SEZONSKA HRANA IZ VRTA

Potočarka za bildanje imuniteta

Mateja Domitrović, gastro novinarka i zvijezda RTL-ova showa “Tri, dva, jedan - kuhaj!” otkriva sve o njoj omiljenoj nježnoj i krhkoj biljci jakih detoksikacijskih svojstva. Najvažnije, u kombinaciji s mnogim svakodnevnim jelima ova vrtna poslastica koja sada caruje tržnicama jednostavno je preukusna

Iako potočarka svojim izgledom govori da je riječ o nježnoj, krhkoj biljci s kojom treba isto tako nježno postupati, ona je ustvari snažno čudo koje spada u najljekovitije bilje svijeta. Ukratko, osnažuje organizam bildajući naš imunitet i dajući tijelu dodatnu energiju od glave do pete. I u tome joj nema puno ravnih. I Egipćani i Grci i Rimljani jako su je štovali, toliko da je bila u redovitoj prehrani i faraona i kraljeva i careva, ali i njihovih podanika, robova i vojnika, koji su je, htjeli ili ne htjeli, po naređenju morali jesti i piti njezin sok kako bi bili snažniji te kako bi samim time bolje radili i borili se.

Zagreb, 270515.
Na balkonu fotografkinje Berislave Picek, urednica iz Dobre hrane Mateja Domitrovic posadila je mali jestili povrtnjak i napravila nekoliko jela za druzenje na balkonu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

Potočarka ima jaka detoksikacijska svojstva, a znanstvenici neprestano naglašavaju njezinu nevjerojatnu učinkovitost u borbi protiv karcinoma. A tko bi na prvu rekao da su ti mali, obični zeleni listovi takve junačine! Sada je njezino vrijeme i ima je na tržnicama, naravno u manjoj mjeri od ostalih lisnatih salata, a razlog tome je možda slabo poznavanje te biljke koju bi neki mogli nazvati i dračom.

Ubacite je u smoothie, sokove i juhe, a odlično će prijati kao dodatak u varivima, pitama, tartovima, quichevima, sendvičima, pizzi...

Naime, potočarka raste na “divlje”, i to samo na najčišćim područjima uz potoke i rječice jer voli vlagu i može rasti samo u vodi bez prisutnosti zemlje. Naravno da se i uzgaja, no s obzirom na to da je njezino sjeme prilično skupo, skuplje od ostalih komercijalnih salata, možda je i to razlog što je rijetki uzgajaju. Ona caruje u zimsko i proljetno doba i najbolje ju je brati i jesti prije cvatnje, odnosno prije svibnja. Ubacite je u smoothije, sokove i juhe za početak dana (o, da, juhom je sjajno početi dan), skuhajte čaj od potočarke, dodajte je u variva, naravno umiješajte je na samom kraju kuhanja, u pite, quicheve, tartove, apsolutno sve kombinacije salata, u sendviče, na pizze… Da je Popaj jeo ovu vodenu kraljicu, bio bi još veća faca jer ona ima više željeza od špinata, a bogme i više vitamina C od limuna i naranče. Stoga se posvetite potočarki, dajte joj pažnje i ona će vam to višestruko vratiti.

Zagreb, 260118.
Zimska salata s potocarkom, narancom i avokadom pripremila ja Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

RECEPT ZA PET

Detoks salata s potočarkom

• dvije šake potočarke • 1 avokado
• 1 naranča • 1 žlica sezama • sol • rižin ocat
• sezamovo ulje

Zagreb, 260118.
Zimska salata s potocarkom, narancom i avokadom pripremila ja Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Potočarku operite i ocijedite. Kupite zreli avokado, što znači mekan jer tvrd avokado nije dobar.

Zagreb, 260118.
Zimska salata s potocarkom, narancom i avokadom pripremila ja Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Avokado ogulite, odstranite mu košticu i narežite ga na šnite. Naranči uklonite koru i bijelu ovojnicu, odnosno filetirajte je i narežite.

Zagreb, 260118.
Zimska salata s potocarkom, narancom i avokadom pripremila ja Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

U zdjelu stavite potočarku, avokado i naranču, sezam koji možete i tostirati na tavi, začinite solju, octom i uljem te nježno promiješajte. To je obrok sam za sebe, no odličan je prilog ribi, piletini ili puretini. Napucajte se energijom!

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:24