Ima lijeka

Poznati vrtlar Monty Don podijelio je jednostavan trik za pretvaranje zelenih rajčica u crvene u tren oka

 /SHUTTERSTOCK
Kako se bliži kraj vegetacijske sezone, možda će vam ostati malo rajčica koje još nisu zrele. Ali ne brinite, ove biljke nisu izgubljene

Zelene rajčice mogu sazrijevati u zatvorenom prostoru sve dok se drže na sobnoj temperaturi. Rajčice počinju proces sazrijevanja na stabljici i nastavljaju sazrijevati nakon što su ubrane jer proizvode plin koji se zove etilen. Plin etilen proizvodi mnogo voća i povrća (uključujući banane i avokado) i pomaže u procesu sazrijevanja. Zapravo, komercijalni uzgajivači rajčica obično beru dok su još nedovoljno zrele jer će zelene rajčice nastaviti sazrijevati tijekom transporta.

image
/SHUTTERSTOCK

Kada uzgajate i berete nedovoljno zrele rajčice koje ste sami uzgojili, tražite zelene plodove sa svjetlocrvenim mrljama na kraju cvata i rajčice koje su malo opuštene kada se stisnu.

Monty Don tvrdi da je sada vrijeme kada rajčice sazrijevaju. Međutim, ako ste otkrili da to nije slučaj s vašim rajčicama, stručnjak je podijelio način kako ih "sazreti" - a potrebna vam je samo banana.

“Rajčice najbolje sazrijevaju kada je temperatura između 26 i 30 stupnjeva, tako da je ovo ljeto bilo prevruće za mnoge od njih - posebno ako su rasle pod staklom, što je značilo da su mnoge ostale zelene mnogo dulje nego u hladnijem ljetu", objašnjava Monty.

image
/SHUTTERSTOCK

“Međutim, u rujnu vrućine prestaju i neizbježno svi ostajemo sa zelenim rajčicama koje nikada neće sazreti. Ali ako ih uberete, onda ih stavite u ladicu s bananom i one će sazreti i pocrvenjeti”, dodaje.

Zrele banane proizvode puno plina etilena i povećavaju vjerojatnost brzog dobivanja crvenih rajčica.

Još jedan način na koji možete pokušati sazreti svoje rajčice je korištenje prozračne posude. Nezrele rajčice stavite u plastičnu vrećicu s rupama, smeđu papirnatu vrećicu ili kartonsku kutiju na toplo mjesto daleko od propuha. Zatim pazite da rajčice čine jedan sloj i da nisu naslagane jedna na drugu. Redovito provjeravajte vrećicu i izvadite zrele rajčice čim ih pronađete kako biste izbjegli da postanu prezrele.

Ako ipak želite ostaviti svoje rajčice na stabljici da sazru, trebali bi ukloniti lišće s biljke kako bi osigurali da maksimalna moguća količina svjetlosti dopre do plodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 08:59