NE MORATE NIŠTA RADITI

Pojavile su vam se sitne crne mušice na sobnim biljkama? Ne brinite, postoji jedno vrlo jednostavno rješenje

 SHUTTERSTOCK

Izgleda da se svi vlasnici sobnih biljaka s ovim problemom susretnu barem jednom godišnje, a to one male iritantne crne mušice koje se pojave ni otkud i odjednom ispune cijeli dom. Ta stvorenja su također poznata kao gljivični komarci ili sciaridne muhe.

Uglavnom su bezopasni – odrasli komarci uzrokuju malo ili nimalo štete biljkama, ali mogu postati smetnja u kući. Njihove sićušne crvolike ličinke žive u gornjih 5-8 cm komposta, gdje se hrane algama, gljivicama i korijenjem biljaka. Zdrave kućne biljke obično toleriraju ovo manje oštećenje korijena, ali ličinke mogu naškoditi sadnicama ili slabim biljkama.

Kako prepoznati gljivične komarce

Gljivični komarci su male crne mušice koje lete oko sobnih biljaka i žive u kompostu. Možda ćete ih zamijeniti s voćnim mušicama – ali ako su unutar i oko vaših kućnih biljaka, vjerojatno su sciaridne mušice.

Kako se riješiti gljivičnih komaraca

Riješiti se gljivičnih komaraca lakše je nego što mislite. Jednostavno rjeđim zalijevanjem i korištenjem malča od šljunka možete prekinuti životni ciklus gljivičnih komaraca i spriječiti njihovo razmnožavanje.

Manje zalijevajte biljke

Ličinke gljivičnih komaraca trebaju vlažan kompost za život, jer tu uspijevaju alge i gljivice, kojima se ličinke hrane. Ako jednostavno dopustite da se kompost osuši između dva zalijevanja, uvelike ćete smanjiti populaciju gljivičnih komaraca.

Koristite malč

Većina komercijalno dostupnih komposta je sterilizirana, tako da ne sadrži ličinke gljivičnih komaraca. Ako površinu komposta pokrijete 1 cm debelim malčem od šljunka, pijeska ili ukrasnih staklenih kamenčića, to će spriječiti mušice kućnih biljaka da polažu jaja. Izbjegavajte korištenje domaćeg vrtnog komposta u zatvorenom prostoru jer može biti izvor gljivičnih komaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. ožujak 2024 08:27