Ništa komplicirano

Sadnja grmova, ruža, voćaka i stabala u malom gradskom vrtu, ali za početnike

 PAUL BRADBURY/GETTY IMAGES
Prilikom kupnje sadnica ruže važno je u specijaliziranim vrtlarijama te priznatim rasadnicima izabrati one s istaknutim imenom sorte

Pritom se pruža niz mogućnosti kupnje. Možemo tako kupiti sadnice golog korijena koje se sade odmah nakon kupnje da im se korijenje ne bi isušilo. Ili, kontejnerske sadnice koje se nalaze u plastičnim loncima, a mogu se saditi od proljeća do jeseni. Na raspolaganju su nam i balirane sadnice čiji su korijeni od isušivanja zaštićeni zemljom. Pri kupnji ruža u plastičnim vrećicama treba biti oprezan jer korijenje je često nedovoljno zaštićeno i isušeno.

image
PAUL BRADBURY/GETTY IMAGES

Prije sadnje potražimo prikladno mjesto. Pritom treba imati na umu da ruže vole sunce te rahla, humusna i prozračna tla. Prilikom kopanja jame vodite računa da bude dovoljno prostrana da u nju komotno stane korijen. Ako je tlo lošije kvalitete, treba iskopati veću jamu kako bi se oko sadnice dodalo što više kvalitetne zemlje. Jama mora biti toliko duboka da mjesto cijepljenja bude pokriveno slojem zemlje debelim pet centimetara.

image
SHUTTERSTOCK

RASPORED TRAJNICA

U mali gradski vrt posadite stablo koje sporije raste i ne naraste veliko.

Kod sadnje sadnica golog korijena vodite brigu o tome da prije sadnje nekoliko sati budu potopljene u vodi kako bi korijenje upilo što više vode. Zatim korijen prikratite za trećinu ukupne duljine, a nadzemne izdanke na dvadesetak centimetara. Na baliranim i kontejnerskim sadnicama korijenje se ne prikraćuje.

Pripremljena sadnica zatim se stavi u sredinu jame, korijen se raširi i pokrije zemljom. Nakon toga zemlja se ugazi, čime se pospješuje kontakt između korijenja i tla pa olakšavamo ukorjenjivanje. Nakon sadnje, sadnice treba obilno zaliti.

Kad je riječ o uređivanju gredice s trajnicama, priprema tla je najvažniji korak. Imajte na umu da tlo treba biti rahlo i očišćeno od korova.

Stoga tlo treba prekopati na dubinu jedne lopate i obogatiti kompostom ili kvalitetnom zemljom. Na tako pripremljenoj gredici rasporedite trajnice u skupine jer će tako više doći do izražaja.

image
PIETREK, SIBYLLE/LIVING4MEDIA

Također, pokušajte ih rasporediti tako da cvjetaju u različitim vremenskim razdobljima, jedna za drugom kako biste u cvjetnoj raskoši uživali tijekom cijele godine. Sadnice ne treba saditi preblizu jer će im nakon kratkog vremena postati pretijesno. Sadite od straga prema naprijed. Vrtlarskom lopaticom iskopajte dovoljno prostranu jamu da u nju stane korijen. Nakon sadnje utisnite zemlju oko biljaka i obilno zalijte.

Drveće i grmlje ukras su vrta tijekom cijele godine pa prilikom sadnje prije svega vodite računa da izaberete mjesto na kojem će imati dovoljno prostora za rast.

image
BAUER SYNDICATION/LIVING4MEDIA

Sadnice stabala ne smijete saditi jedne blizu druge niti je poželjno da one oduzimaju svjetlo niskom bilju.

Stoga se u rasadniku morate dobro raspitati koliko će sadnica drveta, koje želite posaditi, narasti te koju će širinu postići. Ako imate mali gradski vrt, a želite u njemu posaditi drvo, izaberite neko sporijeg rasta koje u konačnici neće narasti visoko.

Primjerice, japanski javor, klerodendron i kuglasti bagrem savršen su odabir.

image
Berislava Picek/ CROPIX

POTPORNJI ZA STABLA

Kod sadnica stabala valja paziti i na to da deblo bude uspravno, ravno i bez oštećenja, krošnja simetrična, a korijenska gruda okrugla, čvrsta i dobra razgranatog korijenskog sustava. Jama mora biti dvostruko veća od korijenske grude. Tlo se prorahli, a u jamu doda humus. Prije sadnje, biljka golog korijena obavezno se prikraćuje. Reže se oštećeni i pokoji predugi korijen. Zatim se dodaje zemlja, pri čemu se pazi da se ispune sve praznine između korijena. Kod sadnje drveća i pri zatrpavanju pazite da stablo bude uspravno, a uz njega stavljamo i drveni potporanj.

image
ALEKSANDARNAKIC/GETTY IMAGES

VOĆKE ZA MALI VRT

Kad je riječ o izboru grmlja, neovisno o veličini vašeg vrta možete posaditi forziciju, ljetni jorgovan, japansku dunju, pajasmin, dojciju, suručicu itd. jer grmlje uvijek možete prikratiti na veličinu koja vam odgovara.

U vašem vrtu svakako će se naći mjesta i za pokoju voćku. Sadimo ih tako da sjena njihovih krošanja ne šteti ostalom vrtnom bilju. U malom vrtu najbolje je posaditi breskvu, marelicu, te patuljaste sorte jabuka i krušaka.

Sadimo li voćku u rahlo tlo, dovoljno je da jama bude dva puta veća od korijena, a ako je tlo teže, neka bude tri do četiri puta veća kako bi korijenu bilo lakše razvijati se.

Uz stablo stavite i drveni potporanj koji će ga podupirati dok ne ojača.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Sadnja ruža golog korijena i iz kontejnera

Sadnica ruže golog korijena mora se prije sadnje namakati nekoliko sati. Kod sadnica golog korijena korijenje se prije sadnje prikrati za trećinu Ruže iz kontejnera mogu se saditiod proljeća do jeseni, samo traže sunce i dobro tlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:53