim svih mogućih slatkih verzija, i u slanima imaju zanimljivu ulogu. Napravite klasičnu focacciu s jagodama, krupnom soli, lukom, mekim kozjim ili kravljim sirom, malo papra, ružmarinom ili bosiljkom. Ili pripremite salatu s bulgurom ili kvinojom, jagodama, feta sirom, orasima, limunom, začinima. A odlična je i salata s jagodama, špinatom, prženim bademima ili pinjolima.
Poslužite svježe jagode s grilanim šparogama i samo sve pokapajte maslinovim uljem i kremom aceta balsamica. Ne može jednostavnije, ukusno je i impresivno na tanjuru. Napravite malo drukčiji sendvič u koji uz povrće i lisnatu salatu poput rikule dodajte jagode, zamotajte ih u tortilje s piletinom ili lososom uz povrće i umak od jogurta. U jutarnji tost stavite avokado, sir i jagode, dosta papra ili čak malo čilija, pripremite rižoto s jagodama, pizzu…
Ja se spremam probati salatu s jagodama i keljom, uz dodatak orašastih plodova i s preljevom od senfa, octa, maslinjaka i meda. A što se tiče slatkog, pustite mašti na volju. Meni su pak najdraže svježe jagode bez ikakvih dodataka. Samo fino rashlađene, eventualno poslužene sa šlagom. Ili ubačene u najobičniji žuti biskvit, bez ikakve kreme ili čokolade. Dakle, jagode u čokoladi - da, jagode u šećeru - da, jagode u pudingu, kremama, mousseu, sa sirom - veliko da. A najbolje su one spomenute na samom početku, sa šampanjcem!
Ako želite jesti malo drugačiju hranu, isprobajte salatu s jagodama, špinatom, prženim bademima ili pinjolima. To je zdrava, fina i lagana opcija za ručak ili večeru
SKUTA S JAGODAMA
• Jagode • kravlja ili ovčja skuta • aceto balsamico u kremi • maslinovo ulje • sol, papar
Skutu poslužiti s jagodama, preliveno maslinovim uljem i acetom. Posoliti i popapriti.
TORTA S JAGODAMA I KREMOM OD VANILIJE
Za biskvit: • 300 g brašna • 15 dag šećera
• 3 jaja • 1 dl mlijeka • 1 dl ulja • 1 vanilin
šećer • ½ praška za pecivo (ako radite u
velikom kalupu za torte, onda cijeli prašak za pecivo) • korica limuna
Za kremu: • 0,5 l mlijeka • 1 mahuna vanilije ili 1 vrećica burbon vanilije • 50 g šećera • 3 žlice brašna • 100 g maslaca
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Izraditi žumanjke sa šećerom, dodati vanilin šećer, sol, pa ulje i mlijeko te pomalo brašno i prašak za pecivo. Ubaciti limunovu koricu pa na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Izliti u kalup i peći na 180 stupnjeva oko 25-30 minuta. Zakuhati mlijeko s vanilijom, pa mu dodati šećer i brašno koje se prethodno razmuti s malo mlijeka. Kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne pa maknuti s vatre i dodati maslac, promiješati da se dobije glatka krema. Ohlađeni biskvit prerezati, namazati kremom, poslagati jagode i tako redom dok se ne potroše sastojci.
TART S MASCARPONEOM I JAGODAMA
Za podlogu: • 150 g digestive ili petit keksa
• 150 g mljevenih badema • 100 g otopljenog maslaca
Za kremu: • 500 g sira mascarponea
• šećer u prahu (dozirajte slatkoću po
vlastitom ukusu) • 125 ml slatkog vrhnja
• limunov sok ili korica
Usitnite kekse, pomiješajte s bademima i otopljenim maslacem pa rasporedite u kalup. Mascarpone izradite sa šećerom, limunom i tučenim vrhnjem. Umiješajte nasjeckane svježe jagode, a možete i pire od jagoda. Rasporedite po podlozi i ukrasite svježim jagodama.
TORTILJE S PILETINOM I JAGODAMA
• 4 mini tortilje • 300 g pečenih pilećih prsa • zelena salata (iceberg ili kristal)
• špinat • cherry rajčice • jagode • sol
• kajenski papar • maslinovo ulje • grčki jogurt • limun • crni sezam
Narezati sve povrće, pomiješati s piletinom i jagodama, začiniti i napuniti tortilje. Preliti umakom od jogurta, limuna i sezama.
Foto: Berislava Picek/Hanza Media
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....