idemo tamo

Posjetite „Pollinator Park“: VR iskustvo koje podiže svijest o smanjenju biološke raznolikosti

 Vincent Callebaut Architectures
U svom projektu Pollinator Parka arhitekt Vincent Callebaut pokazuje kako arhitektura može pomoći u borbi za bolju budućnost

Najnoviji projekt arhitekta Vincenta Callebauta nije nešto što trenutno možete posjetiti u stvarnom svijetu. Takozvani Pollinator Park ili u slobodnom prijevodu Park oprašivača iskustvo je virtualne stvarnosti koje upozorava ljude na smanjenje biološke raznolikosti, posebno među oprašivačima poput pčela i kolibrića. Arhitekt zamišlja višu ekološku arhitekturu za rješavanje promjena koje je potrebno izvršiti ako se stopa izumiranja oprašivača nastavi na trenutnoj putanji. (Od 2020. godine stopa izumiranja ovih oprašivača je 100 do 1000 puta veća od očekivane.)

image
Vincent Callebaut Architectures

Europska komisija pozvala je Vincent Callebaut Architectures na stvaranje VR iskustva koje će potaknuti djelovanje oko smanjenja biološke raznolikosti. - U svom projektu Pollinator Parka arhitekt Vincent Callebaut pokazuje kako arhitektura može pomoći u borbi za bolju budućnost, integrirajući najbolje poljoprivredne, tehnološke i dizajnerske prakse za život u skladu s prirodom- kaže komisija.

image
Vincent Callebaut Architectures
image
Vincent Callebaut Architectures

Konceptualni park u velikoj je mjeri izrađen od drva i recikliranog materijala, vjeran misiji održivosti projekta. Ovi se materijali koriste u futurističkom kompleksu inspiriranom oblicima cvijeća. U središnjem dijelu Pollinator parka, oblik ženskog organa biljke koristi se kao obrazovni spiralni biodom, kao i platforma za promatranje koja gleda na virtualnu strukturu.

image
Vincent Callebaut Architectures

Veći dio zemljišta u projektu namijenjen je poljoprivredi jer masivne kupole dopuštaju puno sunčeve svjetlosti za život koji raste unutra. - Pod svojim futurističkim kupolama Pollinator park promiče plemenitu ulogu poljoprivredne struke - kaže Callebaut. - Pokazuje dobru praksu u očuvanju oprašivača na više razina: korištenje zemljišta, poljoprivredno, šumsko i urbano.

image
Vincent Callebaut Architectures

Premda Pollinator Park nije izgrađen projekt, druge zgrade koje je projektirao Vincent Callebaut Architectures imaju isti fokus na očuvanje okoliša i promicanje lokalne biološke raznolikosti. Neke od ovih projekata možete vidjeti na njegovoj stranici, poput tornja koji apsorbira ugljik u Taipeiju ili zgrade inspirirane stablima.

Svakako pogledajte i cijeli projekt virtualne stvarnosti Pollinator Parka na web stranici Europske komisije. Možete ga doživjeti na svom računalu ili putem VR opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:20