DOBRA IDEJA

Posadite planinsko cvijeće: Stvorite mali raj s biljkama iz svih krajeva svijeta

 Unsplash
Ove čude i divne biljke fantastičnih boja i mirisa mogu u vašem domu ili vrtu stvoriti jedan potpuno drugi svijet

Trendovi u vrtlarstvu stalno se izmjenjuju. Ipak, postoje nekada sveprisutni stilovi hortikulture stare škole koji su izašli iz mode da ih viđamo samo na požutjelim stranicama prašnjavih udžbenika. Posjeduju nešto ikoničko – ekvivalent su heklanim podlošcima i gotovo ih je nemoguće zamisliti ih osuvremenjene kako bi bili ponovo relevantni i praktični. Ipak, planinsko cvijeće doživljava opet svojih pet minuta.

image
Unsplash
image
Unsplash

Većina ovih biljaka izgubila je svoju popularnost još u 90-ima i može ih se uglavnom pronaći samo u botaničkim vrtovima ili nezanimljivim staklenicima, ali to je u potpunosti nepravedan odnos prema njima.

image
Unsplash

Ove čude i divne biljke fantastičnih boja i mirisa mogu u vašem domu ili vrtu stvoriti jedan potpuno drugi svijet i odvesti vas u neku novu zemlju mašte. Uzgoj planinskog cvijeća može doživjeti svoje preporod jednako tako kao što su ga doživjeli terarijumi zbog svoje sposobnosti da obuhvate osjećaj golemih, egzotičnih krajolika u maloj mjeri prikladnoj za one s ograničenim unutarnjim prostorom. Planinsko cvijeće također je idealno za stvaranje vaših vlastitih minijaturnih svjetova na otvorenom.

image
Unsplash

Čak i ako imate samo jednu veliku posudu ina balkonu, s ovim biljkama možete uživati satima u raju koji ste sami stvorili, s vrstama iz cijeloga svijeta. Osim što traže puno sunca i supstrat s brzom drenažom, većina ih je jednostavna za njegu. Ogromni staklenici u kojima su često smješteni služe da im ne bude vlažna zima, ali ako svoju posudu pod zaklon, to neće biti nešto o čemu morate brinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 05:53