BILJKA KOJA NE TRAŽI MNOGO

Predivno drvo novca: kako ga uspješno uzgajati?

 Instagram/@julesxplants
Osim kao dekorativna biljka u tegli, drvo novca sasvim će dobro uspijevati i kao bonsai biljka. Pogledajte kako

Pachira aquatica, biljka poznata i kao drvo novca, ima reputaciju jedne od dekorativnih biljaka najjednostavnijih za uzgoj u zatvorenom prostoru. Biljka koja je prepoznatljiva po atraktivnim, ručno oblikovanim listovima koje podsjećaju na novčanice, savršena je i jedna od omiljenijih ukrasnih biljaka u mnogim domovima.

Jednostavno se prlagođava gotovo svim uvjetima u domu, a nije nimalo zahtjevna za održavanje i uzgoj. Iako u prirodnom okruženju ova tropska biljka može narasti i do jednog metra visine, u zatvorenom prostoru ipak je nešto manja, oko 30 centimetara. Osim kao dekorativna biljka u tegli, drvo novca sasvim će dobro uspijevati i kao bonsai biljka.

Ova biljka također je jedna od omiljenijih u feng shuiju, pa se još odavno vjeruje da drvo novca doslovno privlači financijsko bogatstvo. Isto tako, prema feng shuiju, loša je sreća držati ovu biljku u kupaonici jer bi se na taj način njezina pozitivna energija mogla 'potrošiti'. Bez obzira na to vjerujete li u isto ili ne, jedno je sigurno - ovo je uistinu biljka koja se savršeno uklapa u bilo koji ambijent.

Što se tiče samog uzgoja i održavanja, drvu novca potrebna je dovoljna količina prirodnog svjetla. Ipak, morate izbjegavati direktno izlaganje suncu. Najbolje mjesto za njegovo držanje jest svijetlo i toplo mjesto u domu gdje nema velike topline ili hladnoće.

Stablo novca ne treba previše zalijevati jer bi u protivnom njegovo lišće moglo postati smeđe te počelo opadati. Bilo bi idealno ovu biljku zalijevati svaka dva tjedna, u ljetnim danima nešto češće. Naime, sama količina vode ovisi o mnogo različitih faktora kao što su sobna temperatura, izloženost suncu te veličina posude u kojoj ju uzgajate.

Izvor: My Domaine.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 08:19