BOGAT KALCIJEM

Prestanite ga bacati u smeće – ovaj uobičajeni otpad možete pretvoriti u gnojivo za biljke

 @thejoyofplants.co.uk
Fino zdrobljene ljuske jaja predstavljaju organski izvor prehrane za vaše biljke, zbog čega su tako dobar sastojak komposta

Održavanje zdravlja sobnih biljaka nije uvijek lako, posebno tijekom zimskih mjeseci. Bez obzira kamo ih premjestili ili koliko ih zalijevali, ponekad jednostavno neće oživjeti. Gnojivo je jedan od najboljih načina za poticanje rasta tijekom hladnijih godišnjih doba, ali što ako vam kažemo da umjesto da ga kupujete, možete napraviti vlastito od nečega što ste vjerojatno sve ovo vrijeme bacali u kantu za smeće...

image
Berislava Picek/Cropix

Da, dobro ste pročitali. Ljuske jajeta navodno su čudesan lijek za bezvoljne sobne biljke kojima je potrebno malo poticaja. Stavljanje zgnječenih ljuski jajeta u tlo daje kalcij za promicanje rasta stanica i donosi novi život vašim biljkama.

Postoji milijun i jedan kućni lijek za koji se tvrdi da liječi vaše biljke koje venu, od hranjenja sobnih biljaka vodom od tjestenine do šaptanja lišću, ali izgleda da su ljuske jajeta zapravo jedan od najboljih načina za gnojidbu sobnih biljaka prirodno. Fino zdrobljene ljuske jaja predstavljaju organski izvor prehrane za vaše biljke, zbog čega su tako dobar sastojak komposta.

Glavni razlog za to je što su ljuske jajeta bogate kalcijem. Kalcij je mineral koji je ključan za rast i razvoj biljaka. Zdrobljene ljuske jajeta mogu se koristiti kao dodatak tlu kako bi se pomoglo biljkama da dobiju kalcij koji im je potreban za razvoj, sprječavajući probleme poput truleži i drugih bolesti uzrokovanih nedostatkom kalcija.

Dakle, koji je najbolji način za korištenje ljuski jajeta za gnojidbu vaših biljaka? Nažalost, to nije tako jednostavno kao da samo bacite svoje napukle ljuske jajeta na zemlju dok na drugu stranu radite palačinke, ali sigurno nije ni komplicirana znanost.

Kako biste bili sigurni da maksimalno povećavate bioraspoloživost ljuski jaja, morat ćete ih osušiti i zatim samljeti u iznimno fini prah. Koristite ovaj prah štedljivo i dodajte nekoliko prstohvata kada je u pitanju zalijevanje vaših biljaka kako biste povećali razinu kalcija u tlu.

image
Berislava Picek/Cropix

Počnite sa skromnom količinom i postupno povećavajte prema potrebi, jer previše praha od ljuski jajeta može uzrokovati neravnotežu hranjivih tvari u zemlji. Također je važno temeljito očistiti i osušiti ljuske jajeta prije nego što ih zdrobite, jer sav preostali bjelanjak ili žumanjak mogu privući štetnike i dovesti do kontaminacije tla.

Budući da su ljuske jajeta izvor kalcija, biljke koje vole ovu hranjivu tvar najbolje će imati koristi od ovog trika, poput ruža i afričkih ljubičica. Monstera, filodendroni i druge biljke iz ove obitelji također posebno vole kalcij. Nedostatak kalcija u biljkama obično utječe na rast gdje lišće može biti malo izobličeno ili imati male točkice na površini.

Ako ste zabrinuti da biste svojim biljkama mogli učiniti više štete nego koristi s ovim DIY trikom za njegu biljaka, ne bojte se. Ljuske jajeta sigurne za korištenje na gotovo svim sobnim biljkama sve dok se postupno prihranjuju. Štedljivo koristite ljuske jajeta i pazite na bilo kakve znakove prehrambene neravnoteže u vašim biljkama, jer neke biljke mogu biti osjetljive na visoke razine kalcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:51