KOLEKTIV ZALJUBLJEN U ZEMLJU

Šest mladih autorica pod zajedničkim nazivom Ljubavnice

 CROPIX
Izradile su plakate za projekt “Sjeme za budućnost”

Na hrvatskoj umjetničkoj i znanstvenoj sceni posljednjih su godina zasjale one - Ljubavnice! Tim je to od šest mladih autorica u sastavu Tamara Bilankov, Hrvoslava Brkušić, Stella Leboš, Luana Lojić, Ivana Pipal i Ana Vuzdarić. Djevojke djeluju kao umjetnička organizacija i njihov je rad fokusiran na interdisciplinarnom spajanju znanosti i umjetnosti prema širenju percepcije, no nas su zainteresirale zbog svojih aktivnosti vezanih uz promociju i podršku “zelenih” aktivnosti. Točnije, svojim medijskim prisustvom Ljubavnice upućuju na važnost razmjene sjemena u cilju očuvanja tradicijskih sorti.

U suradnji sa ZMAG-om izradile su tako, među ostalim, prigodni plakat koji je predstavljao projekt “Sjeme za budućnost”.

- Vjerujemo u moć prirodnih resursa i obnovljivih izvora energije. Kroz naše projekte, izlaganja i suradnje volimo se i želimo posvećivati temi samoodrživosti - govore nam mlade autorice, dodajući kako im je planet Zemlja jedan od najvećih uzora i inspiracija za rad.

Upitali smo djevojke i ono što nas je od samog početka zanimalo - kako je nastalo neobično ime njihova kolektiva. Ne očekujući da ih naziv povezuje s prirodom, odgovor nas je i više nego iznenadio:

- Za izlaganje u Galeriji SC 2013. godine odabrale smo zajedničku temu iz područja SF-a jer nas sve zanima znanstvena fantastika, a za ime izložbe inspirirala nas je priča kako su Galileu Jupiterovi mjeseci Io, Europa, Ganimed i Kalisto bili nebeske ljubavnice. Ime smo zadržale jer su nas zaintrigirale intenzivne reakcije na taj pojam - s osmijehom zaključuju simpatične “Ljubavnice”. Više o izložbama i radu kolektiva pronađite na Facebook stranici Ljubavnice.

AKTIVIZAM svojim medijskim prisutnošću Ljubavnice upućuju na važnost razmjene sjemena u cilju očuvanja tradicijskih sorti. U suradnji sa ZMAG-om izradile su tako, među ostalim, prigodni plakat koji je predstavljao projekt “Sjeme za budućnost”

Foto: Goran Mehkek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:43