Trik za pet

‘Pomladite‘ svoje stare ljubičice: trik s vrećicom je fantastičan i zaista djeluje

 /SHUTTERSTOCK

Ljubičica je simbol skromnosti, trajne ljubavi i - hrabrosti, jer se taj cvijet prvi ima hrabrosti suprotstaviti hladnoj zimi. U kršćanstvu simbolizira poniznost.

Mit o nastanku ljubičice priča je o tragičnoj ljubavi. Prema mitu, prve su ljubičice nastale iz krvi Atisa, kojeg je pogubila moćna božica Kibela. Prema legendi ta se božica zaljubila u prekrasnog mladića Atisa te ga je, kako bi ga obavezala na celibat, odabrala za svog svećenika. No, Atis se ipak zaljubio, i to u prelijepu kćer boga Sangarija. Kibela ga je kaznila smrću, a iz njegove krvi koja se prolila po zemlji nikli su cvjetovi, koji su svojom bojom podsjećali na zgrušane kapljice krvi.Afrička ljubičica koja ima nježne i svilenkaste cvjetove u bijeloj, ružičastoj, žutoj i ljubičastoj boji, spada među najpopularnije sobne biljke.

No, ako imate ljubičice koje su godinama trajale i zbog godina su počele kržljati, možete ih pomladiti. Bez problema. Proljetni mjeseci pravo su vrijeme za tako nešto.

TOP SAVJETI ZA NJEGU LJUBIČICA

Ljubičica ne voli ni previše ni premalo vode. Od proljeća do jeseni zalijevajte jednom tjedno, a ljeti dva do tri puta, najbolje preko podloge za posudu.

Kako bi bila bujnija i cvjetala veći dio godine, pri svakom drugom zalijevanju dodajte gnojivo za cvjetanje.

Ljubičice su "društvene biljke" pa više cvjetaju ako su "u društvu". Posude s ljubičicama neka budu grupirane u blizini izvora prirodnog svjetla, ali raspoređene tako da se listovi biljaka ne dodiruju – tako će bujnije cvjetati.

Uklonite prašinu s listova ljubičice mekom krpom ili pamučnom krpom.

Izvadite ljubičicu iz posude, skalpelom odrežite biljku iz korijena, uklonite suhe stabljike i suhe listove, pa skalpelom nježno ostružite deblo biljke.

U posudu nasipajte novu zemlju, u nju utisnite stabljiku ljubičice, lagano pritisnite supstrat i umjereno zalijevajte. Zatim stavite prozirnu vrećicu preko lonca i ostavite da stoji na umjerenom suncu. Za 3 do 4 tjedna biljka bi trebala dobiti novi korijen, prenosi najzena.rs.

Razmnožavanje listovima

Odrežite list ljubičice pod kutom od 45 stupnjeva. U lonac stavite zemlju i napunite je vodom koja je ocijedila, zatim napravite rupu u zemlji i u nju stavite pripremljeni list afričke ljubičice. Ako imate hormon rasta, prije nego spustite ljubičicu u zemlju, odrezani dio spustite u hormon rasta. Preko posude za cvijeće stavite prozirnu plastičnu vrećicu, pa posudu s cvijećem stavite na svijetlo i toplo mjesto koje nije na direktnom suncu. Biljku zalijevajte povremeno, tek kada primijetite da se površinski sloj zemlje osušio. Za zalijevanje uvijek koristite dreniranu vodu. Potreban je oko 21 dan da se ljubičica razvije iz lista. Ne uklanjajte vrećicu iz lonca dok se ne pojave listovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:04